Etiopia a declarat stare de urgență în fața unei posibile revolte a unei miliții pe care o susținuse anterior

0
Publicat:

Guvernul Etiopiei a declarat vineri stare de urgenţă după săptămâni de tensiuni tot mai mari şi lupte între miliţia Fano, o fostă aliată a armatei federale, și trupele etiopiene în regiunea Amhara din nord-vestul ţăriii.

Manifestație Etipia FOTO arhivă Adevărul
Manifestație Etipia FOTO arhivă Adevărul

„Activităţile ilegale ale acestor grupări armate au devenit o ameninţare la adresa legii şi a ordinii în regiune şi un obstacol în calea asigurării statului de drept", a precizat biroul premierului etiopian Abiy Ahmed într-un comunicat.

Astfel, guvernul etiopian a considerat necesar să declare starea de urgenţă" pentru „a controla această activitate alarmantă", adaugă documentul, fără a menţiona numele miliţiei Fano. „Activităţile grupărilor armate reprezintă pericole tot mai mari, pe zi ce trece, pentru securitatea cetăţenilor şi securitatea naţională", conchide comunicatul.

Guvernul federal etiopian a luat această măsură la o zi după ce preşedintele regiunii Amhara, Yelikal Kefale, a cerut mai mult ajutor din partea Addis Abebei pentru a face faţă „insecurităţii" tot mai mari din zonă, distanţându-se astfel de miliţia Fano, care a fost protejată de guvernul regional şi care în ultimele săptămâni a început să lupte contra armatei federale.

Violenţele au izbucnit în zonele (provinciile) Gojamul de Est şi Wollo Nord, ambele din Amhara, unde locuitorii au declarat marţi pentru EFE că Fano a preluat controlul aeroportului din oraşul Lalibela, celebru pentru bisericile sale săpate în stâncă, desemnate de UNESCO drept Patrimoniu al Umanităţii.

Cu toate acestea, colonelul Getnett Adane, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare etiopiene, a negat în declaraţii pentru EFE că membrii miliţiei ar fi preluat controlul asupra aeroportului.

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Centrul pentru Progresul Drepturilor şi Democraţiei (CARD) a denunţat blocarea conexiunilor la internet în mai multe zone din regiunea Amhara, împiedicând comunicaţiile şi confirmarea eventualelor înaintări ale miliţiei Fano.

Tensiunile dintre Amhara şi guvernul federal etiopian au început să crească mai ales din aprilie anul trecut, când administraţia centrală a decis să dizolve gruparea Fano, susţinută de autorităţile din această regiune, şi alte forţe militare din ţară pentru a le integra în armata federală sau în poliţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite