INFOGRAFIE Statul Islamic ameninţă Vestul: „Dacă puteţi ucide un american sau un european, dar mai ales un mizerabil de francez, nu staţi pe gânduri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre liderii grupării Statul Islamic a publicat marţi, pe internet, o scrisoare în limba engleză prin care-i îndeamnă pe extremiştii islamişti să ucidă orice occidental, indiferent că este militar sau civil. Ameninţările teroriştilor îi vizează pe toţi cetăţenii ţărilor care au intrat în coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, condusă de SUA.

Însoţit de un clip video lung, atribuit Abu Muhammad al-Adnani, purtător de cuvânt al SI, mesajul transmite că militanţilor că, dacă pot „ucide un necredincios american sau european, dar mai ales răzbunătorii şi mizerabilii francezi, ori un australian, un canadian sau orice alt necredincios dintre cei care ne ameninţă cu războiul, inclusiv cetăţenii acestor ţări care au intrat în coaliţia împotriva SI, atunci bazaţi-vă pe Allah şi ucideţi-i în orice fel puteţi”. 

„Nu cereţi sfatul nimănui şi nu cereţi verdictul nimănui. Omorâţi necredincioşii indiferent dacă sunt civili sau militari, pentru că au aceeaşi conducere. Amândoi sunt necredincioşi”, continuă al-Adnani. 

Noaptea trecută, SUA şi alte ţări „partenere”, printre care şi cinci ţări arabe - Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Qatar - au demarat primele raiduri aeriene asupra poziţiilor jihadiste din Siria. 

„Peste 40 de naţiuni s-au oferit să ne ajute pentru a combate Statul Islamic, pentru a antrena opoziţia siriană şi irakiană, pentru a tăia finanţările grupului terorist. Noaptea trecută am executat mai multe lovituri împotriva SI. Trebuie să fie clar pentru toţi are complotează împtroiva SUA că nu vom tolera ameninţări şi grupări teroriste”, a declarat astăzi Barack Obama. 

Imagine indisponibilă

„Este bine că suntem uniţi, transmitem astfel un mesaj puternic grupărilor teroriste. Peste câteva zile mă voi întâlni cu premierul Irakului pentru a consolida coaliţia împotriva acestui grup terorist. Vom face ceea ce este necesar pentru distrugerea acestui grup terorist care ameninţă întreaga lume”, a dat asigurări Obama. 

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 150 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite