China urmează îndeaproape Rusia: un vaccin chinez anti-COVID-19 ar putea fi disponibil din decembrie. Testele sunt efectuate în Emiratele Arabe Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania chineză de stat Sinopharm a anunţat că vaccinul său anti-COVID-19 ar putea fi înregistrat şi intra pe piaţă în luna decembrie, după finalizarea ultimei faze a studiilor clinice care se va baza pe voluntari din Emiratele Arabe Unite.

Candidatul Sinopharm ar putea fi gata de producţie în luna decembrie la un cost de 144 de dolari pentru două doze. Oficialii companiei biofarmaceutice chineze plănuiesc efectuarea ultimei faze a studiilor clinice în Emiratele Arabe Unite unde vor fi recrutaţi 15.000 de voluntari.

Studiile clinice preliminare au arătat că varianta de vaccin inactivat presupune două sau trei doze de vaccin pentru a eficient - acesta a declanşat răspunsuri imune şi nu a dovedit efecte adverse periculoase. Totuşi nu se ştie în ce măsură poate preveni contractarea noului coronavirus.

Vaccinuri inactivate prin care se foloseşte întregul virus mort au fost folosite împotriva unor boli precum gripa şi pojarul, însă sunt mai puţin potente ca vaccinurile bazate pe tulpini vii, astfel că sunt necesare mai multe doze.

Vaccinul a fost dezvoltat în colaborare Institutul de Produse Biologice din Wuhan, respectiv Institutul de Produse Biologice din Beijing.

Preşedintele Sinopharm Group, Liu Jingzhen, a spus că vaccinul va fi înregistrat după finalizarea ultimei faze a studiilor clinice internaţionale, urmând a fi disponibil din decembrie, „potrivit estimărilor noastre”.

„Personal am primit două doze ale vaccinului, nu au existat efecte adverse. Preţul său nu va fi unul prea ridicat - în jur de câteva sute de yuani. Două injecţii vor costa 1.000 de yuani (circa 144 de dolari). Cel  mai probabil vor fi recomandate două doze, întrucât una singură oferă o protecţie de doar 97%. Două însă o pot creşte spre 100%”, a explicat acesta citat de publicaţia Guangming Ribao.

El a mai spus că de regulă intervalul dintre cele două doze este de 28 de zile, însă „în cazuri excepţionale se pot face deodată, una în braţul stâng, cealaltă în dreptul. O doză înseamnă 4 micrograme de vaccin”.

Acesta a precizat că cele două institute implicate în dezvoltarea vaccinului pot produce împreună circa 220 de milioane de doze pe an, o capacitate limitată având în vedere populaţia Chinei. 

Rezultatele studiilor clinice iniţiale ale vaccinului au fost publicate pe 13 august în Jurnalul Asociaţiei Medicilor americani (JAMA) şi se bazează de date de la 320 de adulţi sănătoşi. Vaccinul nu a dovedit efecte adverse periculoase, dar eficienţa în prevenirea infectării cu noul coronavirus este deocamdată necunoscută.

Compania chineză a admis într-o postare online că 30 dintre angajaţii săi, între care personal de conducere a contribut la pretestarea vaccinului în martie, înainte de obţinerea aprobării pentru primele studii clinice.

Vaccinul a intrat intr-o fază avansată de testare în luna iunie - care presupune studii pe câteva mii de voluntari.

Sinopharm testează vaccinul pe 15.000 de voluntari din Emiratele Arabe Unite - întrucât aici trăiesc circa 200 de naţionalităţi, iar astfel este asigurată o acoperire mare a vaccinului pe mai multe populaţii.

Vor fi imunizaţi voluntari între 18 şi 60 de ani care vor fi primi două doze la trei săptămâni distanţă una de alta. Aceştia vor fi ulterior monitorizaţi timp de un an.

Rusia a devenit prima ţară care a înregistrat un vaccin anti-COVID-19 după mai puţin de două luni de studii clinice.

Un alt candidat chinez de vaccin, dezvoltat de CanSino Biologics a fost brevetat pe 11 august şi a fost aprobat pentru utilizare în rândurile personalului militar.

Şase vaccinuri se află în prezent în faze avansate ale studiilor clinice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite