Fabrica Foxconn organizează petreceri antisuicid pentru muncitorii chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ridica moralul angajaţilor, cea mai mare fabrică de componente electronice îi obligă să participe la baluri mascate. Gigantul taiwanezo-chinez Foxconn, cu sediul central în China, şi-a dobândit un renume trist din cauza numărului mare de sinucideri în rândul muncitorilor.

Ultima „serbare" menită să-i înveselească pe angajaţi s-a numit „Iubesc viaţa" şi la ea au fost chemaţi să ia parte, acum două zile, circa 800.000 de salariaţi.

Dar nu oricum, ci îmbrăcaţi în diverse costume (cel mai des întâlnit, de Superman) sau tricouri pe care scria „Iubesc Foxconn" ori „Mă iubesc pe mine, te iubesc pe tine şi îl iubesc pe Terry", aluzia fiind la Terry Gou, industriaşul taiwanez care deţine Foxconn.

Mai mult: „petrecăreţii" au fost puşi să strige sloganuri de genul „Cu Foxconn viitorul este tot mai bun" sau „Ce frumos este să iubeşti viaţa". Şi nu întâmplător au fost alese aceste enunţuri cu iz psihoterapeutic. De la începutul anului, 13 angajaţi şi-au luat viaţa (plus alte trei tentative nereuşite), ceea ce i-a adus gigantului de asamblare a produselor electronice renumele de „fabrică de sinucigaşi".

Potrivit anchetelor ulterioare, aceştia nu au mai făcut faţă condiţiilor grele de muncă - 14 ore pe zi, rareori câte un weekend liber, salariu de cel mult 200 de dolari pe lună. Iniţial, conducerea companiei care asamblează iPhone, iPod, iPad Apple, calculatoare şi telefoane mobile pentru Motorola, Sony şi Nokia a dispus montarea în interiorul şi în jurul clădirii plase (ca la circ) pentru cei care ar fi intenţionat să-şi ia viaţa ­aruncându-se de la etaj.

Remedii Tardive

Apoi au fost aduşi şi câţiva psihologi pentru consiliere, a căror prezenţă nu s-a dovedit a fi eficientă: la 3 august, o tânără muncitoare de numai 20 de ani s-a omorât. Părinţii ei au declarat că gestul disperat a fost făcut „din cauza oboselii".

Depăşită de situaţie, conducerea a anunţat ieri că celor 900.000 de angajaţi de pe teritoriul Chinei li se vor adăuga, în anul ce urmează, alţi 400.000. Cu alte cuvinte, condiţiile de muncă vor deveni ceva mai flexibile, astfel că salariaţii nu vor mai fi nevoiţi să facă zilnic ore suplimentare, aşa cum se întâmplă în prezent. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite