China continuă exerciţiile militare în apropiere de Taiwan. Ce motiv a invocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave de luptă ancorate în portul Keelung din Taiwan FOTO EPA-EFE
Nave de luptă ancorate în portul Keelung din Taiwan FOTO EPA-EFE

Armata chineză a anunţat luni, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că îşi va continua exerciţiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în insula revendicată de Beijing, relatează AFP şi Reuters.

"Armata Populară de Eliberare (...) continuă să desfăşoare exerciţii practice interarme în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operaţiuni comune antisubmarin şi de asalt pe mare", a indicat într-un comunicat Comandamentul din teatrul de operaţiuni Est.

China a început joi, a doua zi după plecarea preşedintei camerei inferioare a Congresului american, nr.3 în administraţia de la Washington, manevre cu "muniţie reală" în şase zone extinse în imediata apropiere a Taiwanului.

Respectivele exerciţii, în orice caz în această configuraţie, urmau să se încheie duminică la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administraţiei chineze de securitate maritimă. Dar manevrele continuă şi luni, conform acestui anunţ al armatei chineze.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră drept o simulare a blocării şi invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, denunţase "disproporţia totală" - potrivit acestuia - a reacţiei chineze şi în special a acestor manevre, în cursul cărora au avut loc tiruri cu muniţie reală.

După criticile din partea G7 şi a SUA, Blinken a publicat o declaraţie comună cu omologii săi japonez şi australian, în care a cerut Chinei să oprească aceste exerciţii militare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Conducerea militară rusă a suferit schimbări majore din cauza eşecurilor. Cum foloseşte armata rusă prizonierii?

Spitalele regionale. 17 ani de promisiuni, trei unităţi încă la stadiul de proiect. Cum a luat naştere ideea şi cum au plusat politicienii de la guvernare la guvernare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite