Cât de real este riscul de escaladare nucleară între Rusia și Occident? Unde şi când ar putea folosi Rusia arme nucleare
0Schimbărilor radicale de politică ale unora dintre principalii susținători occidentali ai Kievului au făcut ca avertismentele privind escaladarea nucleară în Ucraina să fie emise cu o frecvență tot mai mare.

Unele țări europene, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, precum și Statele Unite şi-au schimbat poziţia, permiţându-i Ucrainei să folosească armele primite împotriva unor teritorii din Rusia. Ultimele două și-au limitat permisiunea la atacuri care vizează apărarea provinciei Harkov,deși, potrivit unui raport, Joe Biden ar putea chiar să ridice și această restricție geografică, spun analiştii.
Aceste schimbări în politica occidentală au sporit îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme nucleare ca represalii. Vladimir Putin a făcut aluzie la această posibilitate încă din ziua în care a invadat Ucraina, la fel ca și alți înalți oficiali ruși, mai ales Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit The Guardian.
Problema cu care se confruntă experții în domeniul securităţii este că riscul de escaladare este extrem de greu de cuantificat. Este imposibil să se facă predicții exacte despre escaladarea nucleară, la fel ca în cazul meteorologilor care prezic ploile sau tornadele. Pur și simplu, nu există o procedură exactă pentru a face evaluări și nici dovezi solide pe care să se bazeze, deoarece nu a existat niciodată o criză într-o lume cu mai multe puteri nucleare care să fi ajuns la o spirală și să culmineze cu utilizarea armelor nucleare.
În locul lui Putin
Prin urmare, analiștii și comentatorii care încearcă să determine riscul unei escaladări rusești se pun în locul lui Putin și încearcă să vadă lumea și războiul din Ucraina din perspectiva acestuia. Cu toate acestea, ei nu pot fi siguri că încercările lor de a reconstrui opiniile lui Putin - pe baza stării situaţiei de pe câmpul de luptă și a schimbărilor care au loc în cadrul acestuia, inclusiv schimbările de politică ale susținătorilor occidentali ai Ucrainei - corespund percepțiilor preşedintelui rus.
Chiar dacă această problemă ar putea fi cumva depășită, mai există o alta. Opiniile lui Putin nu sunt bătute în cuie și se pot schimba rapid pe baza reevaluărilor cu privire la modul în care se desfășoară războiul și la ceea ce trebuie să facă pentru a obține victoria. Într-un fel, cocnluziile analiştilor se bazează foarte mult pe ceea ce Putin și asociații săi spun pe această temă, aşa încât unii experți califică ameninţarea nucleară doar o încercare de intimidare, în timp ce alţii o văd ca fiind alarmantă.
De asemenea, nu există nicio modalitate sigură de a stabili valoarea declarațiilor care vin de la Moscova. Sunt ele o reflectare a convingerilor Kremlinului și, prin urmare, utile pentru a prezice ceea ce Putin ar putea face de fapt? Sau fac parte dintr-un război informațional menit să neliniștească Occidentul și să influențeze politicile sale privind ceea ce ar putea face Ucraina cu armele furnizate de NATO?
Pentru că nu putem ști ce discută Putin și echipa sa de politică externă și de securitate națională în spatele ușilor închise, nu avem cum să știm dacă declarațiile lor publice sunt avertismente de luat în serios sau tactici de intimidare, care ar trebui ignorate.
Unde şi când ar putea folosi Rusia arme nucleare
În această situaţie, este util să ne imaginăm cum și unde ar putea Putin să decidă să folosească arme nucleare. Cu siguranță, el nu le-ar trimite asupra Statelor Unite sau a Europei, pentru că ar fi un gest sinucigaș. Poate că ar ataca Ucraina, dar ar trebui să găsească un loc care să nu fie plin de trupe rusești, ca nu cumva să fie și ele ucise în număr mare. Ar putea alege vestul Ucrainei, departe de liniile de front, dar lansarea unui atac nuclear acolo pentru un efect demonstrativ ar putea totuși să ucidă mulți oameni, să șocheze comunitatea globală și chiar să provoace represaliile NATO.
Dincolo de aceasta, mesajele lui Putin către occidentalii simpatizanți cu privire la războiul din Ucraina au prezentat Occidentul ca fiind nepăsător față de preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate, în special față de aspirațiile Kievului de a deveni membru al NATO. Folosirea armelor nucleare ar fi o modalitate proastă de a câștiga prieteni și de a influența oamenii.
Mai important, în ciuda „prieteniei fără limite” dintre Beijing și Moscova, președintele Xi Jinping și-a exprimat clar opoziția față de utilizarea armelor nucleare în Ucraina.
Deși este prudent să ne îngrijorăm cu privire la ameninţarea nucleară din partea Rusiei, este, de asemenea, important să înțelegem că riscurile de escaladare sunt în ambele sensuri, iar Putin nu este imun la ele.