Drone pentru trupele ONU. Forţele de pace îşi redefinesc statutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandanţii misiunilor ONU de menţinere a păcii şi-au exprimat dorinţa de a primi echipament militar sofisticat, inclusiv drone, pentru a putea face faţă grupurilor înarmate care ameninţă civilii şi guvernele.

Cererea a fost exprimată, după ce Consiliul de Securitate a autorizat „brigăzile de intervenţie“ şi folosirea dronelor, în martie, o decizie fără precedent, care a oferit un mandat „ofensiv“ trupelor ONU. Măsura a fost luată la trei luni după ce rebelii M23 au ocupat oraşul congolez Goma, în timp ce forţele ONU de menţinere a păcii au fost nevoite să asiste fără a avea autoritatea de a se implica.

Generalul locotenent Carlos Alberto dos Santos Cruz, comandantul a 19.000 de membrii ONU din misiunea de pace aflată în estul statului Congo, a salutat această decizie. Brazilianul a declarat Consiliului de Securitate că trupele au nevoie de drone pentru a identifica depozitele logistice ale grupurilor înarmate şi pentru a putea lansa o avertizare timpurie asupra mişcărilor şi intenţiilor lor.

Generalul a declarat că şi alte echipamente militare avansate tehnologic ar putea avantaja pacificatorii. Între acestea, comandantul ONU a discutat despe echipamentul de interceptare a telecomunicaţiilor, foarte necesare deoarece grupările de militanţi „îşi schimbă deseori localizarea şi metodele de operare“.

„Este un domeniu care are nevoie de monitorizare permanentă dacă vrem ca trupele ONU să nu fie depăşite de tehnologia adversarilor, pierzându-şi astfel legitimitatea“ a declarat Santos Cruz.

Comandantul celor 7.600 de trupe de menţinere a păcii din Sudanul de Sud şi-a exprimat susţinerea faţă de cerinţele exprimate de generalul Santos Cruz. Generalul Delali Johnson Sakyi din Ghana a afirmat că dronele ar ajuta foarte mult trupele de pace, să identifice şi să intervină rapid în punctele unde violenţa scapă de sub control, apărându-i pe civil de grupările înarmate.

Se observă astfel, o redefinire a rolului trupelor ONU în contextul actual al securităţii, depăşindu-şi statutul de observator şi făcând primul pas spre asumarea statului de combatant...neutru, desigur. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite