Hamas trece la atacuri de gherilă. Bătălia pentru sudul Fâșiei Gaza ar putea dura luni de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii israelieni au promis duminică, 24 decembre, că vor continua războiul împotriva Hamas, chiar dacă victimele în rîndurile armatei israeline au crescut, 15 soldați fiind raportați că au fost uciși în Fâșia Gaza vineri, 22 decembrie.

Soldat israelian, în misiune în Gaza Foto Profimedia
Soldat israelian, în misiune în Gaza Foto Profimedia

„Războiul solicită un cost foarte mare de la noi”, le-a spus premierul Benjamin Netanyahu israelienilor. „Cu toate acestea, nu avem de ales decât să continuăm să luptăm.”

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a declarat sâmbătă că soldații luptau într-o „zonă densă” deasupra solului în cel mai mare oraș din sudul Gazei, Khan Younis, și că mai multe forțe se vor alătura unei divizii care acționează în subteran acolo pentru a distruge tunelurile Hamas. Luptele din nord, unde Israelul spune că a preluat controlul asupra a ceea ce a descris drept bastioane Hamas, s-au intensificat, de asemenea, a spus amiralul Hagari.

Tot duminică, 24 decembrie, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că zeci de oameni au fost uciși în atacurile aeriene în Al Maghazi, un cartier din centrul Gazei.

Oficialii ministerului au învinuit pentru aceste decese atacurile aeriene israeliene.

În interviurile acordate The New York Times, martorii din zonă au descris că cerul se lumina în roșu pe măsură ce loviturile continuau. „Rachetele zguduie camera, sticla este spartă, geamurile sunt sparte”, a spus Safaa Al-Hasanat, care stă la Al Maghazi.

„Copiii noștri sunt într-o stare de frică inimaginabilă”, a adăugat ea. „Este o situație terifiantă în toate sensurile cuvântului.”

Netanyahu a spus că Israelul își intensifică campania în Gaza. Aproximativ 200 de ținte au fost lovite într-o perioadă de 24 de ore, potrivit armatei.

Armata israeliană afirmă că ar putea dura luni de zile pentru a prelua controlul asupra unui oraș cheie din sudul Fâșiei Gaza, în condițiile în care tacticile de gherilă ale Hamas fac ca numărul victimelor să crească în rândul trupelor israeliene, scrie Wall Street Journal.

Cel puțin 16 soldați israelieni au fost uciși în Gaza în ultimele trei zile, în condițiile în care armata se concentrează acum pe uciderea liderilor Hamas și pe dezmembrarea rețelei sale extinse de tuneluri.

Sâmbătă, patru soldați israelieni au fost uciși de dispozitive explozive improvizate, iar alți patru au fost uciși de o rachetă antitanc trasă asupra vehiculului lor blindat, potrivit radioului de stat al armatei israeliene și confirmat parțial de armată. Alți cinci soldați au fost uciși vineri în lupte în întreaga Fâșie. Armata israeliană a confirmat pe site-ul său de internet încă două morți suplimentare sâmbătă și încă unul duminică.

Numărul tot mai mare de morți a dus la unele critici ân țară potrivit cărora Israelul pune în pericol soldații prin reducerea utilizării forței ca răspuns la cererile SUA de a limita numărul victimelor civile. Oficialii israelieni din domeniul securității și premierul Benjamin Netanyahu neagă orice schimbare de tactică din cauza presiunii americane.

Dar numărul tot mai mare de victime în rândul armatei israeliene evidențiază dificultățile în a anihila Hamas, care se transformă într-o armată parțial de gherilă și lansează atacuri din zone populate.

Oficialii militari israelieni spun că au fost surprinși de amploarea vastei rețele militare a Hamas în sudul Fâșiei Gaza și că au găsit mai multe tuneluri și arme decât se așteptau. Un ofițer militar israelian de rang înalt care comandă batalionul din interiorul orașului Khan Younis a declarat că ar putea dura luni de zile înainte de a controla orașul, la fel cum armata israeliană controlează acum nordul Gaza.

