Ducesa de Edinburgh, în Irak într-o vizită inedită

0
Publicat:

Ducesa de Edinburgh, cumnata regelui Charles al III-lea, s-a aflat săptămâna aceasta în Irak, unde s-a întâlnit cu lideri politici şi militante feministe la Bagdad, o vizită rară a unui membru al familiei regale britanice în această ţară.

Ducesa de Edinburgh, vizită în Irak FOTO: Facebook
Ducesa de Edinburgh, vizită în Irak FOTO: Facebook

Regretatul prinţ Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a făcut la finalul lui 2006 o vizită surpriză trupelor britanice desfăşurate în Irak în cadrul coaliţiei conduse de Washington care a răsturnat de la putere regimul lui Saddam Hussein în 2003, scrie Agerpres.

O călătorie similară fusese efectuată în 2004 de prinţul Charles, care a fost încoronat rege la începutul lunii mai.

Sophie, ducesă de Edinburgh, a petrecut două zile la Bagdad, unde s-a întâlnit cu preşedintele Abdul Latif Rashid şi cu soţia sa, Shanaz Ibrahim Ahmed, potrivit unui comunicat al preşedinţiei irakiene, vizita fiind ţinută secretă până la sfârşitul acesteia, marţi.

Ducesa i-a înmânat şefului statului "o misivă scrisă din partea Majestăţii Sale, regele Charles al III-lea", a precizat aceeaşi sursă. Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu prim-ministrul irakian, Mohammed Shia' Al Sudani.

Sophie a luat cuvântul la o conferinţă privind drepturile femeilor organizată la Bagdad de diplomaţia britanică. "În cadrul conferinţei, ducesa s-a întâlnit cu organizaţii locale pentru apărarea drepturilor femeilor", a precizat marţi un comunicat al Palatului Buckingham.

În capitala irakiană, Sophie a vizitat, de asemenea, un liceu pentru fete, unde s-a întâlnit cu eleve şi cu profesorii acestora, a precizat aceeaşi sursă.

Sophie este soţia prinţului Edward, fratele mai mic al regelui Charles al III-lea. Edward a preluat titlul de Duce de Edinburgh în martie de la prinţul Philip, care l-a deţinut până la moartea sa, în 2021.

Regina Elisabeta a II-a a murit în septembrie 2022, după o domnie de 70 de ani, cea mai lungă din istoria britanică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite