Donald Trump a fost adus la realitate: promisiunea de pace rapidă în Ucraina se dovedește a fi mult mai greu de îndeplinit
0Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu va abandona Ucraina în eforturile sale de a pune capăt războiului cu Rusia. Într-un interviu acordat revistei Time, Trump a subliniat că va folosi sprijinul american pentru Ucraina ca un instrument de presiune asupra Moscovei, pentru a negocia un acord de pace.
„Vreau să ajung la un acord”, a spus Trump, „dar singura modalitate de a ajunge acolo este să nu părăsim Ucraina”. Această declarație vine într-un moment în care Trump a recunoscut că situația este mult mai complicată decât își imagina anterior. De altfel, în timpul campaniei sale electorale, Trump se lăuda că ar putea pune capăt conflictului în 24 de ore, o promisiune care, între timp, a fost reconsiderată.
„Ce se întâmplă acum în Ucraina este o nebunie. Mii de tineri soldați sunt uciși pe câmpurile de luptă. Este o realitate șocantă”, a comentat Trump, criticând și faptul că Ucraina a lansat rachete de fabricație americană pe teritoriul Rusiei. „De ce trimit rachete atât de adânc în Rusia? Asta doar escaladează conflictul. Nu sunt de acord cu astfel de acțiuni”, a adăugat el. În ciuda acestui context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu ia în serios promisiunile lui Trump de a încheia războiul în termen de 24 de ore.
Trump susține că Europa ar trebui să joace un rol mai activ în conflictul din Ucraina
Donald Trump a reiterat că Europa trebuie să își asume un rol central în gestionarea conflictului din Ucraina, sugerând că trupele europene ar trebui să fie cele care supraveghează o eventuală încetare a focului. Potrivit The Wall Street Journal, Trump a discutat această idee în cadrul unei întâlniri la redeschiderea Catedralei Notre Dame din Paris, cu liderii francezi și ucraineni. Conform viziunii sale, Europa ar trebui să fie principalul sprijin pentru Ucraina, iar Statele Unite ar putea contribui fără a implica trupe americane în teren.
Mai mult, Trump a subliniat că nu susține aderarea Ucrainei la NATO, dar își dorește ca aceasta să rămână un stat puternic și bine înarmat, în urma încheierii conflictului. De asemenea, el a reluat retorica privind necesitatea ca statele europene să aloce mai multe resurse pentru apărarea Ucrainei, în cadrul NATO. La rândul său, Trump a criticat în mod repetat ajutorul acordat Ucrainei de către SUA, ceea ce a stârnit îngrijorări în Kiev și în capitalele europene, temându-se că ar putea opri acest sprijin în eventualitatea revenirii sale la Casa Albă.
O provocare mai mare decât Orientul Mijlociu
Trump nu a ezitat să compare conflictul din Ucraina cu alte probleme internaționale, afirmând că situația din Orientul Mijlociu este mult mai ușor de rezolvat decât războiul dintre Rusia și Ucraina. „Este o nebunie ce se întâmplă acolo. Numărul soldaților morți, a tinerelor vieți pierdute, este uluitor”, a declarat Trump, insistând că războiul din Ucraina reprezintă o escaladare majoră și că nu ar trebui să sprijinim astfel de acțiuni agresive. Trump a subliniat că, în opinia sa, lansarea de rachete de către Ucraina pe teritoriul Rusiei nu face decât să adâncească conflictul.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că „se poate întâmpla orice”, atunci când a fost întrebat despre șansele de a intra în război cu Iranul în următorul său mandat, într-un interviu acordat Time, într-un moment care coincide cu desemnarea sa drept Personalitatea Anului de către publicație.
„Orice se poate întâmpla. Orice se poate întâmpla. Este o situație foarte volatilă”, a spus Trump, înainte de a spune că, în opinia sa, cel mai periculos lucru care se întâmplă acum este că Ucraina trage cu rachete în Rusia, despre care el a spus că este o escaladare majoră.
Trump a amenințat anterior Iranul, al cărui corp de elită, cel al Gărzilor Revoluționare Islamice, a căutat să-l asasineze, potrivit guvernului american. Iranul a negat acuzația. În timpul primului său mandat, în 2020, Trump a ordonat un atac aerian american în care a fost ucis comandantul militar de rang înalt al Iranului, Qassem Soleimani.
În 2018, Trump a renunțat la un acord nuclear încheiat de predecesorul său, Barack Obama, în 2015 și a reinstituit sancțiunile economice ale SUA la adresa Iranului, care fuseseră relaxate. Acordul a limitat capacitatea Iranului de a îmbogăți uraniul, un proces care poate produce material fisionabil pentru arme nucleare.