Cine activează scutul antirachetă de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în cadrul Departamentului de Stat al SUA au fost cei care au condus cele şapte runde de negocieri româno-americane pentru amplasarea celor 26 de interceptori tereştri de rachete SM 3 la Deveselu.

Întrebată cine va activa scutul antirachetă din judeţul Olt, în caz de atac, Ellen Tauscher a declarat că acesta este un dispozitiv defensiv, iar în caz de urgenţă decizia trebuie luată operativ.

Senzorii se activează singuri, nu este vorba „cine va apăsa pe buton“, nu poţi să convoci o masă rotundă pe acastă temă pentru că trebuie să reacţionezi în 9-12 minute, a ţinut să precizeze Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte temerile Moscovei faţă de amplasarea acestui scut în România,  Ellen Tauscher a reafirmat că acesta nu pune în pericol securitatea Rusiei. Oamenii spun tot felul de lucruri despre acest sistem antirachetă, dar preşedinţii Obama şi Medvedev au decis să coopereze în acest domeniu, a subliniat subsecretar de stat american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite