Criza energetică din Iran lovește industria și educația. Țara se prăbușește sub presiunea sancțiunilor și atacurilor externe
0În Iran, birourile guvernamentale sunt închise sau lucrează după un program redus din cauza crizei energetice, iar școlile și colegiile au trecut la cursuri online pentru prima dată de la pandemia de coronavirus.

Autostrăzile și centrele comerciale sunt, de asemenea, cufundate în întuneric, iar producția iraniană s-a oprit aproape complet din cauza întreruperilor de curent, relatează New York Times.
Publicația subliniază că, în ciuda faptului că are unele dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale și țiței din lume, Iranul se află într-o criză energetică în toată regula. Printre motivele acestei crize se numără anii de sancțiuni, proasta guvernare, infrastructura dărăpănată, consumul risipitor și atacurile israeliene țintite. În februarie, Israelul a aruncat în aer două conducte de gaze din Iran.
Potrivit președintelui iranian Massoud Peseshkian, problema a atins un punct critic. În special, în cea mai mare parte a săptămânii trecute, energia electrică a țării a fost întreruptă pentru a economisi energie. Iranienii au fost indignați de acest lucru, iar oameni de afaceri au avertizat că pierderile se ridică la zeci de miliarde de dolari.
„Trebuie să ne cerem scuze oamenilor pentru că suntem într-o situație în care ei trebuie să suporte consecințele”, a declarat Pezeshkian.
Deficit de gaze
Potrivit oficialilor iranieni, deficitul de gaze al țării este de aproximativ 350 de milioane de metri cubi pe zi. Odată cu scăderea temperaturii aerului, guvernul a avut de făcut o alegere serioasă: fie să întrerupă alimentarea cu gaz a clădirilor rezidențiale, fie să oprească furnizarea de energie electrică către centralele electrice. Autoritățile iraniene au ales cea din urmă soluție.
Compania energetică de stat Tavanir a avertizat, de asemenea, producătorii iranieni că trebuie să se pregătească pentru întreruperi masive de energie care ar putea dura mai multe zile sau săptămâni. Acest lucru a dus la declinul atât al întreprinderilor de stat, cât și al celor private.
Potrivit lui Mehdi Bostanchi, președintele Consiliului iranian de coordonare a industriei, situația este catastrofală și nu se compară cu nimic din ceea ce industria s-a confruntat vreodată. Acesta consideră că numai pierderile de săptămâna trecută ar putea reduce producția din țară cu cel puțin 30-50% și ar provoca pagube de zeci de miliarde de dolari.
„Statutul regional al Iranului ca actor puternic s-a deteriorat semnificativ de la prăbușirea guvernului Assad în Siria și de la distrugerea de către Israel a Hezbollah în Liban. Se așteaptă ca revenirea președintelui ales Donald Trump să pună presiune maximă asupra regimului, cu politici care vor comprima și mai mult economia”, scrie NYT.
Anterior, Reuters a scris că Israelul, după înfrângerea Hezbollah și Hamas, ar putea ținti Iranul. Se afirmă că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este hotărât să pună capăt ambițiilor nucleare ale Iranului și programului său de rachete.