Incident naval ruso-ucrainean în Marea de Azov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Marea de Azov, locul unde a avut loc recentul incident naval
Foto: Shutterstock / Marea de Azov, locul unde a avut loc recentul incident naval

O navă de război ucraineană care se îndreapta iniţial spre strâmtoarea Kerci nu a răspuns niciunei solicitări venite din partea autorităţilor ruse, care controlează strâmtoarea. Partea rusă consideră acţiunile navei din Ucraina ca pe „o ameninţare la adresa siguranţei navigaţiei”.

Potrivit Centrului de Relaţii Publice al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) citat de agenţia TASS, pe 9 decembrie, la ora 09:12, nava de comandă „Donbass” a Marinei Ucrainene a plecat din rada portului Mariupol şi s-a deplasat în direcţia strâmtorii Kerci.

"În prezent, Donbass care este situat la o distanţă de 18 mile marine faţă de strâmtoarea Kerci, nu respectă cerinţele de schimbare a cursului. Aceste acţiuni reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei navigaţiei", a spus FSB. Reprezentanţii FSB au subliniat că, în conformitate cu Reglementările obligatorii din portul maritim Kerci, aprobate prin ordinul Ministerului Transporturilor al Federaţiei Ruse din 21 octombrie 2015 nr. 313, partea ucraineană nu a solicitat trecerea prin canalul Kerci-Yenikalsky.

Ulterior, FSB a raportat că la ora 13:45 nava Gărzii de Coastă a FSB care însoţeşte Donbass-ul l-a avertizat cu privire la necesitatea respectării legislaţiei ruse (în parte referitoare la depunerea cererilor necesare pentru trecerea prin strâmtoarea Kerci). „S-a primit răspunsul că nu intenţionează să treacă prin strâmtoarea Kerci”, a menţionat FSB.

Mai târziu, Statele Unite au raportat că nava de comandă Donbass şi-a schimbat cursul în direcţia opusă faţă de strâmtoarea Kerci, dar nu a răspuns solicitărilor. "Nava de comandă Donbass se află pe direcţia opusă strâmtorii Kerci şi nu răspunde solicitărilor. Acţiunile echipajului navei ucrainene sunt considerate provocatoare şi reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei navigaţiei", a subliniat FSB. Potrivit serviciului de informaţii, partea ucraineană nu a depus nicio cerere de trecere prin canalul Kerci-Yenikalsky.

Despre nava ucraineană

Potrivit datelor din surse publice, nava de comandă „Donbass” a fost construită la şantierul naval Szczecin din Polonia în 1969 sub numele „PM-9”. Ulterior a fost numită „Krasnodon”, iar din 2001 - „Donbass”. Din 2004, această navă au trecut prin mai multe accidente, inclusiv un incendiu şi multă vreme Donbass-ul a fost într-o stare tehnică nesatisfăcătoare.

În 2010, Ministerul Apărării al Ucrainei a alocat bani pentru a efectua lucrări de reparare a navei.

Pe 15 aprilie 2014, „Donbass” a fost mutat în portul Odesa, iare 23 septembrie 2018, nava a trecut pe sub arcul Podului Crimeea şi a intrat în Marea Azov, în scopul creării unei baze navale la Berdiansk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite