Feministele arabe surprind lumea. Modul în care sunt privite femeile într-o regiune reflectă problemele unei societăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu trei ani, imaginile Primăverii Arabe, transmise pe tot globul, au arătat femei arabe care păreau participanţi egali la revoluţie şi la evenimentele de după. Aceste femei, luând poziţie publică, din Tunisia până în Egipt, Libia şi Yemen, au surprins lumea, scrie Zainab Salbi, într-un editorial pentru CNN.

Zainab Salbi este o autoare americană de origine irakiană, antreprenor şi producător de film. Zainab s-a hotărât să demonstreze cum femeile arabe sunt percepute greşit de occidentali şi cum vocea lor merită ascultată.

Lumea a fost luată prin surprindere de imaginile femeilor arabe luptând pentru drepturile lor. Însă nu şi arabii. În ciuda stereotipului, în care sunt văzute ca un grup oprimat, femeile arabe au o istorie lungă de participare la revolte în regiune, datând încă din perioadele anti-coloniale, atunci când ele au ieşit din „arestul“ de la domiciliu pentru a prelua funcţii organizatorice cruciale, arată Zainab Salbi.

În zilele noastre, pe măsură ce lumea se confruntă cu momente îngrozitoare în regiune, este foarte important să acordăm o atenţie sporită femeilor arabe şi dificultăţilor cu care se confruntă. Însă, în loc să ne limităm la povestea femeilor din punct de vedere religios şi cultural, este important ca lumea să se folosească de ce li se întâmplă ca de un barometru al traiectoriei fiecărei societăţi arabe în parte. 

Până la urmă, modul în care o ţară sau o regiune îşi tratează femeile, în multe feluri, spune povestea viitorului politic al acelei ţări, este de părere autoarea de origine irakiană.

Problema cu această traiectorie este că, în prea multe cazuri, nu arată foarte încurajator. În evenimentele de după Primăvara Arabă, au existat planuri pentru scăderea vârstei legale pentru căsătorie, s-a exprimat suportul pentru poligamie după ani de zile în care fusese restricţionată, s-a vrut impunerea de restricţii femeilor privind mobilizarea şi participarea la politică, a existat o creştere mare în cazurile de hărţuire sexuală şi abuz pe străzi în timp ce poliţia nu intervenea şi chiar s-au impus teste de virginitate pentru femeile arestate pentru participarea la demonstraţii, după cum s-a văzut în Egipt.

Însă tinerele femei nu mai sunt acum dispuse să se dea înapoi, să renunţe la solicitările lor şi au început să vorbească public, în ciuda hărţuirilor din partea publicului. Şi, în timp ce multe femei au fost bătute şi încarcerate pentru că şi-au făcut auzite vocile, au depăşit totuşi ceea ce se numeşte graniţa fricii.

Făcând asta, mesajul lor pentru generaţiile mai vechi de feministe este că dreptul femeii trebuie să fie inclus în discuţiile despre drepturile civile mult mai profund. Speranţa este că vocea femeilor poate avea mai multă influenţă în direcţia politică pe care o va lua regiunea, poate prin faptul că oferă un mod care încurajează moderaţia într-o parte a lumii distrusă mult prea des de violenţă.

În final, ceea ce spun tinerele în perioada de după Primăvara Arabă este că îşi caută o nouă formă de identitate, una care împacă şi identitatea religioasă şi dorinţa lor de libertate. Lumea nu mai poate trata problemele femeilor arabe ca fiind ceva complet separat de tot ce se petrece şi defineşte o regiune arabă.

Într-adevăr, femeile ar trebui văzute ca un model al societăţii. O societate  în care o femeie prosperă, există oportunităţi pentru fiecare.

Acolo unde femeile sunt oprimate, acolo va fi înnăbuşită şi orice altă voce care strigă după libertate.

Mai presus de orice, problemele femeilor nu ar trebui discutate ca şi cum ar fi doar într-un fel relevante şi doar la marginea societăţii. În loc de asta, femeile ar trebui să ocupe poziţia centrală şi să reprezinte o prioritate internaţională. Ca prim pas în a le pune pe primul loc, poate că ar trebui mai întâi să ascultăm ce au de zis, conchide Zainab Salbi pentru CNN.

Femeie care îşi riscă viaţa, filmând în secret ce se întâmplă în oraşul sirian Raqqa (mulţumiri cititoarei Alexa Alexandru)


Citeşte şi:

Cealaltă faţă a Statului Islamic: familiile care îşi găsesc liniştea în sânul califatului

Grupul terorist Statul Islamic (SI) este condus de extremişti religioşi şi caracterizat de războaie sfinte purtate împotriva tuturor, de genocid, de crucificări şi decapitări. Însă pentru un număr din ce în ce mai mare de familii musulmane fundamentaliste, teritoriul ocupat de organizaţia teroristă reprezintă un cămin sigur.

Mutilarea genitală a femeilor şi crimele de onoare. Epidemie globală: violenţa împotriva femeii

Dacă violenţa împotriva femeii ar fi o boală, am declara pandemie pe tot globul! De ce? Pentru că în 2014, abuzul domestic, violurile, omorurile pentru zestre, infanticidul feminin, căsătoriile timpurii, crimele de onoare şi mutilarea genitală descriu viaţa reală a milioane de fete şi femei din întreaga lume!

Cum au ajuns femeile să protesteze cu sfârcurile dezgolite în public?

În anul 2014 activistele pentru drepturile femeii, în special cele din vest, au reinterpretat feminismul ca pe o odă a goliciunii. Sânii au devenit un laitmotiv pentru bună parte din protestele faţă de inegalitatea între sexe, discriminare sau chiar anti-sistem.

Jumătate de secol de feminism pe micile ecrane: eroine care au nimicit tabuurile sexuale

„Urzeala Tronurilor“, „Totul despre sex“, „Seinfeld“, „Ally McBeal“, „Îngerii lui Charlie“, „Ce vrăji a mai făcut nevasta mea“, „Mad Men“, „True Blood“ sunt serialele care, timp de 50 de ani, s-au luptat cu prejudecăţile pentru a desprinde libidoul feminin de eticheta pe care stătea scris cu litere de-o şchioapă „tabu“.

Profilul celei mai tinere femei primar din Turcia: activistă, fostă deţinută politic, feministă

Într-o ţară profund patriarhală, unde scena politică este dominată de bărbaţi, o activistă cu cazier penal a devenit cea mai tânără femeie la conducerea primăriei unui district din Turcia. În plus, aceasta face parte din minoritatea kurdă, care s-a confruntat de-a lungul timpului de nenumărate ori cu forţele guvernamentale, însă calităţile ei au făcut posibilă ocuparea celei mei înalte funcţii la conducerea unui district turc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite