Fostul preşedinte filipinez a fost arestat pe aeroport, după un mandat emis de Curtea Penală Internațională. De ce este acuzat Rodrigo Duterte
0Fostul președinte filipinez, Rodrigo Duterte, a fost reținut după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru rolul său în așa-numitul „război împotriva drogurilor”.

Fostul lider, care va împlini 80 de ani luna aceasta, este acuzat de procurorii CPI de crime împotriva umanității, în urma represiunilor antidrog care au dus la moartea a până la 30.000 de persoane. Majoritatea victimelor au fost bărbați din zone urbane sărace, împușcați pe străzi, potrivit The Guardian.
Biroul președintelui filipinez a anunțat că Duterte a fost arestat marți dimineață pe aeroportul din Manila, după ce s-a întors din Hong Kong.
„În această dimineață, Interpol Manila a primit copia oficială a mandatului de arestare emis de CPI”, a declarat palatul prezidențial într-un comunicat. „În prezent, el se află în custodia autorităților.”
Un videoclip difuzat de postul GMA pare să-l arate pe Duterte în timp ce era oprit la bordul unui avion. „Va trebui doar să mă omorâți. Nu vă voi permite să luați partea străinilor albi”, a spus el.
Leila de Lima, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Duterte și ai „războiului împotriva drogurilor”, care a fost închisă timp de peste șase ani pe baza unor acuzații nefondate în timpul guvernării sale, a declarat: „Astăzi, Duterte este tras la răspundere – nu față de mine, ci față de victime, de familiile lor, de o lume care refuză să uite. Nu este vorba de răzbunare, ci de dreptate, care în sfârșit își urmează cursul.”
Josalee S. Deinla, secretarul general al Uniunii Naționale a Avocaților Poporului, care reprezintă victimele războiului împotriva drogurilor, a afirmat că „justiția l-a ajuns din urmă” pe fostul lider.
Cine este Rodrigo Duterte
Duterte a devenit președinte în 2016, promițând o represiune nemiloasă și sângeroasă care să elimine drogurile din țară. În campania electorală, a declarat că vor fi atât de multe cadavre aruncate în Golful Manila încât peștii se vor îngrășa hrănindu-se cu ele. După ce a preluat funcția, a declarat public că va ucide presupuși traficanți de droguri și a îndemnat populația să ucidă dependenții.
De la alegerea sa, se estimează că între 12.000 și 30.000 de civili au fost uciși în legătură cu operațiunile antidrog, potrivit datelor citate de CPI.
Chiar dacă represiunea sa a provocat indignare la nivel internațional, Duterte a rămas extrem de popular pe plan intern pe tot parcursul președinției sale. Fiica sa, Sara Duterte, este actualul vicepreședinte.
Acuzații de crime împotriva umanității
Rapoartele poliției au încercat adesea să justifice crimele, susținând că ofițerii au acționat în legitimă apărare, în ciuda mărturiilor care indicau contrariul. Grupurile pentru drepturile omului care au documentat represiunea susțin că poliția a plantat în mod sistematic probe, inclusiv arme, cartușe și droguri.
Un medic legist independent care a investigat crimele a descoperit, de asemenea, nereguli grave în modul în care au fost efectuate autopsiile, inclusiv certificate de deces care indicau în mod eronat cauze naturale.
Duterte, care a apărut în fața unei comisii senatoriale în 2024 pentru a fi audiat în legătură cu crimele din războiul antidrog, a declarat că nu oferă „scuze sau justificări” pentru politicile sale, afirmând: „Am făcut ce a trebuit să fac, și, indiferent dacă mă credeți sau nu, am făcut-o pentru țara mea.”
În aceeași audiere, el le-a spus senatorilor că a ordonat ofițerilor să încurajeze infractorii să riposteze și să reziste arestării, pentru ca poliția să poată justifica uciderea lor – dar a negat că ar fi autorizat omorârea suspecților.
Fostul său consilier juridic, Salvador Panelo, a declarat că arestarea de marți este ilegală și că poliția a împiedicat unul dintre avocații lui Duterte să se întâlnească cu acesta pe aeroport.
Organizațiile pentru drepturile omului au salutat arestarea sa ca pe un progres major pentru familiile celor uciși. Human Rights Watch a numit-o „un pas esențial pentru responsabilitate în Filipine” care „ar putea aduce victimele și familiile lor mai aproape de dreptate” și a cerut guvernului președintelui Ferdinand Marcos să-l predea rapid CPI.