Discursul preşedintelui chinez prin care promite „reunificarea prin mijloace paşnice” dă fiori Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă „reunificarea” cu Taiwanul „prin mijloace paşnice”, pe fondul tensiunilor militare dintre Beijing şi Taipei.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă să „realizeze reunificarea” cu Taiwanul „prin mijloace paşnice”, la câteva zile după ce a desfăşurat zeci de avioane militare în spaţiul aerian taiwanez. Liderul chinez a f[cut aceste declaraţii cu ocazia comemorărilor a 110 ani de la Revoluţia din 1911, care a răsturnat ultima dinastie chineză.

Într-un discurs ţinut la Marea Sală a Poporului din Beijing, Xi a declarat că poporul chinez are o ”glorioasă tradiţie” contra separatismului.

”Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în faţa obţinerii reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns contra revigorării naţionale”, a spus preşedintele chinez la aniversarea revoluţiei din 1911 care a răsturnat dinastia imperială.

Reunificarea ”paşnică” este cea mai bună pentru interesul poporului taiwanez, dar China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea, a adăugat liderul chinez.

”Nimeni nu trebuie să subestimeze neclintita hotărâre a poporului chinez, dorinţa fermă şi puternica sa capacitate de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Istorica sarcină a reunificării complete a ţării mamă trebuie realizată, şi cu siguranţă va fi realizată”, a adăugat Xi Jinping.

Reacţia Taiwanului

Discursul nu a fost primit bine în Taiwan. Preşedinţia i-a răspuns că sunt o ţară suverană şi independentă, nu o parte a Republicii Populare Chineze, şi că Taiwanul a respins clar oferta Chinei de a guverna insula prin metoda ”o ţară, două sisteme”.

”Viitorul naţiunii stă în mâinile poporului taiwanez”, a subliniat sursa citată.

Într-o altă reacţie, consiliul responsabil de politicile privind China a cerut Beijingului să ”abandoneze măsurile provocatoare de intruzie, hărţuire şi distrugere” şi să revină la discuţii. 

Forţele aeriene chineze au desfăşurat, timp de patru zile consecutive, începând cu 1 octombrie, incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, în care au fost implicate 150 de avioane de luptă.

Tensiunile militare cu China se află la cea mai înaltă cotă din ultimele patru decenii a spus miercuri ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, care a cerut parlamentului bani suplimentari pentru armată după ce număr record de aviane de luptă chineze au intrat în zona de identificare aeriană a insulei.

 Autorităţile din Taiwan au revizuit un proiect de lege în baza căruia bugetul Apărării, în valoare de 8,6 miliarde de dolari, va fi cheltuit în marea lui majoritate pe armament şi sisteme avansate de protecţie anti-rachetă.

China ar putea fi gata să invadeze Taiwanul până în 2025

China va fi capabilă să invadeze la scară largă Taiwanul până în 2025, susţine ministrul Apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng, care a descris tensiunile actuale drept fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani. Într-un interviu acordat pentru China Times, Chiu Kuo-cheng a declarat că statul chinez este capabil să organizeze o astfel de acţiune militară şi în prezent, însă pregătirile vor ajunge în stadiul final după aproximativ trei ani.

"Până în 2025, China va reduce costurile şi consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea (n.r. să invadeze Taiwanul) acum, dar nu va începe cu uşurinţă un război. Trebuie să ia în considerare multe alte lucruri", spune oficialul taiwanez, potrivit The Guardian. 

China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei. Marţi, preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a transmis că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a se apăra.

Miercuri, preşedintele SUA, Joe Biden, a spus că a vorbit cu omologul chinez Xi Jinping şi au fost de acord să respecte acordul taiwanez. "Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Suntem de acord ... Vom respecta acordul de la Taiwan", a spus el. "Nu cred că ar trebui să facă altceva decât să respecte acordul." Nu este clar la ce acord face referire Joe Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite