Ce strategie ia în calcul Taiwanul după retragerea SUA din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tsai Ing-wen vorbind în faţa unor militari taiwanezi FOTO EPA-EFE
Tsai Ing-wen vorbind în faţa unor militari taiwanezi FOTO EPA-EFE

Revenirea la putere a talibanilor în Afganistan pe fondul retragerii trupelor occidentale întăreşte ideea în Taiwan că insula trebuie să fie „mai puternică şi mai unită” în asigurarea apărării sale, comentează AFP pornind de la o luare de poziţie a preşedintei Tsai Ing-wen.

Preşedinta Tsai Ing-wen şi-a exprimat îngrijorările într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

„Evoluţiile recente în Afganistan au generat suficiente dezbateri în Taiwan. Vreau să spun întregii lumi că singura opţiune pentru Taiwan este ca noi să fim mai puternici, mai uniţi şi mai fermi în hotărârea noastră de a ne proteja noi înşine”, scrie liderul de la Taipei.

Tsai Ing-wen subliniază că Taiwanul trebuie să fie mai autonom: „Nu este o opţiune pentru noi să nu facem nimic prin noi înşine şi să contăm pur şi simplu pe protecţia altora”.

Taiwanul nu poate conta pe „bunăvoinţa de moment sau pe caritatea celor care nu au renunţat să aibă în vedere utilizarea forţei împotriva Taiwanului”, insistă ea.

Această luare de poziţie survine pe fondul unor dezbateri aprinse în Taiwan cu privire la încrederea care mai poate fi acordată SUA în apărarea insulei având în vedere retragerea din Afganistan.

Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, se bucură de un sistem politic democratic, dar este ameninţat de China continentală condusă de comunişti, care o consideră parte a teritoriului său, notează AFP.

Deşi Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte regimul de la Beijing ca singur reprezentant al Chinei, rămâne totuşi principalul furnizor de armament al insulei şi principalul său aliat.

Unii experţi afirmă însă că orice comparaţie între Afganistan şi Taiwan este forţată. Taiwanul reprezintă un „interes major pentru SUA, căci este o democraţie care funcţionează, un aliat loial”, dotat cu o „armată competentă şi care se află direct în largul celui mai mare rival al Americii”, şi anume China, spune Robert Kelly, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Naţională din Pusan.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite