Cum va arăta noul Orient Mijlociu, după Irak? Frunzeti: Există riscul ca Bagdadul să piardă controlul asupra propriei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul în rezervă Teodor Frunzeti, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Generalul în rezervă Teodor Frunzeti, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Criza din Irak reprezintă scânteia care va reconfigura frontierele în Orientul Mijlociu. Cine sunt marii câştigători ai acestei situaţii critice şi cum ar putea arăta balanţa de putere în regiune au fost subiectele dezbătute la Adevărul Live de gen. (r) Teodor Frunzeti şi de corespondentul Adevărul la Bruxelles, Cristian Unteanu.

Principalele declaraţii

Teodor Frunzeti: Ne aflăm în faţa unei mişcări jihadiste, sunnite, care vrea să impună un stat islamic în Levant. 

Cristian Unteanu: Evenimentele continuă, jihadiştii preiau puncte de frontieră strategice. John Kerry a cerut formarea imediată a unui guvern de uniune naţională. Această insurecţie islamistă înseamnă că bătăliile se poartă între cele trei mari grupări confesionale.

Toate datele presupuse despre care scriam în urmă cu un an şi jumătate nu doar că se confirmă, ci aduc şi informaţii de actualitate. Să ne uităm la armamentul folosit de jihadişti. Apar în maşinile Humvee, luate de la sirieni, sau cu armament dat Siriei de către UE şi americani. Ceea ce spuneam atunci acum iată, se confirmă. 

Întrebarea finală este dacă cine urmărea situaţia şi înarmarea în zonă a gândit bine pentru că deocamdată rezultatele din teren arată că situaţia este scăpată de sub control. 

Teodor Frunzeti: N-aş spune că mişcarea este teroristă, chiar dacă gruparea a avut cândva legături cu al-Qaeda. Sunt acţiuni de genocid, dar nu putem identifica acum o relaţie atât de strânsă cu al-Qaeda, chiar dacă ea există. 

Există riscul ca Bagdadul să piardă controlul asupra propriei ţări, dacă nu se va întâmpla ceva semnificativ. 

Cristian Unteanu: Cred că vorbim despre un eşec dublu, al americanilor şi al irakienilor. Să nu uităm că americanii i-au sprijinit. 

Exact această întrebare - ce se va întâmpla când se vor retrage trupele americane -, întrebare esenţială, nu a găsit un răspuns nici în Afganistan, nici în Irak. 

Teodor Frunzeti la Adevarul Live FOTO David Muntean

Teodor Frunzeti

(foto dreapta): Este important ce poziţie va adopta Turcia, pentru că Turcia nu este, evident, foarte fericită de un stat kurd la graniţele sale. 

Mă îndoiesc că poporul kurd va reuşi să-şi construiască acum un stat, profitând de situaţia din Irak. Nu cred că vor câştiga mai mult decât au acum în Irak, adică autonomia pe care au câştigat-o în 2003, după căderea regimului Saddam Hussein. 

De altfel, ei nici nu aduc un aport la lupte, ci stau liniştiţi. 

Cristian Unteanu: Perspectivele sunt foarte mici, dar nu imposibile - nimic nu este imposibil în lumea în care trăim - ca poporul kurd să formeze un mare stat Kurdistan. 

Kurzii, într-un asemenea moment cum este cel din ziua de astăzi, ar putea să intre într-o gândire strategică din nou. 

Teodor Frunzeti: Ca un factor de stabilitate. 

Cristian Unteanu: Sau de stabilizare. Lipsa unui stabilizator extern ar fi de preferat, nevoia de un factor stabilizator intern în zonă te duce cu gândul la kurzi. 

situatie irak siil foto new york times
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite