Şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei confirmă planurile lui Biden de a oferi asistenţă Kievului pentru a „respinge agresiunea” Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Preşedintele american Joe Biden, într-o conversaţie telefonică cu liderul ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a dat asigurări că partea americană va oferi toată asistenţa necesară pentru ca Ucraina să poată respinge agresiunea externă. Acest lucru a fost anunţat joi de şeful biroului preşedintelui Ucrainei Andriy Yermak, în urma discuţiilor dintre şefii celor două state.

„Preşedintele Biden a confirmat că Statele Unite vor oferi, iar acest lucru se întâmplă deja, toată asistenţa necesară pentru ca Ucraina să aibă capacitatea de a riposta în orice moment”, a spus el la programul Right to Power TV de la 1+ 1” .

Sancţiuni dure

Biden l-a asigurat pe liderul ucrainean de sancţiuni dure împotriva Federaţiei Ruse în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei, a mai spus Yermak. „Biden i-a spus preşedintelui rus [ rus Vladimir] Putin, foarte sincer şi a avertizat despre toate consecinţele dacă Kremlinul decide să escaladeze de-a lungul graniţelor ucrainene şi să invadeze Ucraina”, a spus Yermak.

Potrivit lui Yermak, preşedintele SUA a promis că va ajuta Ucraina să oprească agresiunea rusă şi a arătat că SUA„au început deja să ofere asistenţă”. "Biden a spus că orice negocieri, orice decizie cu privire la Ucraina nu poate fi fără Ucraina. Biden a confirmat că Statele Unite vor oferi toată asistenţa necesară pentru ca Ucraina să poată riposta în orice moment".

Zelensky a spus într-o conversaţie cu preşedintele american că Ucraina este un stat paşnic şi nu va ataca pe nimeni. „Ucraina este un stat absolut paşnic, iar preşedintele Zelensky a spus încă o dată că. Ucraina nu va ataca pe nimeni. Vrem doar să aducem pacea pe pământurile noastre, vrem să ne recuperăm teritoriile pierdute, vrem să ne întoarcem. La oameni", a continuat acesta.

Potrivit lui Yermak, Statele Unite au decis să fie un participant activ la procesul de pace din estul Ucrainei, iar acest lucru poate avea loc în paralel cu formatul Normandia (Germania, Rusia, Ucraina, Franţa). "Statele Unite au luat decizia de a fi un participant activ la procesul de pace. Cum va fi acesta depinde de multe circumstanţe. Poate fi o pistă paralelă cu formatul Normandiei", a precizat şeful biroului preşedintelui Ucrainei.

Apartenenţa la NATO

Biden a mai spus că posibila aderare a Ucrainei la NATO este un subiect exclusiv pentru Kiev şi alianţă.

"Preşedintele Biden a spus foarte clar că orice decizie privind apartenenţa la alianţă depinde exclusiv de Ucraina. Numai Ucraina ar trebui să rezolve această problemă şi, desigur, membrii alianţei", a spus el.

Conversaţia telefonică a preşedinţilor a durat o oră şi jumătate, a spus Yermak.

"Deja a devenit o tradiţie ca discuţiile dintre preşedinţii Statelor Unite şi Ucrainei să se poarte într-o atmosferă foarte sinceră şi directă. Conversaţia a durat aproape o oră şi jumătate", a concluzionat acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite