Video Cutremur puternic de 7,7 în Myanmar, resimţit și în Thailanda. Experții vorbesc despre zeci de mii de victime
0Un cutremur puternic, de magnitudinea 7,7 a avut loc vineri în centrul Myanmarului, și a fost resimţit şi în Thailanda, unde a cauzat panică la Bangkok, fiind evacuate birouri şi magazine, anunţă Institutul american de geofizică USGS.














UPDATE 17.00 Cum explică experții producerea celui mai puternic cutremur din 1946 încoace
O falie de alunecare laterală - atunci când două plăci tectonice se mișcă lateral una față de cealaltă — a declanșat puternicul cutremur din Myanmar, resimțit în întreaga regiune, potrivit meteorologului CNN Derek Van Dam.
„Placa India și placa Eurasiatică s-au mișcat efectiv lateral una față de cealaltă, iar acest lucru a provocat acest tremur intens chiar la suprafață. Vorbind despre mișcări violente până la severe, milioane de oameni din Myanmar au resimțit acest cutremur, vorbim despre aproape 90 de milioane de oameni care au simțit măcar o mișcare ușoară”, a adăugat Van Dam.
Van Dam a avertizat că se așteaptă replici și că eforturile de căutare și recuperare „vor continua zile întregi, dacă nu săptămâni”.
UPDATE 16.40 144 de morți
Bilanțul oficial arată că 144 de persoane au murit și 732 au fost rănite până acum în Myanmar, a anunțat liderul militar Min Aung Hlaing, care a spus că este de așteptat ca numărul victimelor să crească.
UPDATE 14.30 Localnicii, îndemnați să se întoarcă în casele lor. Nu există risc de tsunami
După cele 12 replici ale cutremurului, situația în Thailanda începe să se îmbunătățească, iar oamenii pot reveni în siguranță în locuințele lor, dă asigurări prim-ministrul thailandez Paetongtarn Shinawatra.
„Clădirile cu probleme sunt cele aflate în construcție, unde atât integritatea structurală, cât și stabilitatea pereților este compromisă. Dorim să liniștim publicul că replicile acestui eveniment nu vor reprezenta o amenințare semnificativă. Locuitorii clădirilor înalte care au suferit daune minore pot reveni în siguranță la locuințele lor”, a spus Shinawatra, dând asigurări că riscul unui tsunami a fost depășit.

UPDATE 14:00 USGS estimează peste 10.000 de victime
Institutul Geologic American (USGS) a prognozat mii de victime după ce cutremurul puternic a dus la prăbușirea mai multor clădiri. În plus, există temeri că barajele ar putea ceda, ducând la inundații catastrofale.
„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Încercăm să gestionăm situația. Sunt atât de obosit acum”, a spus un doctor de la un spital din capitala Myanmarului.
Profesorul Ian Main, șef de catedră la Departamentul de Seismologie și Fizica Rocilor de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Daunele vor fi foarte severe în apropierea epicentrului, pe baza intensității estimate a vibrațiilor solului și a hărților de densitate a populației și vulnerabilității clădirilor. Numărul de victime estimat de USGS este între 10.000 și 100.000”, a spus el, referindu-se la raportul agenției americane privind impactul cutremurului.

Știrea inițială
Seismul a fost localizat la 18 kilometri nord-vest de oraşul Sagaing, la o adâncime de zece kilometri, către ora locală 14.20 (8.20, ora României), potrivit USGS.
Serviciile de urgență spun că 50 de persoane se aflau într-o clădire care s-a prăbușit în Bangkok. Institutul Național pentru Medicină de Urgență spune că 43 de persoane sunt prinse în clădire, iar alte șapte au fost rănite.
Multe clădiri s-au prăbuşit și în orașul Mandalay, în timp ce un lăcaş de cult s-a prăbuşit în oraşul Taungoo şi 20 de copii au fost prinşi sub dărâmături. Reuters scrie că cel puţin trei oameni au murit după ce o moschee s-a prăbuşit parţial. „Ne spuneam rugăciunile când a început să se zguduie ... Trei oameni au murit pe loc”, a declarat una dintre persoanele care au vorbit cu Reuters din oraşul Taungoo.
În capitala birmană, Naypyidaw, drumurile au fost deformate de undele seismice, iar porţiuni de tavan au au căzut în imobile, au constatat jurnalişti AFP, scrie news.ro.
Un pod care leagă regiunile Ava și Sagaing din Myanmar s-a prăbușit vineri în urma cutremurului.
CUTREMURUL, RESIMŢIT ÎN THAILANDA ŞI CHINA
Cutremurul a fost resimţit în Thailanda şi a cauzat panică la Bangkok, unde birouri şi magazine au fost evacuate.
În Bangkok, cutremurul a provocat daune la numeroase clădiri înalte, dar numărul clădirilor afectate nu este cunoscut, potrivit guvernatorului Chadchart Sittipunt, care a transmis populaţiei să fie prudentă.Oamenii au fugit panicaţi pe stradă, mulţi dintre ei fiind turişti, în halate şi costume de baie, iar apa dintr-o piscină aflată la înălţime dintr-un hotel de lux a dat pe dinafară şi curgea în cascade.
Premierul thailandez Paetongtarn Shinawatra a anunţat convocarea unei ”reuniuni de urgenţă” în urma unui cutremur puternic.
La Bangkok, o înregistrare video a surprins surparea unui zgârie-nori aflat în construcţie.
”Am auzit zgomot în timp ce dormeam acasă. Am fugit cât mai departe posibil în pijama afară din clădire”, a declarat AFP o locuitoare a celui de-al doilea cel mai important din ţară, Chiang Mai, Duangjai.
Serviciile de urgență spun că 50 de persoane se aflau în interiorul unei clădiri care s-a prăbușit în parcul Chatuchak, Bangkok.
Institutul Național pentru Medicină de Urgență spune că 43 de persoane sunt blocate în clădire și alte șapte au fost rănite.
Chiang Mai este o destinaţie foarte frecventată de turişti şi cunoscută prin templele sale.
Cutremurul din Myanmar a fost redimţit în nordul şi centrul Thailandei.
Seismul a fost resimţit în provincia chineză Yunnan (sud-vest), potrivit agenţiei chineze însărcinate cu seismele, care a înregistrat o magnitudine de 7,9.
Cutremurele sunt relativ frecvente în Myanmar, unde şase seisme au atins sau depăşit o magnitudine de 7 în perioada 1930-1956 în apropiere de Falia Sagaing, care traversează centrul ţării, de la nord la sud.
În 2016, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a zguduit fosta capitală Bagan, situată în centrul ţării, soldat cu trei morţi şi surparea zidurilor unor temple situate în această destinaţie turistică.
În noiembrie 2012, un cutremur tot de magnitudinea 6,8, în centrul ţării, s-a soldat cu 26 de morţi şi sute de răniţi.
Infrastructuri slabe şi servicii de sănătate insuficiente, mai ales în zonele rurale, dar şi o dezvoltare anarhică a zonelor urbanizate au făcut populaţia regiunilor locuite foarte vulnerabilă în cazul unor catastrofe naturale, potrivit unor experţi.