Politico: Îngrijorare la Washington după ce armata chineză nu a răspuns la numeroasele apeluri date de Pentagon pe liniile telefonice de siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin, secretarul Apărării FOTO EPA EFE
Lloyd Austin, secretarul Apărării FOTO EPA EFE

În ciuda telefoanelor repetate ale şefilor armatei americane, omologii lor din China nu răspund, după ce Nancy Pelosi a vizitat Taiwan. Beijingul a tratat această vizită drept un amestec în treburile interne ale ţării şi a început exerciţii militare foarte aproape de insula cu 23 de milioane de locuitori, potrivit Politico.

Puterile nucleare au linii de comunicare dedicate, între armatele lor, necesare pentru ca un incident neprevăzut să nu se transforme, din greşeală, într-o confruntare distrugătoare. Aceste linii sunt operate de militari profesionişti, primii care ar trebui să reacţioneze, să vadă şi să înţeleagă ce s-a întâmplat, potrivit Politico.

Comunicaţiile sunt deschise permanent, cu oameni de legătură care se cunosc şi au încredere unii în alţii, indiferent dacă aparţin unor state rivale sau chiar aflate în conflict militar. Acest sistem  de comunicare nu mai funcţionează de câteva zile între armatele SUA şi cea a Chinei, au relatat surse de la Pentagon pentru publicaţie.

„Dacă [armata chineză] operează mai agresiv şi în apropierea forţelor americane cu o frecvenţă mai mare, am avea nevoie de aceste mecanisme şi mai mult pentru a promova un mediu de operare sigur”, a afirmat Randy Schriver, care a avut o funcţie înaltă la Pentagon, pentru afaceri din Asia, în administraţia Trump.

Cum americanii au şi ei numeroase forţe în zonă, o ciocnire involuntară între forţele americane şi şi cele chineze nu este exclusă. Dar apelurile de la Washington către armata chineză au rămas fără răspuns. 

Ultima oară când generalul Mark Milley, şeful statelor majore unificate ale armatei SUA, a discutat cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, a fost pe 7 iulie, i-a informat Pentagonul pe cei de la Politico.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite