Donald Trump a constatat că e greu să faci pace în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas FOTO AFP
Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas FOTO AFP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a încheiat,ieri, turneul în Arabiei Saudite şi Israel cu o modificare de poziţie în chestiunea iraniană, în comparaţie de administraţia Obama şi spunând că există o „rară ocazie” de a face pace în Orientul Mijlociu.

Donald Trump a promis că Iranul nu va deţine niciodată arme nucleare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a opus permanent acordului cu Iranul în domeniul nuclear, încheiat în 2015, când la Casa Albă se afla preşedintele Barack Obama, i-a mulţumit lui Trump pentru „reafirmarea poziţiei de lider a Americii în Orientul Mijlociu“. 

Despre pacea în Orientul Mijlociu, preşedintele american a spus că „am auzit că e una din cele mai grele înţelegeri care există“. Israelul şi statele arabe ar trebui să se apropie, deoarece împărtăşesc preocuparea faţă de Iran, a apreciat el. 

În Israel, Trump a scos în evidenţă şi dificultăţile legate de ajungerea la un acord israeliano-palestinian, dar şi-a exprimat speranţa că o rezolvare favorabilă este posibilă. Trump nu s-a mai referit, cum a făcut-o în campanie, la mutarea ambasadei SUA la Ierusalim şi s-a întâlnit atât cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cât şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

Preşedintele republican a insistat asupra necesităţii stimulării potenţialului economiei palestiniene, ”care este într-o perioadă dificilă”. Guvernul israelian a adoptat duminică seara, ”la cererea” lui Trump, măsuri menite să faciliteze viaţa palestinienilor şi economia acestora, în special cu privire la călătoriile lor în străinătate şi deplasările a zeci de mii de palestinieni care se duc să muncească în fiecare zi în Israel.

Totuşi, observatori politici din Orientul Mijlociu sunt de părere că administraţia Trump încă nu înţelege suficient complexităţile regiunii şi sunt sceptici că se va putea ajunge la un acord, în viitorul apropiat. 

Iranul este de părere că „preşedintele Trump generează violenţă interconfesională în Orientul Mijlociu, iar politicile sale ar putea duce la accentuarea instabilităţii în regiune”, scrie „Iran Daily”. 

Ziarul notează că „unii favoriţi ai SUA din regiune, precum Arabia Saudită, îşi oferă trezoreriile şi proprietăţile naţionale acestui vanzător de mărunţişuri preşedinte al SUA în speranţa creării unui front de carton care să stimuleze slăbirea teroriştilor în Orientul Mijlociu”. 

Citând declaraţiile preşedintelui reales Hassan Rouhani, „Tehran Times” scrie că Iranul este mai pregătit ca niciodată să interacţioneze cu lumea întreagă: „Mesajul de pace şi prietenie al naţiunii noastre a fost în mod explicit transmis lumii, iar naţiunea nostră se aşteaptă ca mesajul său să fie corect auzit de toate guvernele, de toţi vecinii şi mai ales de marile puteri”, a declarat Rouhani. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite