Video Momentul în care presupuși membri ai bandei Tren de Aragua sosesc în El Salvador, după ce au fost expulzați de SUA
0Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a publicat o filmare cu momentul aterizării avionului în care se aflau peste 200 de presupuși membri ai unei bande venezuelene deportați de SUA. Aceștia au fost expulzați în temeiul unei legi din secolul XVIII, ce conferă puteri largi președintelui în vreme de război. Un judecător a încercat să blocheze deportările, dar avionul se afla deja în aer în acel moment, a declarat o persoană la curent, potrivit CNN.




„Un singur judecător dintr-un oraş nu poate dispune de mişcările unui avion ... plin de terorişti străini care au fost expulzaţi fizic de pe teritoriul SUA”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe.
Migranții deportați ar fi membri ai Tren de Aragua, o bandă venezueleană care a fost legată de răpiri, extorcări şi omoruri la comandă.
Aceasta a precizat că ordinul nu are „niciun temei legal” şi că instanţele federale nu au, în general, jurisdicţie asupra manierei în care un preşedinte conduce afacerile externe.
În cadrul unei audieri, sâmbătă seara, judecătorul James Boasberg a blocat aplicarea legislației privind inamicii străini vreme de 14 zile, motivând că aceasta are în vedere „acte ostile” comise de o altă ţară și care sunt „proporţionale cu războiul”.
Boasberg a dispus ca orice zbor care transportă migranţi procesaţi în temeiul legii din secolul XVIII ar trebui să facă întoarsă. Notificarea sa scrisă a ajuns pe rol abia la ora 23:25 GMT.
A doua zi, preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a postat pe site-ul de socializare X o înregistrare video în care bărbaţi sunt scoşi cu forţa dintr-un avion în toiul nopţii, pe fondul unei prezenţe masive de securitate.
„Oopsie... Prea târziu", a comentat acesta la titlul: „Un judecător federal ordonă ca zborurile de expulzare ce transportau presupuşi membri ai bandelor venezuelene să se întoarcă în SUA".
Bukele a urmat comentariul cu emoticonul care are lacrimi de râs.
Secretarul de presă al Casei Albe a precizat că, la indicația președintelui, Departamentul pentru Securitate Internă a arestat aproape 300 de membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua în weekend.
Secretarul de stat Marco Rubio a declarat la rândul său că „sute de criminali violenți au fost trimiși din țara noastră” și i-a mulțumit președintelui El Salvador, Nayib Bukele, pentru că s-a oferit să-i primească în închisorile sale.
El a adăugat că Bukele a cerut ca doi lideri ai bandei MS-13, precum și alți 21 de salvadoreni reținuți în SUA să fie returnați pentru a „înfrunta justiția în țara lor”.
Bukele a anunțat duminică pe X că presupuși membri ai Tren de Aragua au sosit în El Salvador și au fost transferați la Terrorism Confinement Center (CECOT), „pe o perioadă de un an”, cu posibilitatea de prelungire.
SUA vor plăti 6 milioane de dolari El Salvador pentru găzduirea deportaților în închisorile sale. Această sumă, potrivit lui Bukele, va contribui la sprijinirea sistemului penitenciar, ale cărui costă se ridică în prezent la 200 de milioane de dolari anual. El a adăugat că demersul va ajuta forțele de ordine ale țării să adune informații și să rețină mai mulți membri ai MS-13.
Boasberg a blocat inițial administrația Trump să deporteze cinci persoane care au contestat aplicarea legislației. În urma unei audieri programate în grabă câteva ore mai târziu, judecătorul a extins acel blocaj temporar, în urma unei cereri din partea avocaților reclamanților de a-i include pe toți cei care erau vizați de ordinul lui Trump.
Înalți oficiali de la Casa Albă s-au reunit sâmbătă seara cu oficiali ai administrației pentru a discuta cum să procedeze și au decis să nu ordone avioanelor se întoarcă din drum, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea.
Cea mai mare închisoare din El Salvador
Cu o capacitate de 40.000 de deținuți, Cecot este cea mai mare închisoare din cele două Americi și un simbol al represiunii brutale a criminalității în El Salvador.
Nu există intimitate, confort sau vreun indiciu că prizonierii vor fi eliberați vreodată, notează CNN, care a vizitat închisoarea. Într-o celulă se află și 80 de deținuți, aceștia dorm în paturi metalice fără saltele, cearșafuri sau perne.
Peste 80.000 de persoane au fost arestate în toată țara, reprezentând mai mult de 1% din populația salvadoriana. Bukele a admis între timp că un număr de nevinovați au fost reținuți dintr-o eroare, iar mii dintre aceștia au fost deja eliberați. El și susținătorii săi argumentează că astfel de daune colaterale fac parte din procesul anevoios de transformare a țării din „capitala globală a crimei” într-una dintre cele mai sigure.