Gilead Sciences infirmă un raport publicat accidental pe site-ul OMS potrivit căruia primul studiu clinic pentru Remdesivir a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Compania de biotehnologie americană Gilead Sciences Inc (GILD.O) a infirmat o relatare a Financial Times că primul studiu clinic randomizat al tratamentului antiviral experimental pentru coronavirus remdesivir a eşuat, subliniind că este vorba de un studiu efectuat în China încheiat devreme, relatează Reuters.

Publicaţia Financial Times a citat un raport despre rezultatele unui studiu clinic efectuat în China - de fapt un raport în draft publicat accidental pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform acestuia, medicamentul antiviral remdesivir nu a îmbunătăţit semnificativ starea pacienţilor şi nici nu a scăzut nivelurile virusului în sânge.

Gilead a replicat că relatarea nu descrie corect rezultatele studiului care a fost încheiat devreme din pricina numărului mic de participanţi, astfel că nu au putut fi trase concluzii statistice semnificative.

Compania de biotehnologie a transmis că datele arată tendinţe pozitive în privinţa beneficiilor, mai ales „în cazul pacienţilor trataţi la începutul bolii”.

OMS  a transmis că un draft al studiului pus la dispoziţie de autori, care urmează a fi revizuit şi prezentat într-o formă finală,  a ajuns accidental pe site.

La sfârşitul lunii Gilead va transmite rezultatele unui studiu clinic în care sunt implicaţi 400 de pacienţi cu forme severe de boală, în timp ce multiple studii clinice sunt încă în curs.

Studiul cercetătorilor chinezi menţionat de Financial Times cuprinde 237 de pacienţi din care 158 au primit medicamentul activ şi 79 forma placebo. Au fost raportate efecte adverse la un număr de 18 pacienţi pentru care tratamentul a fost întrerupt.

Medicamentul nu a funcţionat în cazul Ebola, provocată tot de un coronavirus, însă rezultate parţiale ale aplicării la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus relatate recent de doctori de la spitalul universitar din Chicago au arătat o reducere rapidă a febrei şi simptomelor respiratorii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite