FOTO Cairo este în renovare sau îşi şterge trecutul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La scurt timpul după ce a început văruirea pereţilor care împrejmuiesc bulevardul Mahomed Mahmoud, artiştii de stradă s-au întors cu pensule şi vopsea şi au caricaturizat chipul preşedintelui Mohamed Morsi FOTO: Reuters
La scurt timpul după ce a început văruirea pereţilor care împrejmuiesc bulevardul Mahomed Mahmoud, artiştii de stradă s-au întors cu pensule şi vopsea şi au caricaturizat chipul preşedintelui Mohamed Morsi FOTO: Reuters

Când s-a aflat că pereţii clădirilor de pe bulevardul Mahomed Mahmoud, din Cairo, sunt incluşi în campania guvernamentală de renovare prin care autorităţile vor să şteargă desenele şi caricaturile care sărbătoresc înlăturarea fostului disctator Hosni Mubarak, artiştii egipteni „s-au înarmat” de îndată cu cutii de vopsele, pensule şi sprayuri pentru a protesta.

Nici nu s-a lansat bine campania guvernamentală de renovare că pereţii care prejmuiesc bulevardul Mahomed Mahmoud, din Cairo, „şi-au piedut din culoare”. Autorităţile au decis că desenele şi caricaturile pictate pe ziduri trebuie să dispară şi să lasă loc unui cafeniu foarte deschis.

Amintirile „erei Mubarak” trebuie să dăinuiască

Activiştii, artişti clasici şi urbani, care practică arta graffiti, „s-au înarmat” cu cutii de vopsele, pensule şi sprayuri, fiind convinşi că aceste amintiri ale „erei Mubarak” trebuie să dăinuiască, căci sărbătoresc reuşita revoltei de anul trecut, în urma căreia a fost înlăturat de la putere fostul dictator.

Gardurile din afara campusului Universităţii Americane, situată în apropiere Pieţei Tahrir care a fost anul trecut punctul fierbinte al protestelor anti-Mubarak, au fost acoperite cu desene şi picturi murale care evocă evenimentele arhicunoscutei răscoale care l-a forţat pe dictatorul Hosni Mubarak să renunţe la „domnie”, scrie BBC News.

Lucrările de artă includ desene şi caricaturi ale lui Mubarak şi ale generalii care au condus ţara până la alegerea unui nou preşedinte, Mohamed Morsi, în iunie 2012. Egiptenii din Cairo au adus un omagiu şi victimelor revoltei de anul trecut. Unele picturi prezintă chipurile celor ucişi fie în confruntările cu forţele de securitate ale lui Mubarak, fie pe stadionul Port Said, care a rămas în conştiinţa colectivă ca locul unui masacru în care 70 de oameni, majoritatea fani ai clubului sportiv Al Ahly, au fost omorâţi de agenţii loiali fostului regim.

Activismul artistic

Pentru cei care le-au conceput, picturile şi desenele de pe ziduri spun poveştile celor ilustraţi. Decizia Guvernului de a le acoperi este considerată un mod de a nega că revolta de anul trecut a avut vreodată loc.

„Ar trebui să cunoşti ceea ce ştergi. Dar, chiar dacă vrei să ştergi istoria, ea nu va fi uitată niciodată. Fiecare poveste va fi spusă din nou şi din nou“, a comentat un activist în timp ce redesena un perete.

Bulevardul Mohamed Mahmoud a fost martor multor confruntări violente între forţele de securitate ale lui Mubarak şi protestatarii anti-regim. A devenit un simbol al rezistenţei atât în activism, cât şi în artă.
Autorităţile sunt însă determinate „să cureţe faţa” bulevardului aşa că au mobilizat trupe ale Forţele Centrale de Securitate pentru a împiedica artiştii să mai spoiască zidurile. Însă, de data asta, nu au existat lupte de stradă ca cele care au făcut celebru bulevardul Mohamed Mahmoud.

Un altfel de protest

Acum, rezistenţa a fost diferită. „Înarmaţi” cu vopsele, pensule şi sprayuri, artiştii au repictat pereţii. Pe unele dintre desene scrie cu spray graffiti negru „Pâine, libertate şi justiţie în societate“ şi „Glorie martirilor!“.

Însă artiştii de stradă, dar şi amatorii care li s-au alăturat l-au inclus, de data aceasta, şi pe actualul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi. Împreună cu guvernul său format în mare parte din membrii mişcării islamice „Frăţia Musulmană”, Morsi a stabilit că pereţii de pe bulevard trebuie „curăţaţi”. Într-una dintre picturi, chipul liderului egiptean îl înlocuieşte pe cel al reginei din dama de treflă a cărţilor de joc.

„Picturile aste au fost făcute în circumstanţe foarte dificile. Nu poţi să văruieşti peste ele. Strada este amintirea unei naţiuni şi aşa va rămâne”, a spus Ahmed Nadi, un graffiti artist.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite