Erdogan se duce la Kiev după ce Putin a refuzat organizarea unui summit trilateral pe tema crizei ruso-ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită în capitala Ucrainei „în următoarele săptămâni” cu scopul de a ajuta la dezamorsarea tensiunilor dintre Kiev şi Moscova, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, potrivit AFP.

„Preşedintele Erdogan urmează să se ducă în Ucraina pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă rămânem în contact apropiat cu ruşii, pentru a evita orice acţiune militară ale cărei consecinţe ar fi ireversbile”, a anunţat marţi seara Ibrahim Kalin.

Recep Tayyip Erdogan i-a invitat pe preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi rus Vladimir Putin în Turcia, „pentru a-şi rezolva diferendele în cadrul unei reuniuni”, a dezvăluit oficialul de la Ankara.

„Turcia este pregătită să joace orice rol pentru a calma tensiunile. Facem acest lucru în calitate de prieteni atât ai Rusiei, cât şi ai Ucrainei, precum şi ca aliat în cadrul NATO”, a subliniat el.

Ankara a stârnit furie la Moscova după ce a refuzat să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia şi a furnizat drone armatei ucrainene pentru a lupta împotriva separatiştilor proruşi din Donbas.

Luni, preşedintele Turciei a îndemnat Rusia să nu invadeze Ucraina şi să-şi reexamineze locul pe plan internaţional.

Rusia ar trebui să reexamineze situaţia mondială şi propria situaţie pentru a depăşi această etapă. Eu nu consider că invazia Ucrainei de către Rusia este o abordare realistă, pentru că Ucraina nu este o ţară oarecare. Ucraina este o ţară puternică”, a spus liderul de la Ankara.

Kremlinul a respins deja propunerea preşedinţiei turce, îndemnând-o să ajute Ucraina în implementarea acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Donbas. Ucraina, de cealaltă parte, acuză forţele separatiste proruse susţinute de Moscova de încălcarea acordurilor de la Minsk.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite