Copertă Charlie Hebdo: 3 milioane de exemplare ale revistei de satiră au apărut astăzi în 25 de ţări. Tirajul a fost suplimentat la 5 milioane
0Copertă Charlie Hebdo. Prima ediţie a săptămânalului satiric „Charlie Hebdo“ a cărui redacţie a fost decimată la 7 ianuarie de doi jihadişti care au afirmat că au vrut să-l răzbune pe profetul Mahomed, este deja vânzare, într-un tiraj record. Trei milioane de exemplare au fost tipărite şi scoase pe piaţă în 25 de ţări. Parizienii au stat la coadă pentru a cumpăra Charlie Hebdo. Unele chioscuri şi-au epuizat stocul rapid.
Prima ediţie a săptămânalului satiric „Charlie Hebdo“ după atentatul terorist de la Paris, în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, a apărut astăzi într-un tiraj record de trei milioane de exemplare, în loc de un milion cum a fost prevăzut iniţial.
Dar astăzi, tirajul a fost suplimentat de la 3 milioane la 5 milioane de exemplare, pentru a face faţă unei cereri excepţionale în Franţa, informează AFP.
„Editorul a decis în această dimineaţă să ridice tirajul la 5 milioane“, a declarat Véronique Faujour, preşedinta Messageries Lyonnaises de Presse (MLP).
„Se vor distribui aproximativ 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite tuturor chioşcurilor de ziare care vor cere să poată să fie reaprovizionate“, a subliniat ea.
Acest număr istoric al revistei de satiră era aproape imposibil de găsit miercuri dimineaţa, la puţine ore după ce a fost scos la vânzare în Franţa.
Pentru comparaţie, înainte de atac se vindeau 60.000 de exemplare pe săptămână. Acest număr Charlie Hebdo, cu o copertă deopotrivă controversată, are opt pagini, şi nu 16 câte avea în mod obişnuit şi a fost tipărit în 16 limbi.
Pe coperta „Charlie Hebdo” a acestui număr realizat de jurnaliştii care au supravieţuit atentatului, profetul Mahomed este desenat în haine albe, cu lacrimi în ochi, ţinând o pancartă pe care scrie „Je suis Charlie“ – sloganul sub care s-au raliat toţi manifestanţii care au protestat faţă de masacrul comis pe 7 ianuarie la Paris, sub titlul liniştitor „Tout est pardonné“ („Totul este iertat“).
Un alt desen de pe coperta Charlie Hebdo, al lui Luz, prezintă teroriştii islamici care au ajuns în paradis şi întreabă dezamăgiţi: „Unde sunt cele 70 de virgne?“. „Cu echipa lui Charlie“, li se răspunde. Pe două pagini , un desen mare al lui Cabu, care a murit în atac, îşi bate joc de jihadişti comparînd plecarea lor în Siria ca un schimb după modelul programelor europe de învăţământ Erasmus.
Acest număr al „supravieţuitorilor“ de la Charlie Hebdo mai publică, de asemenea, o serie de desene vechi semnate de caricaturiştii Wolinski, Charb, Tignous şi Honoré, şi texte de Bernard Maris şi Elsa Cayat, toţi ucişi în atacul terorist de săptămâna trecută.
Dincolo de coperta Charlie Hebdo, în paginile interioare, printre zeci de desene, două ale lui Riss, caricaturist ce a fost rănit în atac, îl înfăşişează o caricatură din Charlie şi un terorist cu o mitralieră care ucide mai multe persoane, sub titlul: „Charlie Hebdo, 25 de ani de muncă, unui terorist îi ajung 25 de secunde de lucru“.
În următoarele pagini mai găsim editoriale şi articole, inclusiv unul intitulat „Pentru eliminarea comploturilor“, semnat de Jean-Yves Camus, şi altul de Antonio Fischetti intitulat „Nici mort“, precum şi o cronică a lui Patrick Pelloux cu titlul „Eu, tu, el, noi, voi, ei, sunt Charlie“. Mai găsim şi o cronică mai veche a economistului Bernard Maris, „ Când Charlie avea 20 de ani“.
„De o săptămână, Charlie, ziar ateu, face mai multe minuni decât toţi sfinţii şi profeţii împreună“, mai scrie Gérard Biard în primele pagini despre săptămânalul care l-a ales din nou pe profetul Mohamed ca ilustraţie pe coperta Charlie Hebdo. Iar încheierea este în cea mai pură tradiţie Charlie: „Ce ne-a făcut să râdem cel mai mult este faptul că clopotele de la Notre Dame au sunat în cinstea noastră“.
Cu aceleaşi controverse pe coperta Charlie Hebdo, revista şi-a mărit piaţa externă
Mai multe state care nu difuzau ziarul francez de satiră sau îl distribuiau doar în câteva exemplare au solicitat deja câteva mii de exemplare din noul număr al săptămânalului. Toate încasările pentru primul milion de exemplare vor merge la „Charlie Habdo“, reţeaua de distribuţie acceptând să lucreze gratuit.
Piaţa externǎ a revistei cuprindea pînǎ acum cam zece ţǎri, printre care Elveţia, Belgia, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite. Acum publicaţia şi-a dublat aria de extindere fiind cerutǎ de ţǎri precum Germania, Grecia, Ungaria, Austria, Suedia, Liban, Chile, Australia, India, Singapur.
Înainte de atac în jur de 4.000 de exemplare plecau în strǎinǎtare, acum vor pleca 300.000 de exemplare. O versiune numericǎ va apare în limba arabǎ şi-l va păstra pe profetul Mohamed pe coperta Charlie Hebdo.
În Franţa revista era distribuitǎ în 20.000 de chioşcuri şi puncte de vînzare, acum ea va putea fi gǎsitǎ în 27.000 de centre de distribuţie a presei. Comenzile au fost abundente din partea unor diverse organisme şi instituţii: asociaţii, primǎrii, teatre…
Coperta Charlie Hebdo, reprodusă de numeroase publicaţii din toată lumea
Numeroase ziare din lumea întreagă au reprodus încă de marţi, din solidaritate coperta Charlie Hebdo.
În Marea Britanie , The Independent este singurul dintre ziarele mari care au publicat această pagină întâi în ediţia tipărită. Cotidianul The Guardian reproduce caricatura pe site-ul său. The Telegraph a eliminat o parte a desenului, scoţând reprezentarea profetului, interzisă de islam.
În Danemarca, coperta Charlie Hebdo este publicată pe site-urile mai multor ziare, printre care Berlingske, Politiken, Information şi Ekstra-Bladet, dar nu şi de Jyllands-Posten. Ziarul a refuzat să publice caricaturile din Charlie Hebdo după ameninţările cu care s-a confruntat după publicarea unor caricaturi cu Mahomed în 2005.
În Franţa, cotidianul Le Monde şi caricaturistul său Plantu aduc un omagiu săptămânalului satiric cu o primă pagină pe care apar un cardinal, un imam şi un rabin care râd împreună citind viitorul număr din Charlie Hebdo, care îl are pe copertă pe profetul Mahomed.
În restul Europei, de la ţările nordice până la Spania, trecând prin Elveţia sau Belgia, majoritatea ziarelor sau site-urilor publică această primă pagină a Charlie Hebdo.
„Din cauza unei caricaturi cu Mahomed au murit, cu o caricatură a lui Mahomed vor reveni la viaţă“, scrie Jornal de Negocios în Portugalia.
În Australia, majoritatea marilor media reproduc caricatura de pe coperta Charlie Hebdo. Daniel Sankey, redactor-şef al site-ului news.com.au, a declarat că decizia nu a fost luată cu uşurinţă.
„Pe de o parte, publicând această primă pagină, riscăm să-i ofensăm pe unii dintre cititorii noştri. Pe de altă parte, dacă nu o publicăm, vom ofensa un număr mai mare dintre cititorii noştri care vor să luăm poziţie împotriva a ceea ce au reprezentat aceste atacuri“, a spus el.
În Turcia, Charlie Hebdo se vinde cu ziarul Cumhuriyet
Săptămânalul satiric Charlie Hebdo, tradus în limba turcă, se vinde astăzi, în Turcia, împreună cu ziarul turc de opoziţie Cumhuriyet, un jurnal laic.
„Dacă ar exista numai o singură publicaţie cu care aş vrea să lucrez, ar fi aceasta, pentru că Turcia traversează un moment dificil, iar laicitatea sa este atacată“, a declarat Gérard Biard, redactorul-şef al săptămânalului francez subliniind că, în opinia sa, versiunea în limba turcă este „cea mai importantă“.
În ultimii ani, publicarea caricaturilor lui Mahomed i-a atras critici vehemente săptămânalului Charlie Hebdo în Turcia. Miniştri ai guvernului islamist-conservator aflat la putere din 2002 au denunţat în repetate rânduri „provocările“ revistei franceze.
Marţi, majoritatea site-urilor mass-media turce au descris coperta Charlie Hebdo a ediţie de miercuri, 14 ianuarie, însă fără să o reproducă.
În Egipt, autoritatea islamică , Dar al-Ifta, a calificat hotărârea de a publica în noul număr al revistei satirice franceze Charlie Hebdo o nouă caricatură cu Profetul Mahomed, drept o „provocare nejustificată“ care ofensează 1,5 miliarde de musulmani.
Totuşi, Ibrahim Negm, preşedintele Institutului Dar al-Ifta, a condamnat atacul terorist care a vizat publicaţia satirică franceză. „Le cerem musulmanilor să nu participe la violenţe. Denunţăm violenţa şi respectăm dreptul la opinie. Dar cealaltă parte trebuie să îmţeleagă că îl iubim pe Profetul Mahomed“, adaugă Negm.
Cei patru caricaturişti de la „Charlie Hebdo” ucişi în atacul de la Paris
Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria şi de organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia.
Coperta Charlie Hebdo: Afaceri de pe urma tragediei
Din tragedia prin care a trecut publicaţia Charlie Hebdo, unii fac bani. Peste 50 de cereri de înregistrare a mărcii „Je suis Charlie” au fost depuse în Franţa. Una dintre ele aparţine unui întreprinzător ce vinde, printre altele, balanţe, extinctoare şi tocuri pentru ochelari, scrie presa franceză.
Deja, numeroase produse - tricouri, autocolante, insigne - cu celebrul logo se vând pe platforme online. Şi numerele mai vechi ale Charlie Hebdo au fost scoase la vânzare, cu preţuri ce ajung la câteva mii de euro. EBay sau Amazon au promis să plătească săptămânalului comisioanele care le revin din vânzări. Logo-ul „Je suis Charlie”, trei cuvinte scrise cu alb şi gri pe fond negru a apărut în semn de solidaritate imediat după atentatului terorist comis, săptămâna trecută, la sediul redacţiei Charlie Hebdo.