Spitalele regionale. 17 ani de promisiuni, trei unităţi încă la stadiul de proiect. Cum a luat naştere ideea şi cum au plusat politicienii de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că primele spitale vor fi gata la „sfârşitul anului 2026-2027” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că primele spitale vor fi gata la „sfârşitul anului 2026-2027” FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Spitalele regionale, de care politicienii vorbesc de 17 ani, sunt încă în stadiul de proiect tehnic. Mai mult, între timp nu se mai vorbeşte de opt, ci de trei, orizontul optimist al finalizării lor fiind 2026-2027.

Tema spitalelor regionale apare în spaţiul public în perioadele lipsite de campanii electorale, o dată la câteva luni, când mai e făcut vreun pas pentru construcţia acestora, în timp ce, înainte de scrutine, partidele se înghesuie să arunce promisiuni pe care ultimii 17 ani le-au dovedit a fi departe de realitate, dat fiind că niciuna din unităţile despre care s-a vorbit nu are nici măcar prima cărămidă pusă.

Miercurea trecută, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Aşadar, a mai fost făcut un mic pas procedural. În urma unei solicitări a ziarului „Adevărul”, Ministerul Sănătăţii a răspuns care este stadiul exact al celor trei spitale regionale, pentru care diferitele guvernări au început demersurile.

Iar informaţiile guvernanţilor sunt că pentru spitalele regionale Iaşi şi Cluj au fost atribuite contractele de achiziţie „de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului şi servicii de asistenţă tehnică”. Aşadar, e în pregătire proiectul tehnic de către companiile desemnate să facă aceste lucruri. În ceea ce priveşte spitalul din Craiova, procedura de atribuire a contractului de achiziţie de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului şi servicii de asistenţă tehnică este în etapa a II-a, adică „Depunere oferte”.

„Proiectarea (n.r. - pentru Cluj şi Iaşi) a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit, care au promis că până la începutul anului viitor, probabil până în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. La Craiova sperăm să putem să începem proiectarea şi să finalizăm procedura de alegere, prin procedură de achiziţie publică, a proiectantului în această toamnă, pentru a nu fi decalaje mari între cele trei proiecte de investiţii”, puncta ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la ultima şedinţă de Guvern.

Aşa a început

Toată epopeea acestor unităţi medicale are deja 17 ani. Prima dată, cu ideea construirii de spitale regionale, a venit Guvernul Tăriceanu, prin vocea ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu. Pe 8 noiembrie 2005, Nicolăescu venea cu precizări, fiind avansat numărul de opt spitale regionale. Timpul a trecut, Guvernul Tăriceanu a plecat acasă după alegerile din 2008, dar prima cărămidă a unităţilor medicale era departe de a fi pusă.

Guvernul Boc (2008-2012) a reluat şi el promisiunea construirii unei reţele de spitale regionale, însă, în condiţiile crizei economice, fostul premier a fost şeful unui Executiv care a închis 67 de spitale. Cabinetul Ponta a venit cu şi mai mult elan, fiind autorul promisiunii privind demararea construcţiei a opt spitale regionale. În programul de guvernare pentru perioada 2013-2016, la pagina 34, regăseam obiectivul ambiţios ca la nivelul fiecărei regiuni să existe: „un spital regional (cu medicină de înaltă performanţă); un sistem regional de intervenţie în situaţii de urgenţă; infrastructură rutieră şi feroviară modernizată; un aeroport internaţional; o universitate acreditată la nivel internaţional”.

Dragnea a plusat

Liviu Dragnea a fost cel care în programul guvernelor pe care le-a condus din umbră a promis construirea a opt spitale regionale, plusând şi cu unul metropolitan. Însă în mai 2019, când a fost condamnat definitiv, încă erau făcute studiile de fezabilitate. Nici PNL nu s-a ferit să facă promisiuni care intră în coliziune clară cu realitatea. În programul electoral din 2020, partidul condus atunci de Ludovic Orban preciza că până în 2024 va termina trei spitale regionale.

Promisiunile au mai fost temperate din 2021. Vlad Voiculescu, primul ministru al Sănătăţii în Guvernul Cîţu, promitea, în ianuarie 2021, că până în 2024 vor exista fundaţiile pentru trei spitale regionale, adică Iaşi, Craiova şi Cluj. Aşadar, doar fundaţiile. Iar teama faţă de modul lent cum va decurge construcţia a fost explicată în mod clar prin neincluderea niciunui spital regional în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În iunie 2021, Ioana Mihăilă, la acea dată ministru al Sănătăţii, preciza, cu subiect şi predicat, că spitalele regionale nu vor fi finanţate prin PNRR pentru că durata de construcţie este destul de lungă şi exista riscul ca până în august 2026 să nu fie finalizat niciunul dintre ele.

Suntem în 2022, iar situaţia nu arată că până la următoarele alegeri vom vedea cel puţin un spital regional în picioare, chiar dacă liberalii promiteau din 2020, iar social-democraţii garantau acest lucru din 2016. Dovadă e şi poziţia ministrului Rafila, care într-o conferinţă de la începutul lunii iunie spunea că primele spitale regionale ar trebui să fie gata „la sfârşitul anului 2026-2027”. Deocamdată, nici proiectele tehnice nu sunt pe masa guvernanţilor.

Ce bani sunt folosiţi

Potrivit răspunsului Ministerului Sănătăţii, pentru asigurarea finanţării spitalelor regionale, Guvernul Românei şi Comisia Europeană au agreat finanţarea acestor proiecte majore, în două etape, cu finanţare din POR – Programul Operaţional Regional 2014-2020 (141 mil. euro nerambursabili plus contribuţia bugetului României), POS – Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, şi contribuţia bugetului statului. Finanţarea contribuţiei de la bugetul de stat este asigurată prin Acorduri de împrumut semnate de Ministerul Finanţelor cu Banca Europeană de Investiţii.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite