Furtuna cu o intensitate record a făcut prăpăd în Emiratele Arabe Unite: multe activităţi curente sunt încă paralizate

0
Publicat:

După furtuna cu o intensitate record din această săptămână, şi joi Emiratele Arabe Unite au continuat să aibă mari probleme în reluarea activităţilor curente, o mare parte a acestora fiind încă blocate, informează Agerpres.

Străzile au fost sub ape şi activităţile paralizate, captură video
Străzile au fost sub ape şi activităţile paralizate, captură video

În Dubai, un centru turistic major, în ciuda operaţiunile din aeroportul local, pistele de decolare şi de aterizare sunt încă afectate furtuna declanşată marţi, multe zboruri fiind deviate, amânate sau chiar anulate.

Joi dimineaţă, reprezentanţii aeroportului din Dubai au anunţat că acesta a reînceput să primească zboruri de intrare în ţară la Terminalul 1, folosit de companiile aeriene străine, dar că programul curselor continuă să înregistreze amânări şi să fie perturbat.

Deşi iniţial anunţase că procedurile de check-in pentru pasagerii aflaţi în Dubai vor fi reluate de la miezul nopţii de miercuri spre joi, acestea au fost întârziate cu nouă ore. Emirates, cel mai mare transportator aerian de pe aeroportul local, a anunţat că abia începând cu ora 9 a zilei de joi vor putea fi deschise procedurile de check-in.  

Efectele furtunii au creat un adevărat haos pe aeroportul din Dubai, unde personalul a reuşit cu greu să asigure hrană pentru pasagerii rămaşi blocaţi, în condiţiile în care drumurile din apropiere erau acoperite de ape. Din acest motiv, dar şi pentru că spaţiul s-a supraaglomerat, s-a limitat accesul şi au fost primiţi numai cei care aveau rezervări confirmate.

Furtuna, care a lovit mai întâi statul vecin Oman, duminică, a adus precipitaţii impresionante în Emiratele Arabe Unite marţi, acoperind drumurile şi provocând blocaje timp de ore întregi, în timp ce apa a inundat multe locuinţe. O persoană a fost declarată decedată în EAU şi alte 20 în Oman.

Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente ploi din ultimii 75 de ani, de când se ţine evidenţa datelor meteorologice, au declarat autorităţile locale. De asemenea, oficialii le-au transmis angajaţilor guvernamentali şi elevilor să rămână acasă pe durata acţiunilor de evacuare a apei de pe străzi şi de degajare a drumurilor.

Experţii în domeniul climei spun că temperaturile în creştere cauzate de schimbările climatice provocate de activităţile umane duc la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme în întreaga lume, cum ar fi furtuna care a lovit Emiratele Arabe Unite şi Oman.

„Este probabil că furtuna să fi fost într-un fel supraîncărcată de schimbările climatice, deoarece există mai multă umiditate disponibilă în aer pentru ca orice sistem de furtună să precipite”, a declarat Colleen Colja, cercetătoare în domeniul climei la Imperial College London.

Specialiştii prognozează un risc mai mare de inundaţii în unele zone din regiunea Golfului Persic, din cauza schimbărilor climatice. Problema se poate agrava în ţări precum Emiratele Arabe Unite, dat fiind faptul că nu au fost precipitaţii atât de mari până acum, infrastructura de drenaj nu este construită pentru a face faţă ploilor abundente.

O agenţie guvernamentală din Emiratele Arabe Unite care supraveghează procesul de manipulare a norilor pentru a creşte cantitatea de precipitaţii a declarat că nu au avut loc astfel de operaţiuni înainte de furtună.

Agenţia naţională de presă din Emiratele Arabe Unite a difuzat miercuri seară o declaraţie a preşedintelui Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care a anunţat că a ordonat autorităţilor să evalueze pagubele şi să ofere sprijin familiilor afectate de furtună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite