Cercetătorii au găsit nanoparticule din aerul poluat în trunchiul cerebral al unor persoane tinere care au murit subit. Leziunile sunt asociate bolii Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O echipă internaţională de cercetători a descoperit nanoparticule din aerul poluat în trunchiul cerebral al unor persoane tinere care au murit subit, inclusiv bebeluşi, acestea fiind asociate unor distrugeri la nivel molecular ce au fost observate în boli neurodegenerative, relatează The Guardian

Deşi există o seamă de dovezi statistice ale unei incidenţe ridicate a bolilor nedegenerative în urma expunerii puternice la poluare, noul studiu arată un posibil mecanism prin care este afectat creierul astfel încât să apară aceste boli mai târziu în viaţă.

Echipa de cercetători coordonată de Lilian Calderón-Garcidueña de la Universitatea Montana, SUA, a descoperit un număr mare de nanoparticule de aer poluat în trunchiurile cerebrale a 186 de tineri cu vârste cuprinse între 11 luni şi 27 de ani din Mexic a căror moarte a fost subită.  Aceste particule au ajuns din fluxul sanguin în creier cel mai probabil după ce au fost inhalate în plămâni sau prin sistemul digestiv.

Nanoparticulele au fost asociate cu proteine anormale acumulate în creier care sunt specifice unor boli precum Alzheimer, Parkinson sau boala neuronului motor. Aceste proteine nu au fost observate în creierul unor persoane de aceeaşi vârstă care au trăit în zone mai puţin poluate, au spus cercetătorii.

Studiul are nevoie de confirmare, dar descoperirea s-ar putea dovedi de o mare importanţă, cu implicaţii pentru 90% din populaţia globală ce locuieşte în medii poluate.

„Este înfricoşător pentru că şi la copii foarte mici s-a observat o neuropatologie în trunchiul cerebral”, spune Barbara Maher de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie, parte a echipei studiului.

„Nu putem dovedi momentan o cauzalitate, dar cum ne-am putea aştepta ca aceste nanoparticule conţinând diverse metale să stea inerte şi inofensive în celule vitale pentru creier? Asta e arma crimei -este un indiciu serios că aceste nanoparticule sunt gloanţele ce provoacă distrugerile neurodegenative observate”.

Maher spune că studiul oferă ipoteze care acum pot fi testate. De pildă afectarea trunchiului cerebral la tineri se reflectă în controlul mişcării şi al mersului, astfel încât eventuale tulburări ale acestora să poate fi corelate cu expunerea la poluare.

Cauzele bolilor neurodegenerative sunt complexe şi încă insuficient înţelese, acestea mergând de la factori genetici la factori din mediu.

„Cu siguranţă sunt factori genetici şi există o probabilitate mare să fie şi alte neurotoxine, dar poluarea este specială prin faptul că oamenii sunt expuşi la ea pretutindeni. Şi nu sunt convinsă că organismele umane au dezvoltat mecanisme de apărare care să le protejeze de aceste nanoparticule”.

Aceasta a subliniat că e important ca studiile să aibă în vedere copii întrucât aceştia nu au fost expuşi la factori asociaţi de regulă cu demenţa precum consumul de alcool.

Studiul a fost publicat în Jurnalul de cercetare a mediului şi a arătat că nanoparticule bogate în metale provin din aerul toxic produs de trafic.

Louise Serpell, de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, e de părere că aceste particule sunt o cauză plauzibilă de afectare a creierului, dar că e nevoie de dovezi suplimentare pentru a vorbi de cauze directe ale bolilor neurodegenerative.

„Existe multe alte cauze probabile ale acestor boli. Expunerea noastră la mediile poluate şi patogeni este probabil unul din factorii declanşatori semnificativi”, a explicat ea.

Studiul a găsit nanoparticule în substantia nigra, o arie-cheie implicată în boala Parkinson. 

David Dexter, director asociat de cercetare în boala Parkinson din Marea Britanie, a spus că studiul se adaugă unor studii despre conexiunile dintre calitatea aerului şi neurodegenerare, respectiv metale toxice şi aceste boli, în condiţiile în care Parkinson e una din bolile neurologice cu cele mai rapide rate de creştere din lume.

„Patologia din acest studiu este destul de diferită, nu am văzut aşa ceva în banca noastră de date ale cazurilor tipice de Parkinson”, a mai spus acesta.

Coordonatoarea noului studiului explică diferenţele prin nivelul diferit de poluare din fiecare oraş. Maher şi echipa sa au descoperit în studii anterioare nanoparticule în cortexul frontal şi inima persoanelor tinere, în timp ce cercetători din China le-au găsit în sânge.

Particulele de aer poluat declanşează inflamaţii în tot organismul

Dean Schraufnagel de la Universitatea Illinois, coordonatorul unor studii ale Forumului Scocietăţilor Internaţionale pentru boli respiratorii, publicate în Jurnalul Chest, a explicat că aceste particule au potenţialul de a afecta toate organele, întrucât ajung peste tot în organism.

„Studiile animale au arătat că ele se pot deplasa prin nervul olfactiv în creier”, a spus el. Particulele din aerul poluat provoacă daune cuprinzătoare în corp prin prisma inflamaţiei sistemice pe care o declanşează. 

„Celulele sistemului imunitar cred că o astfel de particulă este o bacterie, aşa că o urmăreşte şi încearcă să o ucidă eliberând enzime şi acizi”.

„Aceste proteine inflamatorii se răspândesc în corp, afectând creierul, rinichii, pancreasul şi aşa mai departe. In termeni evoluţionisti, corpul a evoluta pentru a lupta cu infecţiile, nu cu poluarea”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite