Datoria lumii creşte la fiecare cinci secunde cu un milion de dolari!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică globală creşte la fiecare cinci secunde cu câte un milion de dolari. Publicaţia financiară "The Economist" a lansat o aplicaţie interactivă care afişează în timp real evoluţia datoriilor publice la nivel global.

Click aici pentru harta interactivă!

Datoria publică reprezintă suma pe care a împrumutat-o fiecare stat prin intermediul Guvernului.

Ilie Şerbănescu, analist economic, a explicat pentru adevarul.ro ce înseamnă datoria şi care este traseul ei:

"Unu: Datoriile le-au făcut băncile către state şi firme.

Analistul economic Ilie Şerbănescu: Împrumutul la FMI destinat să salveze nişte firme străine

Pasul doi: acest lucru s-a întâmplat în crossing, adică datoriile nu mai sunt doar de la unii la alţii, iar în acest cross, ponderea principală pleacă de la bogaţi către săraci. Cele mai multe datorii sunt între bogaţi înşişi. Aşa a fost dintotdeauna, dar aceste datorii au crescut în ultimul timp. Nu se poate să nu mai existe datorii.

Trei: din dorinţa de a face bani, sistemul financiar-bancar a dat împrumuturi care nu mai aveau şanse să vină înapoi.

Şi acum, pasul patru, creditorii de bază, cum ar fi Statele Unite, au încercat să salveze situaţia şi au făcut ele însele datorii. De aceea statele nu-şi mai pot plăti datoriile. Implicarea creditorilor de ultimă instanţă arată că nu mai există ieşire.

Punctul 5: Dacă nu-şi mai pot plăti datoriile, ieşirea nu poate fi decât punerea la plată o populaţiilor.

Ideea este că toţi sunt îndatoraţi către toţi. Să înţelegeţi: Grecia se împrumută de la Franţa şi Germania să plătească datoriile către Franţa şi Germania."

Citate celebre despre datorii şi bănci:

"Acesta este, deci, sistemul nostru bancar. Dacă nu ar mai fi datorii, nu ar mai exista bani" (Marriner S. Eccles, guvernatorul Rezervei Federale a Statelor Unite, 1890 - 1977)

image

"Când un Guvern este dependent de bancheri, atunci bancherii şi nu guvernanţii controlează ţara. Banii nu au ţară natală. Finanţiştii nu au patriotism şi nici decenţă. Unicul lor scop este profitul" (Napoleon Bonaparte)

"Banca este locul unde ţi se împrumută o umbrelă pe vreme frumoasă şi ţi se cere înapoi când începe să plouă" (Robert Frost, poet american, 1874-1963)

"Lasă-mă să controlez banii unui stat şi nu mă interesează cine face legile" (Mayer Amschel Rothschild, bancher internaţional)

"Sistemul bancar modern face bani din nimic. Procesul este, poate, cea mai mare înşelătorie a tuturor timpurilor. Bancherii deţin Pământul. Ia-le Pământul dar lasă-le puterea să facă bani şi dintr-o mişcare de peniţă vor crea suficienţi bani să-l cumpere înapoi" (Sir Josiah Stamp, directorul Băncii Angliei, 1928-1941)

Datoria publică a lumii este în acest moment de 43 de mii de miliarde de dolari.

Datoria publică a unei ţări este reprezentată de totalitatea sumelor de bani pe care statul respectiv trebuie să le returneze către diverse persoane private, firme, bănci, fonduri de investiţii, care au cumpărat obligaţiuni emise de acel stat pentru a-şi acoperi nevoile financiare. Raportul dintre datoria publică şi Produsul Inten Brut indică nivelul de soliditate al economiei înt-un stat. La sumele împrumutate se adaugă dobânzi şi diverse taxe care amplifică datoria unei ţări. Practic, în acest moment, majoritatea ţărilor dezvoltate trăiesc pe datorie. Altfel spus, produc mai puţin decât consumă.

Ce datorie au:

- Statele Unite: 10 mii de miliarde de dolari

- Germania: 2 mii de miliarde de dolari

- Grecia: 375 de miliarde de dolari

- Italia: 2 mii de miliarde de dolari

- Marea Britanie: 2 mii de miliarde de dolari

- China: o mie de miliarde de dolari

- Japonia: aproape 11 mii de miliarde de dolari

- Rusia: 148 de miliarde de dolari

România are în acest moment datorii de peste 51 de miliarde de dolari, adică aproximativ 35% din Produsul Intern Brut şi în 2012 se estimează că va fi de peste 57 de miliarde de dolari. Datoria publică a unui român este de aproape 2.500 de dolari, iar un american datorează 33.000 de dolari.

Datoria publică a României se situează sub limita impusă de Tratatul de la Maastricht (60% din Produsul Intern Brut), fiind de 34,8% în prezent, dar ritmul de creştere îngrijorează. În condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv anul trecut, datoria publică a crescut cu aproape cinci puncte procentuale.

Analiştii economici susţin că un nivel mic al datoriei publice, ca pondere în Produsul Intern Brut, nu înseamnă neapărat că nu poţi intra în incapacitate de plată. „Sunt ţări în America Latină care au intrat în default cu o datorie publică de 20%", avertiza în urmă cu un an Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Restul lumii: Asia şi Africa sunt cele mai puţin îndatorate continente, în timp ce marii datornici vin din America de Nord şi Europa. Printre statele cu cele mai mici datorii publice se numără Belarusul, cu o datorie de doar 2,8 miliarde de dolari, Azerbaidjan cu 2,2 miliarde de dolari sau Mali cu 2,5 miliarde de dolari.

În fiecare secundă, cineva în lume se împrumută. Vezi aici, în timp real, cum evoluează situaţia financiară a României şi a lumii întregi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite