Egiptul, la capătul Primăverii Arabe. Fostul preşedinte Hosni Mubarak a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care şi-a condus ţara cu o mână de fier timp de 30 de ani, a fost eliberat, transmite AFP, notând că această decizie marchează, în mod simbolic, închiderea capitolului Primăverii Arabe în Egipt.

Închiderea dosarelor lui Hosni Mubarak, ajuns la 88 de ani, pune capăt problemelor judiciare ale fostului şef de stat egiptean, care a fost nevoit să renunţe la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimate în sânge.

„Ideea Primăverii Arabe a încetat să existe în Egipt“, a comentat pentru AFP această decizie Mai Mogib, o profesoară de ştiinţe politice de la Universitatea Cairo.

„Discuţiile despre Mubarak şi despre simbolurile perioadei sale sunt acceptabile începând de acum în presă şi pe stradă“, a subliniat ea.

După o perioadă considerată democratică, cuprinsă între jumătatea lui 2012 şi jumătatea lui 2013 şi sinonimă cu preşedinţia islamistului Mohamed Morsi, Egiptul a recăzut în mâna militarilor, odată cu înlăturarea de la putere a primului preşedinte civil ales şi instalarea la putere a generalului Abdel Fatah el-Sisi.

Opoziţia islamistă a fost redusă la tăcere, iar numeroşi lideri ai Primăverii Arabe au fost încarceraţi sau obligaţi să plece în exil.

De când a fost arestat, în aprilie 2011, Hosni Mubarak a fost internat într-un spital militar din Cairo, în regim de supraveghere la domiciliu.

Avocatul Farid el-Deeb a declarat luni pentru AFP că parchetul a acceptat eliberarea, iar Mubarak „va putea să se întoarcă acasă atunci când medicii vor spune că poate fi externat“.

El nu va putea însă să plece în străinătate, potrivit avocatului său.

Mubarak a fost judecat în două mari procese de când a plecat de la putere.

Într-unul dintre dosare, el a fost acuzat că a incitat la uciderea participanţilor la manifestaţiile din timpul Primăverii Arabe egiptene.

Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă în iunie 2012, însă justiţia a dispus să aibă loc un nou proces.

În noiembrie 2014, un alt tribunal, care îl rejudeca, a dispus până la urmă să se abandoneze acuzaţiile, exonerându-l astfel pe Mubarak, însă parchetul a făcut recurs.

La 2 martie, Curtea de Casaţie a confirmat abandonarea acuzaţiilor.

În urma acestei decizii, familiile victimelor violenţelor din 2011 au reacţionat cu furie.

Mostafa Morsi, care şi-a pierdut fiul, Mohamed, pe 28 ianuarie 2011, a denunţat o justiţie „coruptă“.

„Am crezut că Primăvara Arabă ne va aduce o viaţă mai bună, dar este mai rea. Totul este mai rău“, a spus el.

În schimb, Mahmoud Ibrahim, în vârstă de 37 de ani, un fost reprezentant al Partidului Democratic Naţional, al lui Hosni Mubarak, a declarat pentru AFP că „după şase ani de aşa-zisă Primăvară Arabă, oamenii regretă perioada Mubarak cu nostalgie“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite