Eliberarea ostaticilor israelieni, sub semnul întrebării. Oficial israelian: „Niciun ostatic reținut de Hamas nu va fi pus în libertate până vineri”

0
Publicat:

Șeful Consiliului Național de Securitate din Israel, Tzachi Hanegbi, a declarat miercuri seara că niciun ostatic israelian reținut de Hamas nu va fi pus în libertate până vineri, în ciuda așteptărilor armistițiului și primele eliberări ce erau prevăzute pentru azi, conform AFP, citată de Agerpres.

Încetarea focului în Fâșia Gaza întârzie
Încetarea focului în Fâșia Gaza întârzie FOTO EFA EPE

Oficialul nu a făcut însă nicio referire la armistițiul care era programat să înceapă în această dimineața la ora locală 10:00, așa cum a informat un oficial israelian contactat de AFP.

Pe de altă parte, conform datelor furnizate de Hamas, încetarea focului ar fi trebuit să fie pusă în aplicare astăzi.

"Negocierile pentru eliberarea ostaticilor noștri continuă neîncetat". Începutul eliberării nu va avea loc "înainte de vineri", a indicat Tzachi Hanegbi într-un comunicat de presă, fără a oferi explicații.

Media israeliană a relatat anterior despre un plan de a elibera primii ostatici la prânz. Într-adevăr, biroul guvernamental a invitat jurnaliști la Tel Aviv la un centru de presă dedicat "întoarcerii ostaticilor" spre sfârșitul zilei.

Guvernul israelian a indicat că a aprobat acest acord care se referă la eliberarea a cel puțin 50 de ostatici, femei și copii și o pauză a luptelor timp de patru zile. Potrivit acestuia, 50 de ostatici ar trebui eliberați în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni în timpul acestui armistițiu temporar. Acordul a fost anunțat în a 47-a zi a războiului.

Returnarea ostiticilor, un proces complex

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că procesul de returnare a ostaticilor din Fâșia Gaza în Israel este unul complex, care încă nu s-a concretizat, informează DPA.

Armata pregătește implementarea acestei prime faze a acordului dintre Israel și gruparea islamistă Hamas, a declarat Daniel Hagari, miercuri seară. Cu toate acestea, eliberarea persoanelor răpite ar putea dura și ar putea avea loc în mai multe etape.

Este de datoria armatei israeliene să facă tot posibilul pentru a aduce înapoi acasă ostaticii - femei, bărbați, bătrâni și copii, a spus Hagari. În zilele ce urmează, populația israeliană se va confrunta cu sentimente mixte de alinare și suferință.

Hagari a avertizat împotriva știrilor false și a spus că numai anunțurile și știrile oficiale trebuie crezute.

Hamas a răpit aproximativ 240 de persoane pe 7 octombrie.

Pe lângă o încetare temporară a focului, acordul dintre Israel și Hamas prevede și un schimb de ostatici din Israel cu deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite