FP: Cea mai detestată femeie din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputata arabo-israeliană şi-a atras ura evreilor FOTO Reuters
Deputata arabo-israeliană şi-a atras ura evreilor FOTO Reuters

Haneen Zoabi, membru în Parlamentul israelian, şi-a construit cariera politică pe apărarea minorităţilor arabe din Israel, însă îi este din ce în ce mai greu să-şi desfăşoare activitatea într-o ţară aflată sub guvernarea lui Benjamin Netanyahu, în care este cel mai detestat politician de către evrei, dar cel mai iubit de minoritatea arabă.

Ea, însă, susţine că sentimentele de ură îndreptate împotriva ei nu o deranjează. Ba chiar intenţionează să candideze din nou la alegerile parlamentare israeliene de pe 22 ianuarie. Obiectivul e îngreunat de membrii de dreapta din Parlament, care au cerut ca Zoabi să fie descalificată pe motiv că a sprijinit duşmanii naţiunii prin participarea la o încercare de a rupe o blocadă navală impusă Fâşiei Gaza.

Ea este acuzată că a „subminat statul Israel“ şi că a lucrat împotriva guvernului, scrie publicaţia „Foreign Policy“.

Susţine egalitatea cetăţenilor din Israel

La cei 43 de ani ai săi, Zoabi este o femeie modernă într-o subcultură arabă conservatoare, care îndeamnă minorităţile să nu fie acei „arabi buni care mulţumesc Israelului în fiecare zi că nu i-a alungat în 1948 şi care cred că nu sunt egali cu cetăţenii evrei“.

Israelul s-a arătat nedrept faţă de minorităţile arabe şi mai ales faţă de palestinieni, scrie FP. Întrebată într-un interviu dacă poate spune ceva pozitiv despre Israel, a răspuns zâmbind: „Nu, nu pot!“.

Ea este singura femeie arabă care vorbeşte pentru noi, care ne dă curaj să înfruntăm rasismul“, a declarat una dintre susţinătoarele sale.

Zoabi este departe de a fi ameninţarea la adresa existenţei Israelului, aşa cum încearcă duşmanii ei să o facă să pară, comentează jurnalistul israelian Larry Derfner pentru FP. Ea este doar reprezentantul unor minorităţi care, cu foarte rare excepţii, nu sunt violente din punct de vedere politic. Zaobi susţine întoarcerea în ţară a milioanelor de refugiaţi palestinieni şi a descendenţilor acestora şi vrea să transforme Israelul, dintr-un „stat în totalitatea evreiesc“, într-un „stat al tuturor cetăţenilor săi“.

Nu numai Zoabi este tratată ca un inamic al ţării. Arabii israelieni, care reprezintă un procent de 21% din populaţia de 8 milioane a ţării, sunt consideraţi de societatea evreilor de temut şi sunt tot mai dispreţuiţi. „Aproximativ 67% din evrei nici măcar nu ar intra într-un oraş sau într-un sat locuit de arabi israelieni“, a precizat Sammy Smooha, profesor la Universitatea Haifa.

Cum a devenit inamicul public numărul unu al ţării

Zoabia a devenit inamicul public numărul unu al Israelului pe 31 mai 2010, scrie Derfner. Atunci era un activist arab la bordul navei turce Mavi Marmara, care încerca să spargă blocada impusă de Israel în Fâşia Gaza, pentru a împărţi locuitorilor mărfuri de primă necesitate. Soldaţii israelieni au împuşcat mortal nouă turci. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anchetat cazul şi a concluzionat că pasagerii au fost ucişi sau răniţi în timp ce încercau să se refugieze, iar israelienii „au continuat focul asupra pasagerilor deja răniţi“.

Israelul a ignorat raportul ONU, iar între timp naţiunea a fost convinsă că armata israeliană a acţionat în legitimă apărare împotriva unei mulţimi de jihadişti criminali. Armata a confiscat orice înregistrări de la incident, lăsând o singură dovadă video, în care mulţimea ataca un comando neînarmat. Aceste imagini au conturat climatul politic în care s-a întors Zaobi, care a stat ascunsă sub punte în timpul incidentului.

Timp de aproximativ un an şi jumătatea am primit scrisori, e-mailuri şi telefoane de la oameni care îmi spuneau că sunt o teroristă, o trădătoare, un nimic şi că vor pune mâna pe mine şi pe cei ca mine“, a povestit politicianul.

Consecinţele blocadei au vizat până şi privilegiile ei ca reprezentant ales al poporului israelian, care au fost anulate. A fost deposedată de paşaportul diplomatic, de dreptul de a participa la discuţiile din cadrul Parlamentului, precum şi de dreptul de a vota în cadrul dezbaterilor comisiei.

Când a mers la Curtea Supremă de Justiţie să facă recurs că a fost descalificată din campanie a trebui să fie protejată de poliţie, pentru că radicalii de extremă dreaptă o numeau „teroristă“. „Câteodată, când merg în vreo suburbie în care există şi comunităţi de evrei, mi se adresează astfel de acuzaţii. În supermarket am auzit oameni spunându-i casierului să nu mă servească“, a povestit Zoabi.

Pe 30 decembrie, politicianul a câştigat recursul, iar interdicţia a fost anulată.

Politica israeliană este din ce în ce mai ostilă cu minorităţile din ţara arabă, remarcă publicaţia americană. În ultimii ani, Israelul a asistat la atacuri ale evreilor asupra moscheelor şi bisericilor.

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, Zoabi a văzut o creştere „a mândriei naţionale arabe“. Dar cum campania are loc într-un stat majoritar evreu, situaţia devine din ce în ce mai rea. „Asta a fost cea mai rasistă campanie dintre toate. Din punct de vedere politic, niciunul dintre partidele politice zioniste nu vine cu o alternativă reală la programul lui Netanyahu“, spune ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite