Egiptul cere ajutorul SUA pentru a crește presiunea asupra Etiopiei în privința unui mega-baraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a cerut miercuri ajutorul Statelor Unite pentru a creşte presiunea asupra Etiopiei cu scopul de a se ajunge la un acord privind uriaşul baraj de pe Nilul Albastru.

Drapel Egipt. FOTO Shutterstock
Drapel Egipt. FOTO Shutterstock

În vizită la Washington pentru un summit SUA-Africa, preşedintele egiptean a abordat această problemă cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care discutase cu o zi înainte cu premierul etiopian Abiy Ahmed.

"Este o chestiune crucială şi existenţială pentru noi. Şi mulţumim Statelor Unite pentru sprijinul acordat. Găsirea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic poate realiza ceva bun în conformitate cu dreptul internaţional. Nu cerem altceva", a declarat Abdel Fattah al-Sisi.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane "a insistat asupra importanţei unei rezolvări diplomatice care să protejeze interesele tuturor părţilor", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicităţii după reuniune.

Proiectul mega-barajului, lansat în 2011 pentru un cost de patru miliarde de dolari, urmează să dubleze producţia actuală de energie electrică a Etiopiei, la care au acces doar aproximativ jumătate din cei aproximativ 120 de milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Etiopia consideră că barajul este esenţial pentru dezvoltarea sa, în timp ce Egiptul îl consideră o ameninţare "existenţială", iar Sudanul a avertizat cu privire la "riscuri mari" pentru viaţa a milioane de persoane.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite