Cine este femeia care ar porni o cursă a înarmării nucleare dacă va pune mâna pe putere: „Funcționează ca un factor de descurajare”
0Sud-coreenii nu mai cred în capacitatea SUA de a le asigura spatele, iar un candidat la președinție, femeie, spune că dacă va câștiga alegerile va începe să producă arme nucleare.
În fața amenințărilor din partea lui Donald Trump, Vladimir Putin și ale liderului nord-coreean Kim Jong Un, mulți sud-coreeni doresc acum ca țara lor să devină una care să dețină arsenal nuclear, arată thedailybeast.com.
Mulți nu vor să se mai țină cont de „liniile directoare pentru descurajare nucleară” semnate de oficialii americani și sud-coreeni la summitului NATO de săptămâna aceasta de la Washington, la care președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a avertizat împotriva furnizării Rusiei de „tehnologie avansată” pentru armele nord-coreene capabile de a transporta focoase nucleare.
Casa Albă a spus că președintele Biden a promis „întreaga gamă de capabilități ale SUA, inclusiv nucleare”, în timp ce Yoon a promis că Republica Coreea va „contribui în mod semnificativ la apărarea Alianței NATO.
Noile linii directoare, a spus Yonhap News din Sud, au fost concepute „pentru a ajuta la atenuarea preocupărilor de securitate tot mai adânci din Coreea de Sud și pentru a reafirma angajamentul Seulului față de regimul de proliferare non-nucleară”.
În Coreea de Sud există temeri că dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, va submina alianța SUA-coreeană.
„Nivelul de anxietate din Coreea cu privire la fiabilitatea, puterea de rezistență și angajamentul de descurajare al SUA este ridicat”, a declarat Evans Revere, un fost diplomat american de rang înalt la Seul și Tokyo.
„În esență, îngrijorarea este legată de Trump și de posibilitatea ca acesta să abandoneze Republica Coreea”, așa cum a fost amenințat în timpul președinției sale.
Cel puțin, a spus Revere pentru The Daily Beast, el ar putea „atrage în mod unilateral forțele americane”, aproximativ 28.500 de soldați, majoritatea soldați și aviatori, în timp ce noul tratat ruso-coreean face din Nord „o putere nucleară permanentă de facto”.
Femeia care este văzută drept o amenințare nucleară
Împotriva amenințării nucleare reprezentate de Nord, o femeie sud-coreeană, pe numele său Na Kyung-won, care candidează din partea Partidului Puterea Populară de guvernământ, luptă pentru ca Sudul să-și dezvolte propriile arme nucleare, potrivit thedailybeast.com.
Între timp, Trump amenință că va retrage trupele americane din Coreea de Sud dacă va fi ales în noiembrie, iar Putin oferă expertiză și tehnologie pentru rachetele nord-coreene capabile să arunce focoase în sud.
Fost judecător, căsătorită, Na organizează o campanie care are un sprijin din ce în ce mai mare în rândul sud-coreenilor, potrivit sondajelor.
Sigur, alianța dintre SUA și Coreea de Sud „funcționează ca un factor de descurajare”, a spus ea în timp ce și-a anunțat candidatura la conducerea partidului, „dar nu poate garanta schimbări în viitorul mediu de securitate”.
Ea ar dori ca SUA, care a blocat Coreea de Sud să dezvolte arme nucleare pentru orice altceva decât energie, să renunțe la această politică.
Acesta este un mod politicos de a-și exprima temerile larg răspândite cu privire la Trump, care, în timpul primului său mandat, a cerut Coreei de Sud să plătească 5 miliarde de dolari pe an pentru a acoperi costurile trupelor americane care apără Coreea de Sud.
Această cerere a pus în pericol viitorul celei mai mari baze americane de la Camp Humphreys, aflată la 64 de kilometri sud de Seul, și baza aeriană Osan din apropiere.
NK News, un site web din Seul care urmărește politica ambelor țări vecine, a raportat pe 25 iunie, la cea de-a 74-a aniversare a invaziei nord-coreene a Sudului, că Na a spus că Coreea de Sud ar trebui să devină o putere nucleară, idee susținută și de conservatori.
Prima femeie care a condus comisia de afaceri externe a adunării, Na este pentru jocurile de război cu americanii pe care președintele Yoon le-a susținut cu entuziasm și pentru îmbunătățirea relațiilor Coreei de Sud cu Japonia.
Ea s-a confruntat cu critici pentru că a participat la o recepție japoneză la Seul pentru a marca aniversarea înființării Amrmatei Japoniei, cunoscută sub numele de Forțele de Autoapărare.
Na, a cărei fiică are sindromul Down, a condus organizații coreene pentru persoanele cu dizabilități și a prezidat Jocurile Olimpice Speciale din Coreea.