"Modul lor de operare acum este să ne hărțuiască"

"Modul lor de operare acum este să ne hărțuiască soldații și apoi să se întoarcă în tuneluri", a spus ofițerul. Hamas își limitează atacurile la celule de doi până la cinci luptători, a adăugat ofițerul.

Ofițerul a spus că Hamas atacă, de asemenea, forțele israeliene din adăposturi civile și că folosește femei și copii pentru a culege informații sau pentru a muta echipamente sensibile, cum ar fi arme. De asemenea, Hamas depozitează arme în sute sau mii de case goale. Acest lucru le permite luptătorilor săi să se deplaseze liber, trecând drept civili, și să recupereze armele în ultimul moment înainte de a organiza un atac.

Hamas este organizată în formațiuni de batalioane și brigăzi, dar mai mult de trei luni de atac aerian și două luni de operațiuni terestre au distrus nucleul infrastructurii sale de comandă. Dar gruparea Hamas este încă capabilă să organizeze atacuri de gherilă eficiente.

"Vorbim despre o jumătate de gherilă și o jumătate de armată", a declarat Michael Milshtein, un fost ofițer superior al serviciilor de informații militare israeliene, referindu-se la actuala forță Hamas.

Unii israelieni cred că numărul tot mai mare de morți în rândul soldaților israelieni din sudul Fâșiei Gaza se datorează unei utilizări mai limitate a puterii de foc distructive, cum ar fi loviturile aeriene, care ar elimina pericolele - cum ar fi clădirile capcană - pentru trupele care avansează, dar care ar duce probabil la mai mulți morți civi în rândul palestinienilor.

"Este de nesusținut faptul că punem în pericol viețile soldaților noștri și îi trimitem în clădiri înainte de a le lovi", a declarat duminică Nir Barkat, ministrul israelian al economiei și industriei. "A ceda în fața presiunii externe, chiar și din partea celor mai buni prieteni ai noștri, este o greșeală teribilă".

Răspunzând criticilor, armata israeliană a declarat duminică, 24 decembrie, că trupele terestre din Gaza sunt complet acoperite de sprijin aerian și de putere de foc la sol.

Ofițerul superior israelian care comandă forțele din Khan Younis a declarat că nu există nicio schimbare de politică. Israelul are mai mulți soldați la sol în Khan Younis decât avea în nordul Gaza în timpul începerii operațiunii terestre și, prin urmare, există atacuri aeriene mai puțin răspândite pentru a evita rănirea trupelor israeliene, a adăugat ofițerul. Israelul, a spus el, are patru poduri care operează în inima orașului Khan Younis și alte două care formează un perimetru defensiv în jurul pozițiilor israeliene și consolidează sprijinul logistic.

Sistemul folosit de Tzahal în Khan Younis

Cel puțin 154 de soldați israelieni au fost uciși de când a început invazia terestră în Gaza, în urmă cu opt săptămâni, ajungând la un total de 487 de morți militari israelieni de la atacul Hamas din 7 octombrie. Bilanțul morților este cel mai mare din orice război israelian de când țara s-a luptat cu militanții palestinieni în Liban, la începutul anilor 1980, în ceea ce se numește acum Primul Război din Liban.

Războiul Israelului împotriva Hamas se deplasează din partea de nord a enclavei, unde Israelul afirmă că a obținut în mare parte controlul operațional, către bastionul Hamas din sud, la Khan Younis. Acolo, trupele israeliene se concentrează pe scotocirea tunelurilor Hamas și a liderilor grupării, despre care se crede că se ascund în interiorul structurilor subterane.

În Khan Younis, armata israeliană folosește un sistem de grilă recent stabilit pentru a muta civilii din zonele pe care intenționează să le atace, în loc să le ceară evacuarea tuturor odată, așa cum a făcut în nordul Gaza la începutul războiului.

Ofițerul israelian a declarat că sistemul funcționează și că civilii evacuează zonele înainte ca Israelul să atace. El a spus că acest lucru a dus la mai puține victime civile, iar majoritatea victimelor din Khan Younis sunt acum militanți, ceea ce reprezintă o inversare față de nordul Gaza, unde oficialii israelieni au recunoscut că victimele civile au fost mult mai numeroase decât militanții.

Duminică, autoritățile sanitare din Gaza, în enclava condusă de Hamas, au declarat că 166 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, ridicând totalul la 20.424 de la începutul războiului. Cifrele nu fac distincție între combatanți și civili.

Mulți locuitori din Fâșia Gaza nu au electricitate. În Khan Younis, unii locuitori au declarat că au reușit să urmărească instrucțiunile militare israeliene deoarece internetul este blocat des.

Oficialii israelieni spun că se pregătesc să treacă în curând la cea de-a treia fază a războiului

În această fază, spun analiștii de securitate israelieni, Israelul va redistribui multe dintre trupele sale de-a lungul graniței cu Gaza și se va baza pe raiduri țintite pentru a finaliza obiectivele războiului - distrugerea capacității Hamas de a ataca Israelul din Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de grup.

O astfel de redistribuire ar limita numărul de trupe vulnerabile la tacticile de gherilă ale Hamas, dar ar reduce, de asemenea, capacitatea acestora de a găsi și de a distruge rețeaua critică de tuneluri a grupului, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la momentul acestei mișcări. Israelul consideră că Hamas își ține ostaticii în interiorul tunelurilor și că distrugerea rețelei subterane este esențială pentru a elimina capacitatea de luptă a grupului.

În sprijinul acestei afirmații, corpurile a cinci ostatici israelieni au fost recuperate dintr-un tunel, a anunșat duminică armata israeliană.

În cazul în care Israelul își retrage forțele terestre din bastioanele Hamas, eliminarea tunelurilor "nu va fi dificilă, va fi imposibilă", a declarat generalul israelian în retragere și fostul șef al Consiliului Național de Securitate Uzi Dayan. "Fără un control total asupra teritoriului, la suprafață, nu putem controla ce se întâmplă sub pământ".

Ca parte a tranziției către lupte de mai mică intensitate, păstrând în același timp controlul de securitate asupra Fâșiei Gaza, Israelul ia în considerare crearea unei zone-tampon cu o lățime de puțin peste 800 de metri în interiorul Fâșiei, de-a lungul graniței israeliene, a declarat Giora Eiland, un fost general care a condus, de asemenea, Consiliul Național de Securitate al Israelului.

"Vom curăța tot ceea ce există în această zonă de securitate, inclusiv clădiri, sere, orice, pentru a crea o posibilă situație de securitate mai bună pentru a doua zi", a declarat Eiland.

Administrația Biden a declarat că se opune acestei idei, deoarece ar reduce teritoriul enclavei.

În comentariile sale din deschiderea ședinței săptămânale de duminică a cabinetului, Netanyahu a negat că presiunea americană determină deciziile operaționale ale Israelului, afirmând că SUA nu împiedică Israelul să întreprindă acțiuni militare în regiune.

"Israelul este o țară suverană. Deciziile noastre de război se bazează pe considerentele noastre operaționale și nu voi extinde acest lucru", a declarat Netanyahu. "Ele nu sunt determinate de presiuni externe".

Comentariile lui Netanyahu urmează unui raport al Wall Street Journal de sâmbătă, potrivit căruia președintele Biden l-a convins pe Netanyahu să se abțină de la un atac preventiv împotriva grupului militant libanez Hezbollah în primele etape ale războiului.

Netanyahu a promis că va continua până când Israelul își va atinge obiectivele de război.

"Războiul impune un preț foarte mare, dar nu avem altă opțiune decât să continuăm lupta", a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite