Elon Musk, despre următorul său mare obiectiv: „Un oraş pe Marte, o arcă a lui Noe a viitorului”
0Desemnat „Personalitatea Anului 2021”, inginerul şi inventatorul tehnologic Elon Musk, în vârstă de 50 de ani, spune că vrea să construiască un oraş pe Marte, o „arcă a lui Noe a viitorului”.
„Puţini oameni au atât de multă influenţă ca domnul Musk asupra vieţii pe Pământ şi, potenţial, asupra vieţii în afara Pământului”, a explicat directorul revistei „TIME”, Edward Felsenthal, desemnarea lui Elon Musk ca „Personalitatea Anului 2021”.
SpaceX, una din companiile lui Musk, a efectuat recent a treia misiune spaţială în numele NASA şi dezvoltă pentru agenţia spaţială americană viitorul său modul de aselenizare. În plus, SpaceX e realizat în această toamnă prima misiune orbitală din istorie fără astronaut profesionist la bord.
„Scopul global este să permită vieţii să se dezvolte pe mai multe planete şi să facă din umanitate o civilizaţie spaţială”, a afirmat Musk într-un interviu acordata pentru „TIME”
„Următorul mare obiectiv este construirea unui oraş autonom pe Marte şi aducerea acolo de animale şi creaturi terestre. Un fel de arcă a lui Noe a viitorului”, a spus Musk.
Inginerul şi inventatorul tehnologic Elon Musk, considerat cel mai bogat om din lume, a fost desemnat recent „Personalitatea Anului 2021” de revista „TIME”.
Elon Musk, în vârstă de 50 de ani, a primit prestigiosul titlu al revistei americane atât în semn de recunoştină pentru munca sa în revoluţionarea industriei maşinilor electrice şi în deschiderea unor noi orizonturi, cum ar fi turismul spaţial, cât şi pentru abilitatea sa de a influenţa pieţele şi luarea unor decizii doar cu un mesaj pe Twitter.
„Cel mai bogat om din lume, deşi nu deţine o casă şi recent şi-a vândut o parte din avere, aruncă sateliţi pe orbită şi exploatează soarele, conduce o maşină creată de el, care nu foloseşte benzină şi abia are nevoie de şofer. Cu o mişcare a degetului, bursa urcă sau cade. Visează la Marte în timp ce călătoreşte pe Pământ, cu fălcile proeminente şi de nestăpânit”, îşi argumentează editorii „TIME” decizia de a-l numi pe Musk „Personalitatea Anului 2021”.
„În 2021, Musk a devenit nu doar cea mai bogată persoană din lume, dar şi poate cel mai bun exemplu de schimbare majoră în societatea noastră”, a adăugat redactorul-şef şi CEO-ul „TIME” , Edward Felsenthal.
Averea lui Elon Musk, care a fondat companiile Tesla, SpaceX şi Neuralink, este evaluată de Bloomberg la 338 de miliarde de dolari. Antreprenorul americano-sud-african a devenit cel mai bogat om din lume în anul curent, depăşindu-l pe un rival în proiecte spaţiale, şeful Amazon, Jeff Bezos.
În afară de „Personalitatea Anului”, „TIME” a acordat şi alte trei titluri de prestigiu. Oamenii de ştiinţă din spatele vaccinurilor anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager au fost desemnaţi „Eroii Anului 2021”. O imagine de copertă îi prezintă pe cercetătorii Katalin Karikó, Barney S. Graham, Kizzmekia Corbett şi Drew Weissman, supranumiţi „Făcătorii de miracole”. Totodată, actriţa şi cântăreaţa Olivia Rodrigo a fost aleasă „Artistul Anului 2021”, iar gimnasta Simone Biles, care a recunoscut că a suferit probleme de sănătate mintală, a fost desemnată „Atletul Anului 2021”.
Decizia cu privire la desemnatea lui Elon Musk ca „Personalitatea Anului” a stârnit numeroase critici, mai ales din partea susţinătorilor preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro. Ori controversatul şef al statului brazilian s-a plasat pe primul loc la această categorie într-un sondaj realizat de „TIME” în rândul cititorilor săi. Bolsonari a obţinut 24% din cele peste 9 milioane de voturi ale cititorilor invitaţi să indice persoana sau grupul care s-a bucurat de cea mai mare influenţă - în bine sau rău - pe parcursul ultimului an.
Însă „TIME”, care acordă titlul de „Personalitatea Anului” din 1927 încoace, rareori ţine cont de votul cititorilor, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când i-a desemnat pe Joe Biden şi Kamala Harris în detrimentul lucrătorilor din domeniul sanitar.
La fel ca SpaceX, şi Tesla, o altă companie a lui Musk, a avut un an fast în 2021, dominând piaţa maşinilor electrice. Compania a livrat peste 240.000 de vehicule în trimestrul trei al anului, un record.
Elon Musk spune că un obiectiv al său prin intermediul Tesla este „accelerarea tranziţiei către tehnologii durabile”.
Prin Neuralink, Musk lucrează la cipuri care să înregistreze şi să stimuleze activitatea cerebrală. Este un proiect destinat persoanelor cu probleme neurologice. Primele teste pe oameni sunt aşteptate anul viitor. „Neuralink funcţionează bine la maimuţe, iar în acest moment facem foarte multe teste pentru a ne asigura că este sigur şi stabil, şi că dispozitivul poate fi îndepărtat în siguranţă. Sperăm că vom putea face asta pe primii subiecţi umani - care vor fi persoane cu leziuni severe ale măduvei spinării, precum cele cu tetraplegie (paralizia mâinilor şi picioarelor), anul viitor, după aprobarea FDA”, a declarat Musk într-un interviu acordat recent.
Influenţa lu Musk poate fi observată pe Twitter, unde are peste 60 de milioane de abonaţi. Inventatorul postează destul de frecvent, de la glume pe seama rivalilor său până la tot felul de anunţuri care produc mişcări pe pieţe.
Unul dintre principalii vizaţi ai ironiilor sale este Jeff Bezos, căruia i-a „acordat” medalia de argint, adică în spatele său, într-un proiect legat de turismul spaţial. Într-un schimb de replici cu senatorul democrat Bernie Sanders, Elon Musk a reacţionat acid: „Uit mereu că sunteţi încă în viaţă”. De altfel, el s-a pronunţat recent pentru stabilirea unei limite de vârste de 70 de ani pentru a candida în funcţii politice, referindu-se cel mai probabil la preşedinte Joe Biden şi la predecesorul său Donald Trump.
După ce a vândut în numai o lună acţiuni Tesla în valoare de 12 miliarde de dolari, Elon Musk a scris joi că „se gândeşte” să renunţe la postul de CEO al Tesla şi să devină influencer cu normă întreagă.