Companii din țări puternice ajută armata din Myanmar să producă arme, potrivit unui raport ONU | VIDEO

0
Publicat:

Armata din Myanmar produce o gamă largă de arme pe care le folosește împotriva propriului popor, datorită livrărilor de la companii din cel puțin 13 țări, afirmă foști oficiali de rang înalt ai ONU.

De doi ani, Myanmar este cuprins de violențe FOTO: captură BBC
De doi ani, Myanmar este cuprins de violențe FOTO: captură BBC

SUA, Franța, India și Japonia se numără printre cele menționate, în ciuda sancțiunilor occidentale menite să izoleze Myanmarul.

Raportul spune că armele produse în țară sunt folosite pentru a comite atrocități împotriva celor care se opun armatei.

Myanmar a fost cuprinsă de violențe de la lovitura de stat militară din februarie 2021.

Opozanții loviturii de stat, care a înlăturat guvernul ales, s-au alăturat grupurilor etnice rebele pentru a se opune regimului militar, scriie bbc.com.

Raportul Consiliului consultativ special privind Myanmar notează că mai multe state membre ale ONU continuă să vândă arme armatei.

"Cu toate acestea, un factor la fel de important este faptul că forțele armate din Myanmar pot produce, în interiorul țării, o varietate de arme care sunt folosite pentru a viza civili", se arată în raport.

Firmele menționate furnizează armatei din Myanmar materii prime, instruire și utilaje, se arată în raport, iar armele produse ca urmare a acestui fapt nu sunt folosite pentru apărarea granițelor.

"Myanmar nu a fost niciodată atacată de o țară străină", explică Yanghee Lee, fost raportor special al ONU pentru drepturile omului și unul dintre autorii raportului.

"Iar Myanmar nu exportă niciun fel de arme. Din 1950, își fabrică singur armele pe care le folosește împotriva propriului popor".

Oficial, peste 2 600 de persoane au fost ucise de armată de la cea mai recentă lovitură de stat. Cu toate acestea, se crede că numărul real al morților este de 10 ori mai mare.

"Când a început... se părea că armata ar putea domina aceste mișcări de opoziție începătoare, dar valul s-a schimbat puțin în ultimele luni și săptămâni", explică Soe Win Tan, șeful serviciului birmanez al BBC.

Greutatea sancțiunilor și a izolării internaționale impuse în urma loviturii de stat nu i-a oprit pe conducătorii din Myanmar să fabrice o litanie de arme, inclusiv puști cu lunetă, tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, grenade, bombe și mine terestre.

Alături de Yanghee Lee, raportul a fost redactat de Chris Sidoti și Marzuki Darusman, ambii din cadrul Misiunii internaționale independente de anchetă a ONU privind Myanmar.

Sursele de lucru ale acestora sunt documente militare divulgate, împreună cu interviuri cu foști soldați și imagini din satelit ale fabricilor. Fotografiile au fost, de asemenea, de neprețuit: imaginile realizate în 2017 dovedesc că armele produse în țară au fost folosite înainte de lovitura de stat.

Soldați sunt văzuți purtând puști fabricate în Myanmar în timpul masacrului Inn Din, când trupele din Myanmar au ucis 10 bărbați neînarmați de etnie rohingya.

"Mai recent, am avut parte de masacrele care au avut loc în regiunea Sagaing", explică Chris Sidoti, "în special bombardarea și bombardarea unei școli, în urma căreia au fost uciși mai mulți copii și alte persoane.

"Armele care au fost găsite, sau... tuburile de cartușe de artilerie militară care au fost găsite cu acea ocazie au putut fi identificate în mod clar ca provenind din aceste fabrici de producție".

Se crede că o parte din echipamentul folosit pentru fabricarea armelor provine din Austria. Mașini de înaltă precizie fabricate de furnizorul austriac GFM Steyr sunt folosite în mai multe locații, spune Consiliul Consultativ Special, pentru a fabrica țevi de arme.

Atunci când mașinile au nevoie de întreținere, acestea sunt trimise în Taiwan, unde se pare că tehnicienii GFM Steyr le restaurează înainte de a fi returnate în Myanmar. Raportul afirmă că nu este clar dacă tehnicienii companiei austriece sunt conștienți de faptul că lucrează la lucruri care vor fi folosite în Myanmar.

GFM Steyr nu a răspuns la o solicitare a BBC de a comenta concluziile raportului.

Autorii raportului recunosc că au descoperit doar o mică parte din rețeaua de producție de arme, dar se crede că mai multe țări sunt implicate:

Materiile prime din China au fost urmărite pentru producția de arme în Myanmar, inclusiv cupru și fier despre care se crede că provin din China și Singapore.

Componentele cheie, cum ar fi siguranțele și detonatoarele electrice, au fost depistate de la companii din India și Rusia, folosind înregistrări de transport maritim și interviuri cu foste surse militare.

Se spune că utilajele din fabricile de arme din Myanmar provin din Germania, Japonia, Ucraina și SUA. Se crede că software-ul pentru programarea mașinilor provine din Israel și Franța.

Potrivit raportului, Singapore pare să funcționeze ca un centru de tranzit, companiile singaporeze acționând ca intermediari pentru cumpărătorii militari din Myanmar și furnizorii externi.

Timp de decenii, armata din Myanmar a fost supusă unei serii de sancțiuni internaționale, dar acestea nu au oprit producția de arme. Numărul fabricilor se înmulțește - de la aproximativ șase în 1988 la 25 de fabrici în prezent.

"Sancțiunile internaționale au fost foarte puțin eficace", spune Chris Sidoti. "Nu au existat sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, ci doar de state individuale sau grupuri de state.

"Așadar, a fost relativ ușor pentru multe companii să evite sancțiunile, trecând prin intermediul altor companii din țări care nu impun sancțiuni sau făcând afaceri cu intermediari locali din Myanmar."

Până în prezent, se pare că Myanmar nu exportă arme către alte țări. Cu toate acestea, a prezentat o gamă de arme la un târg de arme din Thailanda în 2019. Gloanțe, bombe și lansatoare de grenade au fost aliniate frumos pe rafturile de prezentare la târg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite