Epidemia de COVID a explodat în Coreea de Nord. Peste un milion de cazuri de „febră” şi 50 de decese. Kim Jong-un a mobilizat armata
0Peste un milion de nord-coreeni s-au îmbolnăvit de ceea ce autorităţile de la Phenian numesc „febră” şi 50 de oameni au murit, potrivit ultimului bilanţ difuzat de agenţia de stat KNCA. Kim Jong-un a mobilizat armata pentru a distribui medicamente, criticând răspunsul la pandemie al oficialilor sanitari, în timp ce în ţară a fost lansată şi o campanie de informare publică, relatează AFP şi Reuters.
În absenţa vaccinurilor şi în condiţiile unui sistem sanitar rudimentar, populaţia apelează la remedii naturale şi la antibiotice, scrie Reuters.
Liderul nord-coreean a spus duminică - când KNCA a anunţat alte 392.920 de cazuri de „febră” şi încă opt decese - că tratamentele nu ajung la cei care au nevoie, de aceea a ordonat armatei să distribuie stocurile disponibile în capitală.
Potrivit bilanţului total anunţat de KNCA, s-au înregistrat 1.213.550 de îmbolnăviri de „febră” şi 50 de decese - raportarea s-a făcut fără a diferenţia propriu-zis cazurile de COVID.
Autorităţile au pus marea proporţie a deceselor pe seama „nesăbuinţei oamenilor în ceea ce priveşte automedicaţia din cauza lipsei informării şi a înţelegerii” modului cum acţionează varianta Omicron şi a metodelor corecte de tratament.
Într-un interviu acordat luni televiziunii publice,viceministrul pentru sănătate publică Kim Hyong Hun a spus că ţara face tranziţia de la un sistem de carantină la unul de tratament pentru a gestiona sutele de mii de cazuri de febră care sunt raportate zilnic. Televiziunea publică a difuzat imagini cu echipe sanitare în costume de protecţie şi lucrători purtând măşti medicale care deschideau ferestre, igienizau spaţiile şi stropeau cu dezinfectanţi.
Media de stat a încurajat populaţia care dezvoltă simptome să ia analgezice, antitermice precum ibuprofen şi să apeleze la antibiotice prescrise de obicei pentru suprainfecţii bacteriene. De asemenea, a recomandat gargară cu sare, ceaiuri de caprifoi şi salcie.
Liderul nord-coreean „a criticat dur” oficialii sanitari din pricina răspunsulului precar în ceea ce priveşte măsurile preventive de combatere a epidemiei - de pildă, faptul că nu au ţinut farmaciile deschise nonstop.
În aceste împrejurări, el a ordonat armatei să se pună imediat pe treabă „pentru a stabiliza proviziile de medicamente din Phenian”, unde au fost detectate primele cazuri de infecţie cu Omicron săptămâna trecută.
Liderul a preluat răspunsul de urgenţă la epidemie, ţinând şedinţe zilnice cu comitetul său politic şi recunoscând că izbucnirea focarelor creează „o mare tulburare” în ţară.
Kim Jong-un, care a fost filmat vizitând farmaciile, „ a criticat puternic Cabinetul şi sectorul de sănătate publică pentru atitudinea iresponsabilă faţă de muncă”, a relatat KNCA.
Liderul nord-coreean a avut ocazia să vadă cu ochii lui „penuria medicamentelor din ţară. Se poate să fi bănuit deja care este situaţia dar probabil că a observat că e mult mai gravă decât s-ar fi aşteptat”, a notat pentru AFP Cheong Seong-jang, cercetător la Sejong Institute.
Peste o jumătate de milion de nord-coreeni primesc în prezent tratament medical pentru febră, potrivit datelor KNCA.
Reproşurile publice ale lui Kim sunt un semn că situaţia este gravă, a spus Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul. „El subliniază inadecvarea generală a sistemului de carantină”, remarcă el.
Kim a spus anterior că ţara va „învăţa în mod activ” din strategia Chinei de gestionare a pandemiei, potrivit KCNA.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a expediat deja un număr de truse sanitare şi alte provizii medicale în Coreea de Nord, fără a preciza însă ce medicamente conţin acestea. China şi Coreea de Sud s-au oferit să trimită ajutoare dacă Phenianul o cere, relatează Reuters.
Coreea de Nord nu promovează ideea că antibioticele şi remediile de la domiciliu au puterea să elimine COVID, în ciuda faptului că are o istorie lungă de dezvoltare a unor tratamente nedovedite ştiinţific, între care şi un ser produs din ginseng crescut în pământuri rare şi despre a susţinut că ar putea vindeca orice boală sau afecţiune, de la SIDA la impotenţă.
Dar unele tratamente au fost produse şi pentru a compensa lipsa tratamentelor moderne sau pentru a-şi promova exporturile de producţie proprie.
În ciuda unui număr mare de medici pregătiţi şi a experienţei în privinţa mobilizării pentru urgenţe sanitare, sistemul medical din Coreea de Nord are resurse insuficiente, spun experţii.
Într-un raport din martie, un raportor independent al ONU pentru drepturile omului a declarat sistemul sanitar nord-coreean este afectat de „investiţii sărace în infrastructură, personal medical, echipamente şi medicamente, surse neregulate de electricitate şi instalaţii inadecvate de apă şi canalizare”.
Kim Myeong-Hee, în vârstă de 40 de ani, care a părăsit Nordul pentru Coreea de Sud în 2003, a spus că tocmai acest gen de de deficienţe i-au determinat pe mulţi nord-coreeni să se bazeze pe remedii făcute în casă.
„Chiar dacă mergem la spital, de fapt nu sunt medicamente. Nu exista nici electricitate, aşa că echipamentul medical nu putea fi folosit", a spus ea.