Ce se știe despre atacul pe care îl pregăteste Iranul. Măsurile luate de Biden

0
Publicat:

După asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran, atac pe care Israelul nu l-a revendicat, dar nici nu l-a negat, Iranul a promis represalii împotriva statului evreu, crescând temerile privind un război în Orientul Mijlociu. Preşedintele american Joe Biden şi-a reunit echipa de securitate naţională, în timp ce SUA desfășoară avioane de luptă și nave de război suplimentare în regiune.

Drapele Iran Hezbollah și Israel. FOTO Shutterstock
Drapele Iran Hezbollah și Israel. FOTO Shutterstock

Miniştrii de externe din cele 57 de state membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) vor avea miercuri o reuniune la care vor discuta despre „crimele continue ale ocupaţiei israeliene împotriva poporului palestinian”, inclusiv asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, şi despre „agresiunile sale (ale Israelului n. red.) contra suveranităţii Republicii Islamice Iran”, potrivit unui comunicat emis luni de această organizaţie, scrie EFE, citată de Agerpres

Convocarea reuniunii a fost făcută după ce şeful diplomaţiei iraniene Ali Bagheri Kani a cerut o reuniune a miniştrilor de externe din lumea islamică pentru „a evalua şi condamna” asasinarea lui Ismail Haniyeh, pe care a descris-o drept un „act laş şi terorist al regimului sionist” israelian şi pentru care a cerut ca Israelul „să fie tras la răspundere”.

Evenimentul se va desfăşura la sediul secretariatului general al OCI din oraşul saudit Jeddah, dar comunicatul nu precizează dacă va fi o reuniune prin teleconferinţă, cum sunt de obicei întâlnirile extraordinare ale acestei organizaţii.

Teheranul a anunțat că nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea lui Ismail Haniyeh

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea lui Ismail Haniyeh.

Și gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel.

Rebelii houthi din Yemen au promis și ei represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.

Batalioanele Hamas și-au refăcut o parte din capacitățile de luptă

Amenințarea la adresa Israelului este cu atât mai mare cu cât proape jumătate din batalioanele militare ale Hamas din nordul și centrul Fâșiei Gaza și-au refăcut o parte din capacitățile de luptă, în ciuda celor peste nouă luni de ofensivă a Israelului, potrivit CNN.

Concluzia reiese din analizele efectuate de Proiectul privind amenințările critice al Institutului American Enterprise din Washington DC, de Institutul pentru studiul războiului și de CNN. 

Benjamin Netanyahu: „Israelul nu este neajutorat"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să se apere împotriva oricărui atac inamic. Există, de asemenea, posibilitatea ca Forțele de Apărare ale Israelului să treacă la ofensivă, potrivit CBN News.

Netanyahu vede situația ca pe un război pe șapte fronturi în care Iranul și aliații săi încearcă să sugrume statul evreu.

„Agresiunea lor vizibilă este insațiabilă, dar Israelul nu este neajutorat. Suntem hotărâți să le ținem piept pe toate fronturile, în toate arenele, departe și aproape. Oricine ne ucide cetățenii, oricine face rău țării noastre, va fi tras la răspundere. El va plăti un preț foarte mare", a declarat Netanyahu. 

Joe Biden a făcut „o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu”

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a reunit luni echipa de securitate naţională, în contextul riscului de confruntare militară între Iran şi Israel.

Şedinţa a avut loc în faimoasa cameră de criză „Situation Room” a Casei Albe începând cu ora 18:15 GMT, pentru „a face o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu”, a anunţat preşedinţia SUA, în timp ce SUA desfășoară avioane de luptă și nave de război suplimentare în regiune, pe fondul temerilor tot mai mari privind un atac iranian foarte curând asupra Israelului.

Tot luni, Casa Albă a anunțat că președintele american va vorbi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, SUA lansând o nouă rundă de diplomație menită să reducă tensiunile.

„Obiectivul general este de a reduce temperatura în regiune, de a descuraja și apăra împotriva acestor atacuri și de a evita conflictul regional“, a declarat Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS.

SUA și Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a mai spust Finer.

Blinken: „Escaladarea nu este în interesul nimănui”

Tot luni, șeful diplomaţiei americane Antony Blinken le-a cerut tuturor părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să „rupă acest ciclu” de violenţe, în special prin încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, potrivit AFP şi Reuters.  

Blinken a dat asigurări că Statele Unite fac totul pentru a preveni un risc de confruntare militară între Iran şi Israel de la asasinarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh.

„Escaladarea nu este în interesul nimănui. Acest lucru nu poate duce decât la mai multe conflicte, violenţe şi insecuritate. Prin urmare, este esenţial să întrerupem acest ciclu ajungând la un armistiţiu în Gaza", a declarat Blinken presei la Departamentul de Stat.  

Publicaţia americană Axios - care citează trei surse la curent cu discuţiile - nota luni că Antony Blinken le-a spus omologilor săi din G7 că un atac al Iranului şi Hezbollahului împotriva Israelului ar putea să fie lansat în 24-48 de ore (începând de luni).

Blinken a discutat telefonic cu premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani despre un posibil atac al unor grupări armate irakiene proiraniene.

Că situația este extrem de tensionată o arată și faptul că fostul ministru rus al Apărării Serghei Şoigu a sosit la Teheran, la o zi după o vizită a şefului diplomaţiei iordaniene.

Sistemele israeliene de apărare aeriană au interceptat luni dimineaţa mai multe drone lansate de miliţia şiită Hezbollah din Liban, una reuşind să cadă în vecinătatea kibutzului Ayelet HaShahar, la aproximativ zece kilometri de graniţă, informează EFE.

Conform unui comunicat al armatei israeliene, „în urma căderii în zonă (a unei drone - n.r.), un ofiţer şi un soldat ai forţelor armate au fost răniţi uşor". Cei doi au fost transportaţi la un spital pentru a primi tratament, iar pompierii s-au deplasat la locul impactului pentru a încerca să stingă incendiul provocat de căderea dronei.

Iranul a avertizat piloții să evite spațiul său aerian

Iranul a emis o notificare către piloți și autoritățile aviatice pentru a evita spațiul său aerian, pe fondul amenințărilor continue ale oficialilor iranieni de a ataca Israelul.

Este vorba despre un mesaj de „stay-away” pentru aviația comercială și civilă, fără nicio indicație cu privire la ceea ce ar putea urma.

Mai multe companii aeriene şi-au suspendat legăturile cu Beirutul, inclusiv compania germană Lufthansa - până la 12 august -, dar şi Air France şi Transavia - până marţi, inclusiv - şi Kuwait Airways.

Lufthansa şi-a suspendat şi zborurile către Tel-Aviv - până la 8 august - şi a anunţat că va evita spaţiile aeriene ale Iranului şi Irakului până la 7 august.

Buncăr subteran în Ierusalim pentru liderii din Israel, în cazul unui război cu Iranul

Un buncăr subteran a fost pregătit în Ierusalim de Serviciul de securitate internă al Israelului  pentru a adăposti liderii ţării o perioadă prelungită, în cazul unui război cu Iranul, potrivit Times of Israel.

Buncărul a fost echipat cu capacităţi de comandă şi control şi este conectat la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite