Declaraţia comună ruso-chineză: Putin şi Xi se declară deranjaţi de influenţa SUA, NATO şi AUKUS în Europa şi în Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (stânga) şi Xi Jinping în cadrul unei întrevederi la Beijing FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin (stânga) şi Xi Jinping în cadrul unei întrevederi la Beijing FOTO EPA-EFE

China şi Rusia au publicat vineri, în prima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2022, desfăşurată la Beijing, o „Declaraţie comună” în care critică influenţa americană şi rolul alianţelor occidentale de apărare - NATO şi AUKUS - atât în Europa, cât şi în Asia.

Înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, Xi Jinping şi Vladimir Putin au discutat despre „viziunea lor comună” în domeniul securităţii internaţionale, relatează AFP.

Cu această ocazie, cele două părţi au publicat o „Declaraţie comună” privind intrarea relaţiilor internaţionale „într-o nouă eră”.

Moscova şi Beijingul, care întreţin relaţii tot mai tensionate cu Washingtonul, acuză Statele Unite că reprezintă un actor „destabilizator” pentru „o pace echitabilă” în lume.

Ce două ţări declară că „se opun oricărei extinderi vitoare a NATO”, un ecou al principalei pretenţii a Moscovei în vederea dezescaladării crizei ruso-occidentale.

Ele cer „Alianţei (Nord-)Atlantice să renunţe la abordările sale ideologice care datează din al Doilea Război Mondial”, o linie apărată cu dinţii şi cu ghearele de Rusia.

Rusia şi China se poziţionează în spatele conceptului numit „indivizibilitatea securităţii”, pe care se bazează Kremlinul în cererea retragerii NATO din vecinătatea sa, şi argumentează să securitatea unora nu poate să aibă loc în detrimentul altora - în pofida dreptului fiecărui stat, şi deci şi al Ucrainei, de a alege în mod suveran alianţele din care să facă parte.

Moscova şi Bejingul denunţă, de asemenea, „influenţa negativă la adresa păcii şi stabilităţii în regiune a strategiei indo-pacifice a Statelor Unite.

Cele două capitale se declară totodată „îngrijorate” de înfiinţarea în 2021 a alianţei militare a Statelor Unite, Regatului Unit şi Australiei (AUKUS), şi apreciază că această uniune - în centrul căreia se află construirea unor submarine nucleare – „afectează probleme de stabilitate strategică”.

Înfiinţarea AUKUS a fost denunţată în mod vehement de China, în timp ce Statele unite consideră drept o prioritate competiţia lor cu China în Asia şi în Pacific.

În plan economic, cele două ţări au semnat acorduri strategice - fără să dezvăluie valoarea acestora.

Rosneft şi grupul petrolier chinez CNPC au semnat un contract privind aprovizionarea Chinei cu 100 de milioane de tone de petrol rusesc, prin Kazahstan, pe o perioadă de zece ani.

Rosneft susţine că este cel mai mare exportator de petrol în China (7% din cererea anuală de brut a Chinei).

Gazprom şi CNPC au semnat, la rândul lor, un nou contract de aprovizionare cu gaze naturale.

„Odată ce proiectul îşi va atinge capacitatea deplină, volumul aprovizionării (...) va creşte cu 10 miliarde de metri cubi şi va atinge în total 48 de miliarde de metri cubi pe an”, incluzând livrările prin gazoductul actual, „Power of Siberia”, de 38 de miliarde de metri cubi, anunţă gigantul rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite