Groenlanda se pregătește de independență. Tocmai și-a făcut public proiectul de constituție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la legea fundamentală a insulei au durat șase ani.

Vedere aeriana din Groenlanda. Foto: EPA-EFE
Vedere aeriana din Groenlanda. Foto: EPA-EFE

Proiectul de constituție a fost înaintat Parlamentului Groenlandei, a transmis vineri Radioul danez.

Prezentarea a avut loc la Universitatea Nuuk din Groenlanda. La ea au participat membri ai guvernului și membri ai publicului. Lucrările la proiect au durat șase ani. Constituția poate intra acum în vigoare în momentul în care Groenlanda își declară independența.

"Aceasta este o zi plină de bucurie. Istorică", a declarat prim-ministrul Mute Egede cu această ocazie la ceremonia de predare a proiectului de constituție către parlament. "Poporul Groenlandei trebuie să-și determine propriul viitor și să aibă putere asupra țării".

Proiectul de constituție enumeră drepturile și obligațiile groenlandezilor și se bazează pe cultura, limba și identitatea lor. Preambulul precizează: „Inuiții sunt poporul indigen al țării. De aici identitatea noastră culturală unică, istoria, moștenirea și puterea noastră. Acest lucru nu trebuie uitat niciodată și trebuie onorat, respectat și protejat în orice moment”. De asemenea, observă că societatea groenlandeză este o democrație în care drepturile, demnitatea și securitatea fiecărei persoane sunt protejate.

Potrivit proiectului de constituție, Groenlanda însăși are dreptul de a încheia noi acorduri, de exemplu privind apărarea, care se află în prezent sub jurisdicția Danemarcei. Statutul Groenlandei este acum reglementat de Constituția daneză. Deși insula se autoguvernează, domenii precum cetățenia, securitatea și apărarea sunt responsabilitatea Danemarcei. 

Dacă Groenlanda își declară independența, va trebui să-și asume responsabilitatea pentru toate acestea.

De asemenea, ar trebui stabilit ce sistem de guvernare va înlocui autoguvernarea. Aici putem vorbi despre statutul de asociere liberă, care presupune deținerea unei autoguvernări interne și o anumită independență în politica externă. Dar despre alte probleme pentru care statul nu are capacități proprii, cooperarea cu alte țări va fi vitală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite