FOTO Spectacol de forţă în Coreea de Sud: armata şi-a expus arsenalul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Sud a sărbătorit aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea forţelor armate naţionale
Coreea de Sud a sărbătorit aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea forţelor armate naţionale

Coreea de Sud a organizat marţi cea mai mare paradă militară din ultimul deceniu, iar Seulul a fost traversat de sute de soldaţi mergând la unison, tancuri şi lansatoare de rachete. Autorităţile sud-coreene au folosit evenimentul pentru a-şi evidenţia superioritatea militară şi a expus o rachetă de înaltă precizie ce poate fi folosită în eventualele atacuri împotriva Coreei de Nord.

Preşedinta Park Geun-Hye a ţinut o cuvântare în faţa armatei şi a spectatorilor sud-coreeni strânşi la o bază militară din sudul capitalei, marţi dimineaţa. Aceasta a amintit din nou de ameninţarea „foarte gravă” reprezentată de programul de înarmare nucleară dezvoltat de ţara vecină, Coreea de Nord.

„Situaţia în Peninsula Coreeană este foarte gravă”, a avertizat Park Geun-Hye în cadrul discursului cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea forţelor armate ale Coreei de Sud. „Coreea de Nord continuă cu înverşunare să-şi dezvolte şi să-şi îmbunătăţească armele nucleare”, a mai spus preşedinta.

Aproximativ 11.000 de trupe şi 120 de avioane de luptă au fost mobilizate, spre uimirea oamenilor, punând accent pe armele cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din arsenalul sud-coreea.

La eveniment a luat parte şi Secretarul american al Apărării Chuck Hagel, care avea misiunea de a confirma susţinerea Statelor Unite şi pentru a consolida alianţa militară între cele două ţări. În prezent, în Coreea de Sud sunt mobilizaţi 28.500 de militari americani.

Printre celelalte focoase, armata a expus şi racheta Hyeonmu 3, de tip intercontinental cu o rază de acţiune de 1.000 de kilometri, fabricată în Coreea de Sud. Aceasta a fost folosită prima dată în noiembrie anul trecut pentru a echipa distrugătoarele navale, fără să fie arătată publicului vreodată înainte.

Capacităţile rachetei Hyeonmu 3 au fost dezvăluite prima dată la începutul anului trecut, la cererea Ministerului de Apărare sud-coreean, ca răspuns la cel de-al treilea test nulcear al Coreei de Nord din februarie 2012.

Experimentele nucleare ale Phenianului au dus la instaurarea unor tensiuni puternice în Peninsula Coreeană, mai ales din cauza retoricii beligerante a Phenianului care ameninţa că va lansa atacuri împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite ale Americii.

În ultima perioadă tensiunile s-au mai redus, însă temerile persistă.Phenianul sfidează în continuare puterile internaţionale şi refuză să renunţe la dezvoltarea programului său nuclear.

 


Alte ştiri asemănătoare:

FOTO VIDEO Obrazul subţire pe prietenie cu dictatori se ţine

În ultima perioadă, tot mai multe vedete au ajuns să aibă relaţii de prietenie cu diverşi dictatori. Fostul baschetbalist Dennis Rodman, care i-a făcut recent o vizită lui Kim Jong Un, susţine că a încercat să atenueze tensiunile diplomatice dintre SUA şi Coreea de Nord. Alţi artişti, precum J Lo şi Kanye West, au cântat la petrecerile unor lideri controversaţi. Cel mai probabil, multe dintre vedete îşi susţin prietenia pe baze financiare.

Liderul de la Phenian a vizitat primul cinematograf 3D deschis în Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat sâmbătă primul cinematograf 3D din ţară, construit în interiorul parcului naţional de distracţii „Ru’ngra” din Phenian. Kim vrea ca asemenea cinematografe să fie construite şi în provincie.

Un pescar sud-coreean răpit în urmă cu 41 de ani s-a întors acasă după ce a reuşit să fugă din Coreea de Nord

Jeon Wook-pyo, un pescar sud-coreean care a fost răpit de nord-coreeni în urmă cu 41 de ani, în timp ce se afla în larg în Marea Galbenă, a reuşit să fugă şi s-a întors acasă vineri. Jeon, acum în vârstă de 68 de ani, a reuşit să scape cu greu din mâinile regimului comunist din Coreea de Nord şi să treacă graniţa, în patria lui mamă.

Turismul în Coreea de Nord, asemănat de străini cu experienţe suprarealiste

Experienţa unei călătorii în Coreea de Nord, ţară comunistă cu politici stricte, induce turiştilor neexperimentaţi senzaţii precum paranoia şi neîncrederea, mulţi dintre ei povestind că au impresia unor senzaţii suprarealiste.

Coreea de Nord a repornit un reactor cu ajutorul căruia va fabrica noi arme nucleare

Noi fotografii din satelit sugerează că regimul de la Phenian a repornit un reactor nuclear, unde produce plutoniu pentru arsenalul său, deşi ajunsese în urmă cu şase ani la un acord cu SUA pentru închiderea instalaţiei, informează „The New York Times” în ediţia sa online.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite