Când scenariile distopice din seriale devin realitate. Chinezii cu „scor social“ slab nu mai pot călători cu avionul sau trenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lumea ficţională din Black Mirror, rating-urile mai mari însemnau un standard mai bun de viaţă FOTO David Dettmann/Netflix
În lumea ficţională din Black Mirror, rating-urile mai mari însemnau un standard mai bun de viaţă FOTO David Dettmann/Netflix

Un episod din serialul britanic din ce în ce mai aclamat Black Mirror prezintă personajul principal, Lacie Pound, primind un refuz de a fi pus pe lista de aşteptare pentru un zbor, numai din cauză că scorul ei social este mai mic de 4.2 (din 5).

În al treilea sezon al serialului Black Mirror, personajele din primul episod au încorporate în ochi o aplicaţie care permite oamenilor să evalueze interacţiunile cu ceilalţi şi să partajeze actualizări de stare, o combinaţie între Facebook, Instagram şi Yelp - cu mize serioase.

Persoanele care acţionează corect şi nu fac greşeli de comportament pot obţine cinci stele. Însă în cazul în care acestea acţionează în mod negativ, se pot confrunta cu recenzii de o stea. Dacă scorul social al cuiva devine prea mic, acea persoană devine un fel de cetăţean de clasa a doua – ea este evitată din punct de vedere social, nu mai poate intra la locul de muncă, este obligată să plătească o primă pentru contractele de leasing şi este sancţionată în alte nenumărate moduri.

Această absurditate este de fapt mai mult decât un scenariu distopic dintr-un serial. În China, un sistem similar ar putea deveni în curând o realitate. Guvernul chinez planifică implementarea unui sistem care face legătura între ratingurile financiare, sociale, politice, juridice şi de credit ale cetăţenilor într-un singur scor mare de încredere socială. Ideea ar fi că, dacă cineva va trăda încrederea într-un singur domeniu, persoana va fi afectată negativ pretutindeni.

Această situaţie a început deja să îi afecteze pe cetăţeni. 4,9 milioane de oameni din China nu mai pot călători după ce sistemul naţional de credite sociale le-a interzis acestora zborurile ca pedeapsă pentru ”scorul social” foarte slab din cauza datoriilor restante. Se pare, în plus, că 1,65 milioane de oameni nu pot merge nici măcar cu trenul - achiziţionarea biletelor de tren necesită identificare - din cauza problemelor lor cu rambursarea creditelor, transmite China News Service, citată de Tech in Asia.

Mai mult, într-o mişcare similară, compania chineză de top pentru cumpărături on-line, Alibaba, "a restricţionat acţiunile a 511.000 consumatori discreditaţi”, cu privire la serviciul de credite on-line al companiei, tot din cauza datoriilor lor, spune agenţia de ştiri.

"Este incredibil de sinistru", a declarat creatorul serialului Black Mirror, Charlie Brooker, luna trecută, referindu-se la sistemul de notare din China, care a fost prezentat mai întâi în detaliu anul trecut.

"Clasament tău este afectat de prietenii tăi, aşa că dacă umbli cu oamenii greşiţi, clasamentul tău social va coborî şi el? Wow. Este o nebunie completă", a precizat el, explicând mecanismul scorului social.

În realitate, sistemul Chinei nu este la fel de transparent - şi, eventual, este chiar mai sinistru - decât cel din serialul Black Mirror. În realitate, el oferă corporaţiilor un control asupra libertăţii de mişcare a oamenilor. Cineva ar putea monitoriza chiar şi conturile sociale ale cuiva pentru a-i descoperi opiniile divergente. Sistemul scorului social va acoperi în cele din urmă "afacerile administrative, activităţi comerciale, comportamentele sociale, precum şi sistemul judiciar", a precizat agenţia de ştiri de stat Xinhua.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite