Dictatorul Coreei de Nord îl măguleşte pe Putin într-un mesaj adresat cu ocazia zilei de 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un FOTO AFP
Kim Jong-un FOTO AFP

Regimul de la Phenian a anunţat că liderul său, Kim Jong-un, şi-a reiterat, cu ocazia zilei de 9 mai, „solidaritatea fermă” pentru eforturile Rusiei de a-şi apăra „demnitatea” împotriva „forţelor ostile”, relatează The Associated Press.

Presa de stat nord-coreeană scrie că liderul de la Phenian a lăudat Moscova pentru victoria obţinută în „marele război al justiţiei cu obiectivul de a distruge fascismul”, o aparentă referire la cel de-al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, Kim Jong-un şi-a exprimat speranţa că Rusia şi Coreea de Nord vor continua să dezvolte „relaţii strategice şi tradiţionale de prietenie”.

Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea de Nord nu a făcut nicio referire specifică la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, însă a menţionat că liderul de la Phenian şi-a confirmat „solidaritatea fermă” faţă de Rusia în campania sa de „eliminare a ameninţării politice şi militare şi şantajului din partea forţelor ostile şi menită să protejeze demnitatea ţării”.

Deloc surprinzător, Coreea de Nord a învinuit în repetate rânduri Statele Unite pentru războiul din Ucraina, susţinând că „politica hegemonică” a Occidentului în frunte cu Statele Unite ameninţă pacea şi stabilitatea globală.

Invazia Rusiei în Ucraina, care a divizat şi a paralizat, practic, Consiliul de Securitate al ONU, a creat, de asemenea, o situaţie favorabilă pentru Kim ca să continue să dezvolte armament în contextul în care încearcă să consolideze statutul de putere nucleară al Coreei de Nord. De asemenea, Coreea de Nord încearcă să negocieze eliminarea sancţiunilor drastice impuse de împotriva sa de către Statele Unite.

Phenianul a efectuat în acest an 15 teste de rachete.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite