Ceremonie de livrare a 250 de lansatoare de rachete la frontiera cu Coreea de Sud, prezidată de Kim Jong-un FOTO
0Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat o ceremonie de predare a 250 de lansatoare de rachete balistice tactice către unităţile aflate în prima linie de-a lungul frontierei cu Coreea de Sud, a relatat luni mass-media de stat de la Phenian, citată de EFE, potrivit Agerpres.
Ceremonia a avut loc duminică pe terenul de antrenament Mirim din Phenian, conform imaginilor publicate de agenţia de presă oficială KCNA.
Deşi tipul de sistem de armament nu este specificat, definit în nota KCNA drept o „nouă armă ofensivă fundamentală”, imaginile sugerează că acestea ar putea fi lansatoare mobile (TEL) pentru rachetele cu rază scurtă de acţiune (SRBM) Hwasong-11 care, potrivit Phenianului, pot fi echipate cu focoase nucleare.
Conform unor informaţii, Phenianul ar fi livrat rachete de acest tip Moscovei pentru a le utiliza în Ucraina pe fondul apropierii între Coreea de Nord şi Rusia realizată anul trecut.
Kim Jong Un a remarcat că această ceremonie a avut loc într-un moment marcat de grave pagube provocate de inundaţiile din nord-vestul ţării şi că a reprezentat „o manifestare a voinţei ferme” a partidului unic „de a promova cu tărie şi în orice împrejurare consolidarea capacităţilor defensive, garanţie fundamentală pentru apărarea poporului şi a suveranităţii”.
Kim a trecut apoi în revistă toate lansatoarele de rachete desfăşurate pe esplanada terenului de antrenament din Mirim.
La ceremonie au participat sora sa, Kim Yo-jong, director adjunct pentru propagandă şi agitaţie, fiica sa, al cărei nume se crede că este Kim Ju-ae, şi Hyon Song-wol, un pop star de la Phenian, fostă lideră a grupului muzical feminin Moranbong, în prezent având grad de colonel în armata nord-coreeană şi care se ocupă de operaţiunile logistice pentru însuşi Kim Jong-un.
Anterior, liderul de la Phenian a declarat Coreea de Sud drept principalul inamic naţional, îndemnând-o să renunţe la obiectivul reunificării paşnice.
Între timp, regimul nord-coreean a înlăturat o mulţime de elemente simbolice din ţară care vizau reîntregirea paşnică a celor două Corei, subliniind că este vorba de o întorsătură diplomatică profundă, asociată cu o intensă apropiere de Rusia.