Dominique Strauss-Kahn, fostul director al FMI, şi-a deschis bancă în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional, care a demisionat în urma unui scandal în care a fost acuzat de viol de o cameristă din SUA, şi-a inaugurat săptămâna aceasta banca din Juba, capitala Sudanului de Sud.

Dominique Strauss-Kahn s-a aflat la Juba pe 13 şi 14 mai, unde a participat la inaugurarea National Credit Bank, o nouă instituţie financiară din Sudanul de Sud. Acţionariatul grupului bancar rămâne neclar, însă presa internaţională scrie că fostul director al FMI este cel mai probabil unul dintre investitori. 

În faţa a câteva sute de oameni, Dominique Strauss-Kahn şi-a prezentat viziunea despre viitorul economic al statului apărut în iulie 2011. 

„Bineînţeles că aveţi multe probleme de rezolvat, bineînţeles că viitorul nu va fi uşor, dar aveţi multe resurse, nu doar naturale ci şi resurse umane”, a spus DSK, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. 

Fostul şef al Fondului a fost întâmpinat deGarang Diing, ministrul Comerţului din Sudanul de Sud şi, potrivit AFP, caută şi alte oportunităţi de investiţii în acest stat. 

De la încheierea procesului cu Nafissatou Diallo, camerista care l-a acuzat de viol, Dominique Strauss-Kahn s-a reorientat către consultanţă financiară şi discursuri publice. 

Atunci când a izbucnit acest scandal, DSK era unul dintre cei mai puternici oameni din lume, cotat cu prima şansă la preşedinţia Franţei în alegerile din mai 2012, bucurându-se de sprijinul a peste 60% din francezi. 

În 2007, Strauss-Kahn voia să devină preşedintele Franţei. A pierdut însă alegerile din interiorul Partidului Socialist (PS), care a ales un alt candidat, Ségolène Royal. În acelaşi an, Nicolas Sarkozy (care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedinte) l-a sprijinit puternic pe DSK (aşa cum i se spune în Franţa lui Strauss-Kahn), pentru funcţia de director al FMI.

Şi astfel, Strauss-Kahn a plecat la Washington pentru a prelua şefia Fondului. Aici, Kahn şi-a demonstrat însă cu adevărat iscusinţa, readucând la viaţă o instituţie care era văzută mai degrabă ca un braţ birocratic mort. Contextul macroeconomic i-a fost, ce-i drept, unul prielnic.

„Yes, we Kahn!"

„Strauss-Kahn a înhăţat acea oportunitate într-un moment dificil prin faptul că a gândit la scară mare", crede Eswar Prasad, şeful Diviziei de Studii Financiare a Fondului între 2005 - 2006. Presa internaţională a sesizat imediat ambiţiile politice ale socialistului Kahn. „Pentru Strauss-Kahn, un politician francez frustrat care, spun unele voci, se pregăteşte sã-l înfrunte pe Sarkozy pentru funcţia de preşedinte al Franţei, ciocnirea cu bănci centrale şi cu politicieni reprezintă provocarea vieţii", scria atunci Landon Thomas jr în „New York Times". 

Carte de vizită

Dominique Strauss-Kahn şi-a început cariera politică la Uniunea Studenţilor Comunişti, iar în anii 1970 s-a înscris la Centrul de Educaţie, Cercetare şi Studii Socialiste. În 1981 s-a alăturat Partidului Socialist (PS) şi a pus bazele organizaţiei Socialism şi Iudaism. 

- Născut în cea mai înstărită suburbie din Franţa (Neuilly-sur-Seine), Kahn şi-a confirmat ambiţiile politice încă din anii '80, când a deţinut mai multe funcţii în administraţiile locale. În 1991 a devenit ministru al Industriei şi Exportului în cadrul guvernului social-democrat. Este considerat „arhitectul programului de privatizări din anii '90".

- În 1995 a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Sarcelles, pe care a şi obţinut-o. 

- În 1997, odată cu venirea la putere a PS, a obţinut funcţia de ministru al Economiei, Finanţelor şi Industriei, însă şi-a dat demisia după numai doi ani, în urma unor acuzaţii de corupţie. Între timp, şi-a demonstrat nevinovăţia. 

- În 2007 a vrut să candideze la Preşedinţia Franţei, însă a fost învins de Ségolène Royal în competiţia din interiorul Partidului Socialist. Strauss-Kahn a preluat funcţia de director al FMI în 2007, fiind susţinut puternic de Nicolas Sarkozy, care o învinsese între timp pe Royal şi devenise preşedintele Franţei.

- Acum, oficialul îşi poate trece în CV faptul că a remodelat organizaţia, creată iniţial (în 1945) pentru a ajuta la reconstruirea economiilor afectate de războaie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite