FOTO 11 insule care ar putea dispărea sub apele mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insule de pe întreg mapamondul riscă să fie înghiţite de ape datorită schimbărilor climatologice
Insule de pe întreg mapamondul riscă să fie înghiţite de ape datorită schimbărilor climatologice

În timp ce temperaturile continuă să crească, gheţarii din Groenlanda şi Antarctica continuă să se topească. Acesta este un factor, alături de mulţi alţii, care determină creşterea nivelului mării şi alimentează încălzirea globală. Iată de ce vor fi înghiţite de ape mai multe insule locuite de pe Glob!

În timp ce temperaturile continuă să crească, gheţarii din Groenlanda şi Antarctica continuă să se topească. Acesta este un factor, alături de mulţi alţii, care determină creşterea nivelului mării şi alimentează încălzirea globală. Iată de ce vor fi înghiţite de ape mai multe insule locuite de pe Glob!

„Creşterea nivelului mării poate însemna pentru unii că vor intra sub apă”, a declarat Michael Mann într-un interviu acordat „The Guardian”, la începutul lui octombrie.

Conform Agenţiei de Protecţie a Mediului a Statelor Unite ale Americii, nivelul mării de pe Glob a crescut cu opt centimetri din 1870 încoace. Această schimbare afectează deja multe insule joase care au fost nevoite să se adapteze. Multe popoare se mută spre zone mai înalte sau încearcă să cumpere pământ de la alte ţări pentru a-şi strămuta cetăţenii, iar unele chiar au dezvoltat metode noi prin care să-şi proteje agricultura.

Cele mai optimiste estimările ale Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatologice din SUA sugerau, în 2007, că nivelul mării crescut cu opt centimetri până în anii `90 va depăşi 16 centimetri până în 2090.

Pe de altă parte, estimările Academiei Naţionale de Ştiinţe precizau, în 2009, că până în 2100 nivelul mării ar putea creşte cu 16 până la 56 centimetri, cifra depinzând de modul în care va reacţiona populaţia Pământului la schimbările climei.

Un lucru este însă cert. Fără măsuri imediate şi chiar drastice, mai multe insule de pe Glob vor fi înghiţite de ape, ca urmare a creşterii nivelului mării.

Iată 11 dintre insulele care riscă să dispară sub ape:

Arhipelagul Kiribati

Preşedintele din Kiribati, Anote Tong, a discutat cu guvernul militar al statului Fiji pentru a cumpăra mai mult de 5.000 de acri de pământ, pentru a strămuta cei peste 100.000 de locuitori ai ţării. „Poporul nostru va trebui să se mute, pentru că apele au ajuns la casele din satele noastre”, a declarat preşedintele Tong, pentru „The Telegraph”.

Arhipelagul Kiribati se afla la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia, fiind format din 32 de insule joase şi una mai înaltă. Majoritatea populaţiei s-a mutat deja pe o altă insulă, Tarawam, după ce o parte din ţară a dispărut deja sub apele oceanului.

Sătenii de pe Abaiang, una din insulele arhipelagului, au trebuit să mute întregul sat Tebunginako din cauza creşterii nivelului mării şi a eroziunii ţărmului.

Kiribati

Insulele Maldive

Situate în vestul Indiei, Maldivele cuprind 1.100 de insuliţe, fiind teritoriul populat de pe Glob aflat la cea mai joasă înălţime faţă de nivelul mării. În medie, insulele se afla la doar 1,3 metri deasupra nivelului mării. Cei peste 325.000 de rezidenţi, la care se adaugă încă 100.000 de muncitori expatriaţi care nu au fost adăugaţi la recensământ, sunt ameninţaţi de creşterea nivelului mării.

Un documentar numit „Preşedintele Insulei” spune povestea liderului insulelelor Maldive, Mohamed Nasheed, a cărui ţară este ameninţată de mare. O creştere a apelor cu doar câţiva metri ar scufunda Maldivele şi le-ar face nelocuibile.

Insulele Maldive

Arhipelagul Seychelles

Seychelles, din nordul Oceanului Indian, este format din 115 insule din granit şi din coral, având o populaţie de 87.000 de locuitori.

Scafandrul Micheal Esprom a declarat pentru „The National” că „apa nu era aşa de aproape de ţărm, dar în curând va ajunge în hotel”.

Totodată, el a atras atenţia că turismul va avea de suferit atunci când nu vor mai rămâne plaje în jurul insulei. Localnicii îşi aduc aminte că era mult mai mult tărm pentru oameni, dar acum aceştia se înghesuie în puţinele spaţii care au mai rămas pe plajă.

Arhipelagul Seychelles

Insulele Strâmtoarea lui Torres

Acestea sunt situate între Australia şi Noua Guinee, având în componenţă până la 274 de insuliţe cu o populaţie de peste 8.000 de locuitori.

Jurnaliştii „The Independent” au vorbit cu localnicii care locuiesc lângă mare de generaţii întregi. „Nu pot să dorm noaptea ştiind că mareea este înaltă ”, a declarat Maria Passi, o locuitoarea insulei. Traiul ei liniştit de lângă mare s-a spulberat într-o seară atunci când locuinţa i-a fost luată de ape.

Ron, şoţul ei, şi-aduce aminte de respectiva seară. „Era apă peste tot, resturi plutind peste tot şi nuci de cocos sub pat.” La acestea, Maria a adăugat: „Când am văzut cum arăta totul, m-am aşezat jos şi am început să plâng”.

Insulele Strâmtoarea lui Torres

Insula Tegua

ONU a declarat, în 2005, cei aproximativ 100 de locuitori ai insulei Tegua, parte a Insulei Strâmtoarea Torres localizată în Pacificul de Sud, primii refugiaţi din calea apelor.

Mare parte a inundaţiei a fost generată de scufundarea insulei cu peste cinci centimetri între 1997 şi 2009, dar şi de creşterea nivelului apelor, care a determinat, la rândul ei, inundarea a peste un sfer din insulă.

Insula Tegua

Insulele Solomon

Insulele Solomon se găsesc la est de Papua Noua Guinee şi au o populaţie de peste 584.000 de locuitori. O echipă de cercetători francezi a monitorizat insula Vanikoro, una dintre cele 992 de insule componente, pentru că se tem că se află în mijlocul unui proces lent de scufundare.

Echipa a pus un punct de control la o distanţî sigură faţă de plajă , iar după şapte ani era scufundat sub apă. După studiile despre Tegua, cecetătorii au descoperit că această insulă, pe lângă faptul că este ameninţată de creşterea nivelului mării, aceasta se mai şi scufundă.

Insulele Solomon

Micronesia

Micronesia este compusă din 607 insule muntoase şi alte formaţiuni de coral, care sunt erodate treptat de apa mării. Cimitire întregi au dispărut sub nivelul apei.

Insulele se găsesc în estul Filipinelor, cu o populaţie de 102.000 de oameni. Un bărbat a fost observat stând cu picioarele în apă până la glezne exact în locul unde, odinioară, a fost un cimitir. Ambasadorul Micronesiei la ONU a declarat pentru postul de televiziune american ABC News: „Nici măcar morţii nu mai sunt în siguranţă în ţara mea”.

Micronesia

Palau

Palau este format din opt insule principale şi peste 250 de insuliţe, situate undeva la 500 de mile de Filipine. Populaţia acestei insule, 20.000 la număr, este, de asemenea, ameninţată de apele mării.

William Bragham de la PBS scria: „Coastele acestei insule sunt erodate, culturile agricole sunt ţinute în loc de mare, iar preţioasele recife sunt ameninţate”.

Preşedintele din Palau, Johnson Toribiong, descrie stricăciunile pe care le vede ca pe „un tsunami foarte lent.”

Palau

Insulele Carteret

Insulele Carteret sunt situate în sud-vestul Oceanului Pacific, fiind casa a peste 2.500 de persoane. „The Telegraph” susţine că unii localnici au impresia că, până în 2015, insula va fi nelocuibilă, pentru că mareele au inundat adesea insula, distrugând culturi, puţuri şi locuinţe.

Şeful unui trib de pe insulă, Bernard Tunim, a mărturisit că „în ultimii 10-20 de ani, schimbarea a fost una dramatică”. „Am trecut prin cele mai mari maree, iar atunci când vântul începe să sufle ne distruge legumele şi fructele. Apa sărată a oceanului ne-a distrus pomii fructiferi care ne garantau hrana şi ne-a otrăvit puţurile”, a adăugat Tunim.

Insulele Carteret

Tuvalu

Tuvalu este format din şase atoli (insule în formă de inel cu schelete de corali, n.r.) şi trei insule recif care, în 2005, adăpostea o populaţie de aproximatv 11.000 de oameni. Cel mai înalt punct al insulei este situat la doar cinci metri deasupra nivelului mării, iar restul insulei este şi la un metru sub nivelul apei.

În 2003, prim-ministrul din Tuvalu, Saufatu Sopoanga, declara în faţa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite: „Trăim într-o teamă permanentă din cauza efectelor adverse ale schimbărilor climatologice. Pentru o naţiune care stă pe o insulă inconjurată de corali, creşterea nivelului mării şi evenimentele meteorologice devastatoare scot la iveală o ameninţare permanentă pentru noi toţi. Ameninţarea este una reală şi serioasă şi poate fi asemănată cu o formă insidioasă şi lentă de terorism împotriva noastră”.

Tuvalu

Bangladesh

Chiar dacă nu este o insulă, Bangladesh, stat situat în Asia de Sud, are parte de inundaţii care acoperă mai bine de un sfert din ţară în fiecare an. Schimările climatice fac ca inundaţiile să fie din ce în ce mai devastatoare, iar populaţia ţării de 156 de milioane de persoane este nevoită să înveţe să se adapteze la astfel de condiţii.

Bangladesh
În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite