17 ostatici israelieni eliberați de Hamas. Printre ei un cetățean rus „eliberat în afara listei” în cadrul unui acord direct cu Moscova

0
Publicat:

Un al treilea schimb de ostatici și prizonieri între Hamas și Israel a avut loc, duminică seara, în timp ce Statele Unite și-au exprimat speranța că armistițiul fragil de patru zile din Gaza se va prelungi după azi, deși Israelul a indicat că operațiunile militare sunt departe de a se încheia.

Schimbul de ostatici și prizonieri între Israel și Hamas continuă Foto Profimedia
Schimbul de ostatici și prizonieri între Israel și Hamas continuă Foto Profimedia

Treisprezece ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie au sosit în Israel, a transmis duminică armata israeliană, adăugând că alți patru sunt pe drum după ce au fost eliberați ca parte a unui acord de armistițiu cu mișcarea islamistă palestiniană, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Este a treia oară în trei zile când au fost eliberați ostatici israelieni şi străini, ca parte a armistițiului care a început vineri.

Doisprezece ostatici au fost preluați de unități israeliene de elită. Iar o femeie de 84 de ani a fost transferată cu elicopterul la un spital, conform armatei.

În același timp, alți patru ostatici se îndreptau spre punctul de trecere Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt, au precizat forțele armate israeliene (IDF) într-un comunicat.

De partea cealaltă, așa cum s-a întâmplat în ultimele două zile, 39 de palestinieni aflați în detenție în Israel așteptau să fie eliberați din închisoare, ca parte a acordului de armistițiu, a anunțat Qatarul.

Conform unei liste publicate de biroul premierului israelian, ostaticii israelieni eliberați duminică sunt patru femei și nouă copii, inclusiv o fetiță israeliano-americană de 4 ani pe nume Abigail, a cărei eliberare a fost confirmată de președintele american Joe Biden.

Ostaticul rus, eliberat la cererea Moscovei

Președintele SUA a adăugat că administrația sa va "rămâne personal angajată să asigure că acest acord este pe deplin implementat și va lucra pentru a prelungi acordul de asemenea", potrivit The Guardian.

"Dacă vor obține femei și copii suplimentari, va exista o prelungire", a declarat el pentru Financial Times într-un interviu.

"Nu avem încă informații clare despre câți pot găsi pentru că... unul dintre scopurile [armistițiului] este că vor avea timp să caute restul persoanelor dispărute."

Zece dintre cei treisprezece ostatici israelieni eliberați sunt membri a trei familii.

Trei ostatici thailandezi au fost, de asemenea, eliberați, precum și un cetățean cu dublă cetățenie ruso-israeliană, Ron Krivoi - descris ca israelian de armata israeliană și ca deținător de pașaport rusesc de către autoritățile ruse.

"Această eliberare a avut loc în afara listei de schimb" dintre Israel şi Hamas, ca urmare a "unui acord direct între reprezentanții ruși și Hamas", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Anterior, duminică, Hamas a transmis că a eliberat un ostatic rus "ca răspuns la eforturile" președintelui rus Vladimir Putin și la "sprijinul său pentru cauza palestiniană".

Rudele ostaticilor, demonstrație în Tel Aviv

O demonstrație masivă unde s-a cerut eliberarea ostaticilor a avut loc la Tel Aviv sâmbătă seară, rudele celor încă reținuți devenind tot mai vocale ca forță politică.

Armata israeliană a ordonat palestinienilor să nu se întoarcă în nord sau să se apropie la mai puțin de un kilometru de gardul de frontieră. De asemenea, Crucea Roșie Palestiniană a declarat că forțele israeliene au deschis focul asupra a doi fermieri în Gaza centrală duminică, ucigând unul dintre ei.

Duminică, Hamas a anunțat moartea lui Ahmed al-Ghandour, responsabil de nordul Gazei și membru al consiliului militar superior. Până acum, Israelul a ucis un număr mare de comandanți Hamas de rang mediu, dar puțini lideri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite