Cum s-a extins banda venezueleană Tren de Aragua în SUA. Venezuela protestează față de deportările în El Salvador
0Donald Trump a catalogat banda venezueleană Tren de Aragua drept forță de invazie sâmbătă, când a invocat Alien Enemies Act, o autoritate din 1798 rareori folosită care îi permite președintelui să deporteze orice persoană care nu e cetățean al SUA pe timp de război. În baza acestei legi, administrația Trump a dispus expulzarea a peste 200 de presupuși membri ai bandei în El Salvador, pentru a fi transferați într-o închisoare din această țară. SUA vor plăti șase milioane de dolari pentru găzduirea lor.

Cum a intrat banda Tren de Aragua în vizorul administrației Trump
Din inima SUA până la orașe mari precum New York și Chicago, banda a fost acuzată de trafic de persoane, contrabandă cu droguri și schimb de focuri cu poliția, precum și de exploatarea celor aproape un milion de migranți venezueleni care au traversat SUA în ultimii ani.
Trump a declarat recent Congresului că un migrant din Venezuela, găsit vinovat de uciderea unui student de 22 de ani, Laken Riley, în campusul Universității din Georgia, făcea parte din banda.
Nu se cunosc prea multe lucruri nici despre dimensiunea reală a bandei, nici măsura în care activitățile sale sunt coordonate în SUA și dincolo de granițe.
Banda venezueleană a intrat în discursul politic al SUA după apariția unor imagini de la o cameră de securitate pe rețelele de socializare vara trecută, în care bărbați puternic înarmați intră într-un apartament din suburbia Denver, Aurora, cu puțin timp să se audă o împușcătura în afara complexului. Președintele american promis atunci că va „elibera pe Aurora” de venezuelenii despre care a spus că au „preluat controlul asupra întregului oraș”.
Orașul a minimizat inițial îngrijorările. După care complexul de apartamente a fost vizat de un ordin de închidere de urgență luna trecută, după ce oficialii au anunțat că îi suspectează pe membrii Tren de Aragua de răpirea și atacul asupra a doi rezidenți.
Cei mai mulți dintre bărbații din filmare au fost arestați, Serviciul de Imigrare și Servicii Vamale acuzându-i de apartenența la o bandă criminală.
În prima zi de mandat, Trump a desemnat banda drept „organizație teroristă străină”, alături de mai multe carteluri mexicane de droguri. Anterior, administrația Biden a sancționat banda și a oferit recompense de 12 milioane de dolari pentru arestarea a trei dintre liderii acesteia.
Prin ordinul executiv de sâmbătă, președintele american a acuzat Tren de Aragua că lucrează îndeaproape cu oficiali de rang înalt ai regimului Maduro, în special cu fostul vicepreședinte și fost guvernator al statului Aragua, Tareck El Aissami, în scopul de a se infiltra în fluxurile de migrație, a inunda SUA cu cocaină și a complota împotriva țării.
„Consecința este apariția unui stat infracțional hibrid care comite o invazie și o incursiune prădătoare în Statele Unite și care reprezintă un pericol substanțial pentru SUA”, se arată în ordinul semnat de Trump.

Wes Tabor, care a condus biroul Administrației de Combatere a Drogurilor din Venezuela când banda a intrat pentru prima dată pe radarul forțelor de ordine, a explicat că decizia lui Trump de a acorda DEA și altor agenții federale autoritatea de a efectua arestări ale imigranților este un „multiplicator de forță” care va reduce activitățile „Trenului” în SUA.
Autoritățile trebuie să construiască o bază de date solidă, așa cum procedat atunci când au acționat împotriva bandei MS-13 din El Salvador, care să conțină date biometrice, informații despre arestări, precum și informații de la partenerii străini din rândul forțelor de aplicare a legii.
„Trebuie să-l zdrobim acum”, altminteri vor scăpa de sub control, a subliniat el.
Oficialii venezueleni protestează
Inițial, aceștia s-au arătat nedumeriți de interesul Statelor Unite pentru Tren, susținând că a desființat banda după ce a preluat controlul asupra închisorii din care provine gruparea.
„Trenul”, în spaniolă, își are originea într-o închisoare pentru infractori violenți din statul Aragua.
Pe măsură ce reprimarea imigrației de către administrația Trump s-a intensificat, Venezuela și-a condiționat cooperarea cu zborurile de deportare ale SUA de progresul în alte domenii în cadrul relației bilaterale.
Luna trecută, autoritățile i-au întâmpinat ca pe niște eroi pe cei aproximativ 190 de migranți venezueleni deportați de Trump, acuzând SUA că răspândesc o narațiune „rău intenționată” și „falsă” despre Tren. Majoritatea imigranților venezueleni sunt oameni cumsecade, muncitori, iar oficialii americani încearcă să stigmatizeze națiunea sud-americană, au acuzat aceștia.
În weekend, ei au protestat împotriva invocării de către Trump a regulilor de război, denunțând o similitudine cu „cele mai sumbre episoade din istoria omenirii, de la sclavie la oroarea lagărelor de concentrare naziste ”.
Banda și-a crescut rândurile în ultimii ani, în contextul în care opt milioane de venezueleni au fugit de dificultățile economice sub conducerea președintelui Nicolás Maduro și au migrat în alte părți ale Americii Latine sau SUA.
Țări precum Peru și Columbia – care au populații mari de imigranți venezueleni – au acuzat grupul că se află în spatele unei explozii de violență într-o regiune cunoscută pentru una dintre cele mai ridicate rate ale infracționalității din lume. Crimele comise de membri au răspândit panica în cartierele sărace, unde banda extorca afacerile locale și cerea rezidenților taxe pentru „protecție”.
Banda acționează ca o rețea laxă în SUA. Tatuajele, care sunt utilizate în mod obișnuit de bandele din America Centrală, nu sunt obligatorii pentru cei afiliați Trenului, a explicat Ronna Risquez, jurnalistă venezueleană și autoarea unui cărți (2023) despre originile bandei.
Cine este liderul Tren de Aragua
În septembrie 2023, președintele venezuelean Nicolas Maduro a trimis 11.000 de soldați să ia cu asalt închisoarea Tocorón din nordul statului Aragua, pe care banda o transformase într-un loc de relaxare - cu grădină zoologică, restaurante, club de noapte, magazin de pariuri și piscină, relatează BBC.
Liderul bandei, Hector Guerrero Flores, a reușit însă să scape.
SUA oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea sa.
Guerrero Flores, în vârstă de 41 de ani, a fost închis mai bine de un deceniu.
A evadat în 2012 mituind un gardian și arestat din nou în 2013. La întoarcere, a transformat închisoarea într-un complex de agrement.
Dar, totodată, a influența bandei cu mult dincolo de porțile închisorii, preluând controlul minelor de aur din statul Bolivar, coridoarelor de droguri de pe coasta Caraibelor și punctelor de trecere clandestine a graniței dintre Venezuela și Columbia, potrivit departamentului de stat american.
Se crede că numele bandei, „Trenul din Aragua”, provine de la un sindicat al lucrătorilor feroviari. Aragua, pe coasta Caraibilor a Venezuelei, este unul dintre cele 23 de state din Venezuela.
Luis Izquiel, profesor de criminologie la Universitatea Centrală din Venezuela, a explicat pentru BBC că sindicatul controla o porțiune a căii ferate care traversa Aragua, extorca antreprenori și vindea locuri de muncă pe șantiere.
Sub conducerea lui Guerrero Flores, Tren de Aragua s-a extins în Columbia, Ecuador, Peru și Chile, diversificându-și activitatea - de la extorcarea migranților la trafic de persoane, crime la comandă și răpire.

Cum operează banda
Potrivit celor mai multe relatări, Tren de Aragua s-a extins dpeste granițe după ce Venezuela a intrat în stare de urgență umanitară și economică în 2014, care a făcut criminalitatea mai puțin profitabilă, iar acum se crede că are noduri în alte opt țări, inclusiv SUA.
Parțial, gruparea operează prin formarea de alianțe și parteneriate cu organizații criminale locale.
În Ecuador, de pildă, se crede că gașca lucrează cu grupuri afiliate cu cartelul Sinaloa din Mexic, în timp ce în Columbia unii au susținut că aceștia au colaborat cu membri ai grupului de gherilă de stânga al Armatei de Eliberare Națională.
Jurnalista Ronna Rísquez, care a investigat grupul, a estimat anul trecut că organizația are 5.000 de membri și profituri anuale cuprinse între 10 și 15 milioane de dolari.
Alții au estimat numărul de membri la aproximativ jumătate din această cifră.
Un procuror din Chile a catalogat Tren de Aragua o „organizație brutală” care folosește crima și tortura pentru a-și atinge scopurile.
Deși este mai mică și nu atât de bogată decât alte grupuri criminale din America Latină, Tren de Aragua este adesea comparaăt cu banda ultraviolentă MS-13 din El Salvador.
Membrii Tren de Aragua au fost acuzați că s-au deghizat în ofițeri de poliție chilieni și l-au răpit pe ofițerul militar de opoziție venezuelean Ronald Ojeda, al cărui cadavru a fost găsit îngropat în Santiago, Chile, în martie 2024.
Trezoreria SUA, sub președintele de atunci Joe Biden, a sancționat pe Tren de Aragua vara trecută, motivând că banda a fost implicată în trafic de persoane în SUA.
În Texas, Florida, New York și Illinois, presupuși membri ai Tren de Aragua au fost arestați în ultimele luni și acuzați de diverse infracțiuni, de la crimă la răpire.
Într-un exemplu notabil, doi suspecți arestați pentru că au bătut un ofițer de poliție în Times Square sunt bănuiți că ar fi membri ai bandei, potrivit agenției pentru Imigrație și vămi (ICE).
Un membru al Tren de Aragua este, de asemenea, suspectat de răpirea și uciderea unui rezident din Florida în vârstă de 48 de ani - cetățean venezuelean - la începutul anului 2024, potrivit rapoartelor presei locale.
Vara trecută, NBC News a raportat că Departamentul de interne a estimat că 600 de migranți venezueleni din SUA au legături cu banda, dintre care 100 se crede că sunt membri.
În 2023, în SUA trăiau 770.000 de venezueleni, reprezentând mai puțin de 2% din totalitatea imigranților, potrivit Institutului de Politică de Migrație.
Majoritatea au primit statutul de protejat de către guvernul SUA.